Η πριγκίπισσα Αργυρώ - Το Αργυρόκαστρο και η δολοφονία του γιου της

SHARE:

- Η φοβερή κατάρα της - Τι γράφουν για την Αργυρώ οι Ι. Λαμπρίδης, Κ. Κρυστάλλης και Ν. Πολίτης - Τα ιστορικά στοιχεία του θρύλου -...
- Η φοβερή κατάρα της - Τι γράφουν για την Αργυρώ οι Ι. Λαμπρίδης, Κ. Κρυστάλλης και Ν. Πολίτης - Τα ιστορικά στοιχεία του θρύλου - Η Αργυρώ στην αλβανική παράδοση


του Μιχάλη Στούκα

Ένας από τους πλέον διαδεδομένους θρύλους στο ακριτικό Πωγώνι της Ηπείρου αλλά και στα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου είναι αυτός της Αργυρώς της Μονοβύζας. Πολύ γνωστός στους παλιούς, λιγότερο γνωστός στους νεότερους και δυστυχώς τελείως άγνωστος στα νέα παιδιά με καταγωγή από την περιοχή. Έχοντας ακούσει από παλαιότερους τον θρύλο αυτό, αναζητήσαμε περισσότερα στοιχεία. Είχαμε υπόψη μας ότι στην Αργυρώ αναφέρεται ο Ηπειρώτης λόγιος Ιωάννης Λαμπρίδης και ο Κώστας Κρυστάλλης σε ένα διήγημα του.

Στη συνέχεια βρήκαμε και στις παραδόσεις του «πατέρα» της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη στοιχεία για τη Μονοβύζα πριγκίπισσα. Τέλος, αυτό που μας εξέπληξε, είναι ότι η παράδοση, ο θρύλος αυτός, είναι ευρέως διαδεδομένος και στη γειτονική Αλβανία. Μάλιστα το 1960 ο κορυφαίος Αλβανός λογοτέχνης Ισμαήλ Κανταρέ (δεν θα λέγαμε άλλωστε ότι η Αλβανία έχει πληθώρα λογοτεχνών) έγραψε το ποίημα "Princesha Argjiro". Αν επρόκειτο μόνο για ένα θρύλο ίσως δεν θα είχε ιδιαίτερα ιδιαίτερη αξία να ασχοληθούμε, όμως πρόκειται για πραγματική ιστορία που πιθανότατα διαδραματίστηκε τον 15ο αιώνα.Το Πωγώνι - Ο θρύλος της Μονοβύζας
Το Πωγώνι στο οποίο έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές βρίσκεται στο ΒΔ άκρο του νομού Ιωαννίνων. Τα περισσότερα χωριά του βρίσκονται κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο ενώ ορισμένα από αυτά (Πολίτσανη, Σχωριάδες, Σωπική, Χλωμό, Μαυρόγερο, Οψάδα, Σέλτση, Τσιάτιστα) παραχωρήθηκαν στην Αλβανία αν και ο πληθυσμός τους ήταν και είναι αμιγώς ελληνικός. Το Πωγώνι λόγω της θέσης του δεινοπάθησε από Ρωμαίους, Ούννους, Αβάρους, Σλάβους, Οθωμανούς και Αλβανούς.
Ωστόσο οι κάτοικοι του μέχρι την απελευθέρωση της περιοχής από τον ελληνικό στρατό το 1913 διατήρησαν τη θρησκεία τους, τη γλώσσα και τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Άλλωστε και η τελευταία οθωμανική απογραφή (1909) καταγράφει μόνο Έλληνες χριστιανούς στα χωριά της περιοχής. Με το Πωγώνι συνδέεται ο θρύλος της Αργυρώς της Μονοβύζας. Ας δούμε πρώτα τι γράφει ο Ιωάννης Λαμπρίδης στα «Πωγωνιακά» που πρωτοεκδόθηκαν το 1889.
Οθωμανικές ορδές από τα βόρεια της Ιλλυρίας και της Μακεδονίας επιτέθηκαν εναντίον του Αργυροκάστρου και το κυρίευσαν. Ο άρχοντάς του, το όνομα του οποίου δεν διασώζεται, κατέφυγε στο δασώδες χωριό της Δρόπολης Σωφράτικα. Προδόθηκε όμως από κάποια γριά και κατέφυγε στην Καστάνιανη Πωγωνίου στην ξακουστή οικογένεια των Ηγουμενάτων. Κάποιος όμως από τα μέλη της οικογένειας αυτής για να οικειοποιηθεί τους θησαυρούς που είχε μαζί του, τον δολοφόνησε. Η μητέρα του, Αργυρώ, από κάποια πράγματα του γιου της που είχαν πωληθεί στην Κέρκυρα, βρήκε ποιοι ήταν οι δολοφόνοι του.

Τότε σύμφωνα με τον Λαμπρίδη, «σπεύδει επικεφαλής ιππικού Αλβανών ατρομήτων και εκδικείται τον θάνατο αυτού, εις πυρ και σίδηρον παραδιδούσα ου μόνον την Καστάνιανην και τον οχυρόν της Αρίνιστας (σήμερα Κτίσματα) πύργον, αλλά και πολλά χωρία του Δελβίνου, Δροπόλεως και Τσιαμουρίας. Η αμαζών αυτή μνημονεύεται υπό τ’ όνομα Αργυρώ, θεωρείται ως μονοβύζα και πανταχού των Ελληνικών χωρίων Δελβίνου, Φιλιατών και Αργυροκάστρου μετά φρίκης μνημονεύεται».

Συνεχίζοντας ο Λαμπρίδης, γράφει ότι οι κάτοικοι της Καστάνιανης κατέφυγαν στο χωριό Στρατίνιστα (δείτε χάρτη) και την Κοσοβίτσα (σήμερα ανήκει στην Αλβανία). Τα πολυάριθμα μέλη της πατριάς των Ηγουμενάτων σκόρπισαν στη γειτονική Βάλτιστα (σήμερα Χαραυγή) και την Κοσοβίτσα, ενώ ελάχιστα έμειναν στην Καστάνιανη.

Η Αργυρώ εγκαταστάθηκε στην Καστάνιανη όπου έχτισε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (σήμερα σώζονται ερείπιά της) και προκάλεσε τον αφορισμό από το Πατριαρχείο τον Ηγουμενάτων. Οι ιερείς όλων των εκκλησιών της Δρυϊνουπόλεως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έλεγαν «κατηραμένη η Καστάνιανη, αφορισμένη η οικογένεια των Ηγουμενάτων». Αυτό γινόταν ως το 1819 οπότε ο Δοσίθεος με καταγωγή από το Μέτσοβο έγινε επίσκοπος Δρυϊνουπόλεως.Στη διάρκεια μιας περιοδείας του άκουσε τον παραπάνω αφορισμό από έναν ιερέα στο χωριό Γράψι. Μην γνωρίζοντας για ποιο λόγο γίνεται αυτό, κάλεσε τον ιερέα ο οποίος τον πληροφόρησε σχετικά. Ο Δοσίθεος πήγε και στην Καστάνιανη όπου έμαθε περισσότερες λεπτομέρειες. Τότε έγραψε στο Πατριαρχείο και ζήτησε «συγχωρητήριον επιστολήν», όπως γράφει ο Λαμπρίδης.

Παράλληλα, απαγόρευσε την ανάγνωση στο εξής του αφορισμού στις εκκλησίες της Δρυϊνουπόλεως. Αλλά και η οικογένεια των Ηγουμενάτων, λόγω των πολλών πρόωρων θανάτων μελών της, τον οποίο απέδιδε στον αφορισμό της Αργυρώς, ζήτησε και πήρε από το Πατριαρχείο «συγχωρητήριον επιστολήν». Λέγεται μάλιστα, ότι ο αφορισμός αυτός «ακουγόταν» παλαιότερα και σε εκκλησίες της Άρτας!
Ας δούμε όμως τι γράφει ο Κώστας Κρυστάλλης (1868-1894), στο διήγημά του «Αργυρώ η Μονοβύζα» που πρωτοδημοσιεύθηκε στη «Φωνή της Ηπείρου» στις 9 Απριλίου 1893. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με όσα γράφει ο Ι. Λαμπρίδης και κάποιες μικρές παραλλαγές.

Ο γιος της Αργυρώς, ήταν βασιλιάς στο Αργυρόκαστρο όπου «πλάκωσαν» αμέτρητοι Τούρκοι και άρχισαν να το πολιορκούν. Η πολιορκία κράτησε 10-15 μήνες. Η πείνα είχε φέρει σε απελπιστική κατάσταση τους πολιορκημένους. Τότε, ο βασιλιάς αποφάσισε να επιχειρήσουν ηρωική έξοδο και να προσπαθήσουν να εξοντώσουν τους Τούρκους. Όμως η μητέρα του, η Αργυρώ, βλέποντας ότι μια τέτοια ενέργεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει είπε στον γιο της να φύγει και να πάει στα Σωφράτικα σ’ ένα δικό τους άνθρωπο, τον Βλιώρα, με τον οποίο είχε συνεννοηθεί.Η ίδια η Αργυρώ θα έμενε στο κάστρο και όταν θα το καταλάμβαναν οι Τούρκοι, θα οργάνωνε επανάσταση εναντίον τους και θα ξανάφερνε τον γιο της βασιλιά. Πραγματικά, το επόμενο βράδυ ο γιος της Αργυρώς με τη συνοδεία του και «φορτωμένος από βιο», έφυγε για τα Σωφράτικα.

Οι Τούρκοι μπήκαν στο Αργυρόκαστρο και αναζητούσαν τον γιο της Αργυρώς παντού. Βρέθηκε τότε μια γριά στα Σωφράτικα που τον πρόδωσε. Ο Βλιώρας, τον έστειλε στην Καστάνιανη, στους Ηγουμενάτες, που ήταν ξακουστή, χιλιόχρονη οικογένεια και συμπέθεροί του. Άπληστοι όμως καθώς ήταν, σκότωσαν τον γιο της Αργυρώς για να του πάρουν την περιουσία. Όταν το έμαθε η μητέρα του, αφού έδιωξε τους Τούρκους από το Αργυρόκαστρο με «τετρακόσια παλικάρια Αρβανιτόπουλα», πλάκωσε λυσσαγμένη την Καστάνιανη, απλώνοντας τον χαμό γύρω της.

Όπως γράφει και ο Λαμπρίδης, κατέστρεψε τον πύργο της Αρίνιστας και πολλά χωριά του Δέλβινου και της Τσαμουριάς. Η φοβερή κατάρα της «Καταραμέν’ η Καστάνιανη, αφορισμέν’ η γενιά των Ηγουμενάτων», «διαβαζόταν» σ’ όλες τις εκκλησίες από την Άρτα και την Τσαμουριά ως τα πέρατα του Αργυρόκαστρου.

Εύλογα ορισμένοι θα σκεφθούν ότι πρόκειται απλά για παραμύθια… Να τους ενημερώσουμε όμως, ότι η μεν Αρίνιστα, τα σημερινά Κτίσματα, βρίσκεται στη θέση της σπουδαίας αρχαίας πόλης Ατιντάνιας, όπως επισημαίνει και ο N. Hammond, η δε Καστάνιανη (παλαιότερα ως το 2005 Καστανή), με μακραίωνη ιστορία από τα αρχαία χρόνια και την περίοδο της ρωμαιοκρατίας (αρχαία και βυζαντινά νομίσματα, επιγραφές αρχαίες κλπ. έχουν βρεθεί στο χωριό), εκτεινόταν από τα Κτίσματα, ως τη Μονή Μακρ(υ)αλέξη, χτισμένη το 1068, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κάτω Λάβδανη και Αγία Μαρίνα (δείτε χάρτη). Η δε Καστάνιανη, την εποχή που καταστράφηκε από την Αργυρώ, ήταν πιθανότατα, κωμόπολη.

Κατά μια εκδοχή, πρόκειται για Κάστινα που αναφέρει στο έργο του «Περί Κτισμάτων» ο Προκόπιος, ο οποίος γράφει ότι το φρούριο της ανοικοδόμησε ο Ιουστινιανός (527-565).Ο Νικόλαος Πολίτης στις «Παραδόσεις», γράφει:
(Παράδοση 49): «Η Αργυρώ τον παλαιόν καιρόν ήταν βασίλισσα πολύ καλή, όχι σαν την Μονοβύζα.
Αυτή έχτισε το Αργυρόκαστρο» (Παράδοση Ηπείρου).

Σε άλλη παράδοση (αρ.13), γράφει: «Η Μονοβύζα ήρθε στο Λίμποβο από τα μέρη της Δρόπολης με δύναμη μεγάλη και εχάλασε τον τόπο, και προπάντων τη Βράνια εκεί σκοτώθη και ο γιος της ο Ίουλος. Γι’ αυτό καταράστη, κούκος να μη λαλήσει στο μέρος εκείνο καθώς λέει και το τραγούδι:
Στη Βράνια και στην Ρίπεση κούκος να μην λαλήσει, ‘τι βάρεσαν τον Ίουλο, το γιο της Μονοβύζας, που ‘χεν οκάδες τα φλωριά, ταγάρια τα ασήμια.
(ΛΙΜΠΟΒΟΝ ΤΗΣ ΕΞΑΡΧΊΑΣ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ ΕΝ ΗΠΕΙΡΩ)
Στη Μονοβύζα, ο Νικόλαος Πολίτης αναφέρεται και σε άλλες παραδόσεις (αρ.11, Η ΒΟΔΙΝΑ Η ΜΟΝΟΒΥΖΑ, αρ.12 Η ΜΟΝΟΒΥΖΑ κλπ.)

Τι κρύβεται πίσω από τον θρύλο της Αργυρώς;
Οι παραδόσεις για τη Μονοβύζα, έχουν πιθανότατα ιστορική βάση. Ίσως αναφέρονται στην καταστροφή της Φοινίκης από την Τεύτα βασίλισσα των Ιλλυριών, το 231 π.Χ. Ο γιος της Ίουλος κατά τις παραδόσεις, σε μια μάχη σκοτώθηκε και η μητέρα του για να εκδικηθεί, αποφάσισε να καταστρέψει την Ήπειρο.
Σύμφωνα όμως με τον Αππιανό (Ιλλυρική,7), η Τεύτα δεν είχε δικό της παιδί. Ο σύζυγός της, Άγρωνας είχε ένα γιο, τον Πίννη από προηγούμενο γάμο. Οι πηγές για την ιστορία της Ηπείρου εκείνη την εποχή είναι ελάχιστες, για τον λόγο αυτό ο Ν. Πολίτης γράφει ότι:
«…δεν επιτρέπεται να απορρίπτωμεν ως παντελώς αναξίαν πίστεως την από στόματος παράδοσιν».
Από τις μεταγενέστερες πηγές, το «Χρονικόν της Δρυοπίδος» που δημοσιεύτηκε στα «Νοελληνικά Ανάλεκτα του Παρνασσού», 1872, τ.Α’), μνημονεύει την εκστρατεία του Ίουλου και την καταστροφή ηπειρωτικών πόλεων 185 χρόνια πριν τον Οκταβιανό Αύγουστο, δηλαδή πολύ κοντά στο 231 π.Χ.
Χρονικά παρόμοια με αυτό, αποτέλεσαν πηγή όλων των σχετικών ηπειρωτικών παραδόσεων, καθώς στο «Χρονικόν της Δρυοπίδος» αναφέρονται και άλλοι ιστοριογράφοι της Ηπείρου, τα ονόματα των οποίων μας είναι άγνωστα.Οι Ηπειρώτες ονόμασαν την πριγκίπισσα «Μονοβύζα», είτε υβριστικά, είτε για να δηλώσουν το πολεμικό της μένος. Η λέξη Μονοβύζα, όπως και το λατινικό Unimammia σημαίνουν την Αμαζόνα, επειδή μεταγενέστεροι συγγραφείς παρετυμολόγησαν τη λέξη από το στερητικό άλφα και το μαζός =μαστός. Σύμφωνα με την παρετυμολογία αυτή πλάστηκε ο μύθος ότι οι Αμαζόνες έκοβαν τον δεξιό τους μαστό για να μην τις εμποδίζει στον ακοντισμό και την τοξοβολία. Ο Καισάριος Δαπόντες στο έργο του «Καθρέπτης Γυναικών» (1766), αποκαλεί τις Αμαζόνες «Μονοβυζούσας».

Η Αργυρώ και το Αργυρόκαστρο
Το Αργυρόκαστρο (αλβαν. Gjirokaster), όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, στο νότιο τμήμα της Αλβανίας. Η πόλη αναφέρεται σε έγγραφα του 14ου αιώνα, αλλά η ίδρυση της πρέπει να τοποθετηθεί σε πολύ παλαιότερους χρόνους, όπως προκύπτει από τα ερείπια του φρουρίου που την περιβάλλει. Ορισμένοι ερευνητές, θεωρούν ότι στη θέση της σημερινής πόλης βρισκόταν κατά τους προβυζαντινούς χρόνους η Αντιγόνεια, όμως η υπόθεση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η παράδοση ότι το Αργυρόκαστρο χτίστηκε από τη βυζαντινή αρχόντισσα Αργύρω ή Αργυρίνη, επίσης δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικά. Πάντως και ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, γράφει στο «Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας» (έκδ.2012): Αργυρόκαστρο <μεσν. Αργυρόκαστρον , από παράδοση κατά την οποία η πόλη χτίστηκε από Βυζαντινή αρχόντισσα Αργυρή ή Αργυρίνη. Το αλβ. GjiroKaster< ελλην. Αργυρόκαστρο. Η περιοχή της Ηπείρου είχε γίνει στόχος των Οθωμανών από πολύ νωρίς. Αρχικά, κυρίευσαν την Αυλώνα, την οποία εποφθαλμιούσαν και οι Βενετοί, το 1420 το Αργυρόκαστρο και το 1430 τα Γιάννενα.

Όπως γράφει και ο Ι. Λαμπρίδης, αναντίρρητα πίσω από την παράδοση της Αργυρώς κρύβεται σπουδαία ιστορία. Τα γεγονότα ίσως να έλαβαν χώρα κατά την πρώτη άλωση του Αργυρόκαστρου από τους Οθωμανούς (που δεν γράφει όμως πότε έγινε). Η εκδίκηση της Αργυρώς εναντίον πόλεων και χωριών του Δεσποτάτου της Ηπείρου, οφειλόταν σε συμμαχίες τους με τους Μωαμεθανούς.Πάντως, και το γεγονός ότι για πολλούς αιώνες το όνομα της Αργυρώς αποτελούσε φόβο και τρόμο σε πολλές περιοχές της Ηπείρου και η κατάρα που διαβαζόταν σε όλες τις εκκλησίες από την Άρτα ως το Αργυρόκαστρο, αποδεικνύουν ότι έχουμε να κάνουμε με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα

Το κάστρο της Μονοβύζας στην Πελοπόννησο!
Σύμφωνα με την παράδοση με αριθμό 124 τον Νικόλαου Πολίτη, που προέρχεται από τη Γορτυνία της Αρκαδίας, μιάμιση ώρα μακριά από τη Βερβίτσα βρίσκεται το κάστρο της Μονοβύζας, που ήταν βασιλοπούλα με ένα μόνο μαστό. Η ίδια έφτιαξε και της Κυράς το Γιοφύρι στον Ρουφιά (Αλφειό), παρακάτω από το κάστρο της Γλανίτσας κοντά στη Στρέζοβα. Το κάστρο μια φορά το πάτησαν εχθροί, αλλά η Μονοβύζα κατάφερε να ξεφύγει. Στη Μονοβύζα, αναφέρεται και η παράδοση με αριθμό 125 («ΤΗΣ ΜΟΝΟΒΥΖΑΣ ΤΟ ΑΧΝΑΡΙ»), σύμφωνα με την οποία κυρά του κάστρου της Άκοβας ήταν μια κόρη μ’ ένα μαστό.

Για το κάστρο της Άκοβας, που αναφέρεται ως Argiro Castro vel Agnocastro (1463) και Arzirocastro (1467) στις ενετικές πηγές, διαβάζουμε στο διαδίκτυο ότι το 1470 το κατέλαβαν οι Τούρκοι. Τώρα, αν και πώς συνδέεται η Αργυρώ της Ηπείρου με την Αργυρώ της Αρκαδίας, δεν γνωρίζουμε.

Η Αργυρώ στην αλβανική παράδοση

Κι ενώ είναι η πρώτη φορά που γίνεται στο διαδίκτυο μέσα από αυτό το άρθρο μια τόσο εκτεταμένη αναφορά στην Αργυρώ, ο θρύλος της στη γειτονική Αλβανία είναι πολύ γνωστός. Σύμφωνα με την αλβανική λαϊκή παράδοση, η Αργυρώ έζησε τον 15ο αιώνα και έφυγε από το Αργυρόκαστρο μαζί με τον γιο της για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών. Ο Ισμαήλ Κανταρέ, όπως αναφέραμε, εμπνεύστηκε από την αλβανική παράδοση και έγραψε το 1960 σχετικό ποίημα.Πηγές: ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΠΟΛΙΤΗ, «ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ», εκδ. ΓΡΑΜΜΑΤΑ 1994
ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ, «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ», ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, Ιωάννινα 1993
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ, «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ», εκδόσεις ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ, 2009.protothema.gr
Πηγή: Himara.gr| Ειδήσεις απ' την Βόρειο ΉπειροCOMMENTS

BLOGGER

inArticle

Όνομα

© HeadWaiter,76,®1greek,81,Αδαλής Γιώργος,7,ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,15,Ακρόπολης,2,αληθής ιστορία,1,Αλκυονίδες Ημέρες,1,ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡ. ΜΗΛΙΟΥ,85,Αντωνης Γρυπαιος,342,ΑΡΘΡΑ -ΑΠΟΨΕΙΣ,4294,ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ,265,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,74,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,220,Βασίλης .Ι.Λυκιαρδοπουλος,10,Βιβλίο,8,ΒΟΤΑΝΑ,32,Βυθίσατε το Χόρα,2,Γενοκτονία Ποντίων,6,ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ,24,ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ,750,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΟΛΒΑΣ,4,Γεώργιος Εμ. Δημητράκης,91,Για ψαγμενους,90,Γιάννης Θεοδωράτος,2,Γιάννης Πρεβενιός,165,Γιατροσόφια,50,Γιώργος Ανεστόπουλος,151,Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης,63,Γιώργος Πιπερόπουλος,57,Γκάντι,1,γραμμές Νάσκα,1,Γρηγόρης Αυξεντίου,1,Δημήτρης Απόκης,1,Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος,25,Δημήτρης Νατσιός,25,διατροφή,8,Διδακτικές ιστορίες και μύθοι,24,Δίσκος της Φαιστού,1,Δρ. Ησαΐας Κωνσταντινίδης,2,Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας,24,ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-AMYNA & ΔΙΠΛΩΜΑΤΊΑ,1407,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,60,ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,2,ΕΛΛΑΔΑ,4921,Έλλην Αιθήρ,1,ΕΛΛΗΝΑΣ,2,ΕΛΛΗΝΕΣ,11,Έλληνες Μασόνοι,2,ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ,67,ελληνική γλώσσα,5,ελληνική γραφή,6,ελληνική εφεύρεση,1,ελληνική κρίση,2,ελληνική σημαία,3,ελληνική χρεοκοπία,2,ελληνικό αυτοκίνητο,4,ελληνικό κούρεμα,1,ελληνικό χρέος,4,Ελληνισμός,2,εμβάσματα,1,ΕΜΒΟΛΙΑ,22,εμβόλια γρίπης,1,εμμηνόπαυση,1,ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ,2,Έμφραγμα,1,Εναλλακτικές θεραπείες,22,εναλλακτική καλλιέργεια,1,Εναλλακτική Ιατρική,19,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,3,ενεργειακά κανάλια,1,ενεργειακοί μεσημβρινοί,1,ΕΝΕΡΓΙΑ,1,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,124,ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ,1,ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ,1,Ενιαίο μισθολόγιο,2,ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ,4,Ένοπλες Δυνάμεις,3,ΕΝΦΙΑ,4,Ενωση Κληρικών Ελλάδος,1,Ένωση Προστασίας Καταναλωτών,1,Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση,2,έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ,1,Εξοδος απο το ευρώ,1,έξοδος Ελλάδας από ευρώ,1,ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΣ,1,Εξορκισμός,1,ΕΞΟΥΣΙΑ,1,εξουσία,2,εξωγήινοι πολιτισμοί,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ.,4,ΕΟΕ,7,ΕΟΚΑ,1,ΕΟΠΥΥ,1,ΕΟΦ,2,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ,3,ΕΠΑΜ,1,επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου,1,επενδύσεις στη Ρουμανία,1,επέτειος του πολυτεχνείου,1,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,582,Επίκουρος,2,Επίκτητος,2,Επίπεδη Γη,1,Επιστήμη και Τεχνολογία,691,ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ,1,Επιστολή,1,Επίτιμος,1,επιτόκια,1,επιτόκιο,2,εραπεία για τον καρκίνο,1,εργασιακές σχέσεις,2,εργασιακή εφεδρεία,3,Εργοστάσια,1,ΕΡΕΥΝΑ,39,Ερμής ο Τρισμέγιστος,1,Ερμητική Φιλοσοφία,1,Ερντογάν,21,ΕΡΤ,2,Ἔρως ἀνίκατε μάχαν,1,Ερώτηση Κουρουμπλή για το νομικό καθεστώς που ρυθμίζει το ελληνικό χρέος,1,ερωτική διάθεση,1,ερωτική ζωή,1,Έσπερος,1,ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ,2,Ευάγ. Αθανασιάδης,35,Ευάγγελος Αβέρωφ,1,ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ,1,ευθανασία,1,ΕΥΠ,7,Ευριπίδης Μπίλλης,4,ΕΥΡΟΒΟΥΛΗ,1,ΕΥΡΩ,1,ευρώ,6,ευρωζώνη,12,ευρωομόλογα,2,Ευρωπαϊκή Αριστερά,1,ευρωπαϊκή ενοποίηση,2,Ευρωπαϊκή Ένωση,1,Ευρωπαϊκή Ένωση.,1,Ευρωπαϊκή Επιτροπή,2,ευρωπαϊκή κεντροδεξιά,1,Ευρωπαϊκό Ταμείο,1,ΕΥΡΩΠΗ,126,Ευρώπη,1,εφεδρεία,4,εφορία,1,Εωσφόρος,1,Εconomist,1,Ζέα,1,ΖΕΟΛΙΘΟΣ,4,Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΙΩΝ,1,Η ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ,2,Η ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,1,η Βίβλος του Ναζισμού,1,η βλακεία είναι αήττητη,1,Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ,1,Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,1,Η δημοκρατία του θεατή,1,Η Δίκη των «6»,2,Η Ουράνια Προφητεία,1,Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ,1,Η Φυλή των Υπαλλήλων,1,ηθική,1,ηλεκτρική ενέργεια,1,Ηλιάνα Μαλίχιν,1,Ηλίας Ευαγγελόπουλος,21,Ηλίας Καραβόλιας,10,Ηλίας Κασιδιάρης,1,Ηλίας Φιλιππίδης,1,ηλιθιότητα,1,ΗΛΙΟΣ,1,Ημέρα μνήμης,1,ΗΠΑ,40,ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ,1,ΗΡΑΚΛΗΣ,1,ΗΣΙΟΔΟΣ,2,Ηakan Νordkvist,1,Θ. Πάγκαλος,2,Θα κτυπούν κάρτα από Σεπτέμβριο οι εκπαιδευτικοί,1,Θάτσερ,2,Θέμα «Τσάμηδων» και πάλι από τους Αλβανούς,1,θεογονία,1,Θεολογική Σχολή της Χάλκης,1,Θεόφιλος Αιγινήτης,3,θεραπεία του καρκίνου,20,ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ,301,Θιβέτ,1,Θράκη,3,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,120,θρησκεία,2,Θρησκευτικά θέματα,32,ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ,20,Θυρεοειδής,1,Ι.Μ.Βατοπεδίου,1,Ι.Μάζης,1,ΙΑΤΡΙΚΗ,8,Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών,1,Ιβαν Σαββίδης,5,ΙΕΡΕΙΣ,2,Ιερή Γεωμετρία,1,ΙΕΡΟΝΥΜΟΣ,2,Ιλλουμινάτοι,3,ΙΜΙΑ,7,Ιπποκράτης,4,ΙΡΑΝ,2,Ιράν,2,ΙΣΛΑΜ,236,ισλαμικός νόμος,6,ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ,2,Ισραήλ,12,ΙΣΤΟΡΙΑ,389,Ιστορία,42,Ιστούς Εντόμων,1,Ιταλία,1,ΙΧΩΡ,1,Ιωάννης Λαμπρόπουλος,179,Ιωάννης Μάζης,3,Ιωσήφ Βατοπεδινός,1,Κ.Κ.Ε,2,Καβάφης,1,Καζάκης,4,Καζακστάν,1,Καθηγητής Γ.Ζουγανέλης,16,καθημερινή δημόσια ζωή,2,Καθολική Εκκλησία,2,Κακλαμάνης,1,ΚΑΛΑΣ,1,Καλή Ανάσταση!,1,ΚΑΜΜΕΝΟΣ,10,Καμμένος,6,ΚΑΝΑΔΑΣ,1,Κάναμε λάθη στην Ελλάδα,1,ΚΑΝΝΑΒΗ,10,Κάνναβη,1,ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ,2,ΚΑΝΤΑΦΙ,1,Καντάφι,4,κάπνισμα,1,Καποδίστριας,1,ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ,4,ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ.,28,ΚΑΡΑΜΑNΛΗΣ,2,ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ,4,Καρατζαφέρης,4,καρδιά,7,καρδιαγγειακές παθήσεις,1,ΚΑΡΚΙΝΟΣ,67,Καρκίνος του προστάτη,1,Καρναβάλι,1,Καστελόριζο,1,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,2,Καταγγελία,1,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ,3,καταθέσεις,5,ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ,1,Καταπολέμηση του καρκίνου,5,ΚΑΤΑΡΕΣ,1,κατάρρευση του Ευρώ,1,Κατασκοπεία,1,κατασκοπία,1,καταστατικό κόμματος,1,κατασχέσεις,1,Κατερίνα Ακριβοπούλου,12,κατοικία,1,κατοχικό δάνειο,2,κατοχικού δάνειο,1,Κατσέλη,1,ΚΑΤΣΙΚΗΣ,1,Κεφαλογιάννης,2,ΚΙΝΑ,2,Κίνα,2,Κίσινγκερ,1,ΚΚΕ,12,ΚΚΕ(μ-λ),1,κλαδικές συμβάσεις,2,ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ,1,κλωνοποίηση,1,κοβάλτιο,1,ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ,2,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,111,κοινωνία,264,ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΡΟΠΙΑ,1,κοινωνικό πείραμα,1,κοιτάσματα της Κύπρου,1,κόκκινα δάνεια,1,ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΟΒΙΑ,1,κολπική μαρμαρυγή,3,ΚΟΜΜΑΤΑ,3,κομμουνισμός,1,Κονγκό,1,Κόντογλου,2,ΚΟΝΤΡΑ Channel,1,ΚΟΡΑΝΙ,4,ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ,2,Κοσμογονία,1,ΚΟΣΜΟΣ,2733,Κοσσυφοπέδιο,1,ΚΟΤΖΙΑΣ,4,κουκούτσια από το βερύκοκο,1,Κούρδοι,1,κούρεμα,1,ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ,1,ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ,1,Κουρουμπλής,1,ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ,1,κρασί,1,κρατική επιχορήγηση,1,Κραχ,1,Κρήτη,2,Κρητική ποικιλία Βιδιανό,1,Κρις Σπύρου,2,Κρίση,1,κρίση στην ευρωζώνη,1,Κρίστιαν Κόλεμαν,1,κριτική,1,Κρόκος,1,κρυμμένες αλήθειες,1,κυβέρνηση,1,κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας,1,κυβέρνηση Παπανδρέου,2,κύκλωμα φαρμάκου,3,ΚΥΜΑΤΟΓΕΝΗΤΡΙΑ,1,κυπριακή ΑΟΖ,6,ΚΥΠΡΙΑΚΟ,3,ΚΥΠΡΟΣ,266,Κύπρος,2,Κυρανάκης,1,Κυριάκος Μητσοτάκης,1,ΚΥΣΕΑ,2,Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας,1,Κων/νος Μουρούτης,4,Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής,1,Κωνσταντίνος Χολέβας,2,Κώστας Καραμανλής,3,Κώστας Λάμπος,41,Κώστας Χατζηλάκος,1,Κωστής Παλαμάς,1,Λ-sat,1,ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ,1,λαθρομετανάστης,1,λάμπες LED,1,ΛΑΟΣ,13,ΛΑΡΚΟ,1,Λαυρεντιάδης,3,ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ,1,Λέσχη Μπίλντεμρπεργκ,1,Λέσχη Μπίλντερμπεργκ,1,ΛΕΣΧΗ BILDERBERG,7,ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ,1,Λεωνίδας Κουμάκης,105,Λεωνίδας Μανιάτης,1,ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ,1,Λιανα Κανέλλη,1,Λιάνα Κανέλλη,1,Λίβανος,1,Λιβύη,2,ΛΙΜΝΗ ΓΟΥΙΝΙΠΕΓΚ,1,λίμπιντο,1,Λοβέρδος,1,ΛΟΓΟΣ,1,Λουίζα,1,Λουκέτα και απολύσεις στην Ελλάδα,1,Λουκιανός,2,ΛΥΓΕΡΟΣ,1,ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΙ,1,Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,12,Μ. Ανδρουλάκης,2,Μ. Νίμτς,6,Μ.Μ.Ε,6,Μ.Στυλιανού,2,μαθηματική απόδειξη,1,μαιευτική μέθοδος,1,Μακεδονία,2,ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ,192,ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ,3,Μάνος Χατζιδάκις,1,μαντικής τέχνη,1,ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ,1,Μανώλης Γλέζος,1,Μάξιμος Σαράφης,2,Μαρία Δεναξά,2,Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη,1,ΜΑΡΙΑΣ Ν. ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗ,1,Μάριος Σαλμάς,1,Μάρκ Μαζάουερ,1,Μαρκεζίνης,2,Μάρτιν Φελντστάιν,2,ΜΑΣΟΝΙΑ,16,Μασονική Στοά,1,ΜΑΤ,1,μαύρο χρήμα,1,μαύρο» χρήμα,2,Με το κλειδί της Ιστορίας,1,μεγαλοοφειλετης,1,Μεγάλος Αδελφός,1,Μειονότητες,1,μείωση ενοικίου,2,Μελέτης Η. Μελετόπουλος,1,Μεντβέντεφ,1,Μέρκελ,2,μερομήνια,1,μεσογειακή αναιμία,1,μεσοπρόθεσμο,1,ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ,4,Μεταμοσχεύσεις,3,ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,23,μεταχειρισμένα οχήματα,1,Μετοχές,1,μέτρα λιτότητας,46,Μετρό Θεσσαλονίκης,1,μηνύματα,2,Μητροπολίτης Μεσογαίας,2,ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,1,Μητσοτάκης,2,Μίκης Θεοδωράκης,2,Μικρασιατική Καταστροφή,2,ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ,2,Μισθολόγιο,3,ΜΙΤ,1,Μιχαήλ Στυλιανού,618,ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ,7,Μιχάλης Καλογεράκης,3,Μιχάλης Τζανάκης,5,ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ,4,μλ.κς,1,ΜΜΕ,31,ΜΝΗΜΗ,1,ΜΝΗΜΟΝΙΟ,2,Μνημόνιο,4,ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ,2,Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά,1,Μοσάντ,1,Μόσχα,1,ΜΟΥΣΙΚΗ,1,Μουσταφά Μουσταφά,1,Μπαράκ Ομπάμα,1,Μπεγλίτης,2,Μπιτάκου,1,Μποϊκοτάζ,3,Μπύρα,1,Μυθολογία,31,μύθος,2,ΜΥΘΩΔΙΑ,1,μυστήριο,1,Μυστικά σύμβολα,1,ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ,1,Μilgram,1,Ν. Λυγερός,1,Ν.Δ.,1,Ναιτζελ Φαρατζ,2,Νανοτεχνολογία,1,ναός του Επικούρειου Απόλλωνα,1,ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ,2,ΝΑΤ,1,ΝΑΤΟ,9,Νατοϊκή Αριστερά,1,Νατσιὸς Δημήτριος,1,ΝΔ,28,Νέα Δημοκρατία,1,ΝΕΑ Ελληνική Κυβέρνηση,1,νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών,1,ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ,1,νεα ταξη,148,ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,628,Νέα Φιλική Εταιρεία,1,Νέο Λύκειο,3,νέο μισθολόγιο,4,Νεοκλής Σαρρής,1,Νεος Προθυπουργός,1,ΝΕΡΟ,2,Νερό,1,νεφελιμ,1,ΝΙΚΕΛΙΟ,1,Νικόλαος Καρατσιόρης,3,Νίκος Καζαντζάκης,2,Νικος Καστανιας,32,Νίκος Λυγερός,7,Νίκος Μπογιόπουλος,11,Νίκος Χειλαδάκη,1,Νίκος Χειλαδάκης,36,ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,94,Νομοθεσία,2,Νόμοι,1,νόμος για τις Κυριακές,1,νόμος Κατσέλη,1,ΝΌΜΟΣ ΠΕΡΙ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ,1,νόμος περί ευθύνης υπουργών,1,νόμος του Σόλωνα,1,ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ,2,Νοστράδαμος,2,Νότης Σφακιανάκης,1,Νταβούτογλου,1,Ντοκιμαντέρ,38,Ντοκυμαντέρ,2,ντομάτα,1,ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ,1,Ντόρα Μπακογιάννη,1,Ντουμπάι,1,ΞΕΝΑ ΜΜΕ,25,ξένα ΜΜΕ,1,ξενώνα αστέγων,1,Ο 256 ετών κινέζος βοτανολόγος και οι 15 συμπεριφορές που προκαλούν ασθένειες,1,Ο άρπαγας των καταθέσεων,1,Ο Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα,1,Ο Μακεδών,1,Ο Νομος της ΕΛΞΗΣ,1,ο πρώτος αγώνας της Εθνικής ομάδας,1,Ο τάφος του Ιησού,1,ΟΑΕΔ,1,Οδυσσέας Τηλιγάδας,2,ΟΕΚ,2,ΟΗΕ,1,Οι Εννέα Επιγνώσεις της Ενέργειας,1,Οι επτά αμαρτίες των Μέσων Ενημέρωσης,1,Οι μυστικοί κώδικες της μυθολογίας,2,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1790,Οικονομία,3,Οικονομική Αστυνομία,2,Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική,1,Οικονομική κρίση,8,οικονομική πολιτική,2,οικονομικό βάρος,1,οικονομικό πραξικόπημα,1,Οικονόμισσα Παναγία,1,Οικουμενικό Πατριαρχείο,1,ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης,1,ολιστική ιατρική,1,Ολλανδική Βουλή,1,ΟΛΜΕ,2,όλοι οι Έλληνες τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί,1,ΟΜΑΔΑ ΕΨΙΛΟΝ,1,Όμηρος Αλεξάνδρου,82,Ομιχλοπαγίδα,1,Ομόλογα Ελληνικού δημοσίου,1,ΟΠΑΔ,1,ΟΠΛΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ,1,οργή,1,ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ,4,όσιος Γέροντας Παΐσιος,1,ΟΥΚ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙΝ!,1,ΟΥΚΡΑΝΙΑ,2,οφειλές της Γερμανίας,2,Παγκόσμια εξτρεμιστική Ισλαμική Αυτοκρατορία,1,Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών,1,Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων,1,Παγκόσμια Θρησκεία,4,παγκόσμια οικονομία,2,ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ,1,Παγκοσμιοποίηση,3,παγκόσμιος πλούτος,2,παγκόσμιος πόλεμος,2,ΠΑΙΔΕΙΑ,24,παιδική εργασία,1,Παλαιστίνη,2,ΠΑΜΕ,5,Παναγιωτακόπουλος,1,Παναγιώτης Αποστόλου,14,Παναγιώτης Δαρίβας,3,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ,2,Παναγιώτης Ψωμιάδης,1,Παναθηναϊκό Στάδιο,1,Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών,1,πανεπιστημιακό άσυλο,1,Πάνος Καμμένος,3,Πάνος Παναγιώτου,1,Παντελής Γιαμαρέλλος,8,ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΥΚΑΣ,1,παπα-Ηλίας,232,ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ,1,Παπαδήμος,13,Παπαδῆμος,1,Παπαθεμελής,3,Παπακωνσταντίνου,1,Παπαμελετίου,1,παπανδρεου,142,Παπανδρέου,9,Παπαρήγα,4,Παπαχελάς,1,Παππάς,1,παράδειγμα,2,Παραισθησιακή Παρασίτωση.,1,παράνομα φαρμακεία,2,ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ,1,παρέλαση,1,Παρθενώνας,1,Πάρκινσον,1,Παρουσίαση,1,ΠΑΣΟΚ,55,Πατριάρχης Βαρθολομαίος,1,παχυσαρκία,1,Πειραιάς,1,ΠΕΙΡΑΜΑ Νέστωρ,1,πείραμα του Μόντρεαλ,1,πειραματόζωα,1,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,68,περιβάλλον,4,περιβάλλον.οικολογία,2,Περίεργα φαινόμενα,1,ΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΜΥΣΤΗΡΙΑ-ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ,668,Περικλής Κοροβέσης,1,ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ,1,Πετρέλαιο,1,ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ,2,πετρέλαιο θέρμανσης,2,Πέτρος Χασάπης,3,πικραμύγδαλα,1,πιλοτές,1,Πιπιλή,1,πιστωτικές κάρτες,1,πιστωτική κάρτα,1,ΠΛΑΤΩΝ,4,πλειστηριασμοί,2,ΠΟΕ ΟΤΑ,2,πόθεν έσχες,1,ποίημα,1,πολεμικές αποζημιώσεις,2,ΠΟΛΙΤΕΙΑ,1,ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ,1,πολιτικά παιχνίδια,1,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,3696,πολιτική,26,πολιτική επιστράτευση,2,πολιτικοί αρχηγοί,1,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6,πολιτισμός,1,πολυεθνικές,1,πολυκατοικίες,1,πολυνομοσχέδιο,3,Πολυτελή αυτοκίνητα,1,Πολυτεχνείο,2,Πορφύρης Δ Σταφυλά Π,1,ΠΟΥΤΙΝ,14,Πούτιν,1,πραγματικότητα,1,πράκτορες,1,πραξικοπήμα,2,πραξικόπημα,2,προαιρετική ασφάλιση,1,προβιοτικά,1,Προβληματισμοί,4,πρόγραμμα εποικισμού του Άρη,1,ΠΡΟΔΟΣΙΑ,1,προδότες πολίτικοι,1,Προεδρία της Δημοκρατίας,1,Πρόεδρο της Δημοκρατίας,1,Πρόεδρος της Δημοκρατίας,4,Προθυπουργος,1,προνόμια βουλευτών,1,ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ,8,προπαγανδά,1,προπολεμικό χρέος,1,Προσευχή,1,ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ,2,Πρόταση εμπιστοσύνης,1,προϋπολογισμός,2,προϋπολογισμός 2012,1,Προφητεία Albert Pike 1871,1,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,124,πρώην Α/ΓΕΣ,2,ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ,2,πρωθυπουργός,9,ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ,3,Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας,1,ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ,42,Πρωτοσέλιδα εφημερίδων,1,Πυθαγόρας,2,πυραμίδες,1,πυρηνική διαρροή,1,πυρηνική σύντηξη,1,πυρηνικός πόλεμος,1,πυρόπληκτοι,2,Πύρρος Δήμας,1,ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ,11,Ραβδοσκόποι,1,ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ,1,Ράδιο Αρβύλα,1,ραδόνιο,1,Ράιχενμπαχ,1,ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ,1,Ραχήλ Μακρή,18,ΡΕΠΟΡΤΑΖ,2,ρευματοειδή αρθρίτιδα,1,ρευματοπάθειες,1,Ρεφλεξολογία,7,Ρήγας Βελεστινλής,1,ροβλιας,1,ΡΟΔΙ,1,ΡΟΜΠΟΤ,1,Ρόσγουελ,1,Ρουβίκωνας,2,Ροχαλητό,1,ΡΩΣΙΑ,62,Ρωσία,2,Σ. Σακοράφα,1,Σάββας Καλεντερίδης,7,Σάκχαρο αίματος,1,ΣΑΜΑΡΑΣ,19,Σαμαράς,12,ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ,1,ΣΑΡΙΑ,2,Σαρκοζί,1,Σατανισμός,3,ΣΑΤΙΡΑ,1,ΣΔΟΕ.,5,ΣΕΙΡΙΟΣ,2,Σεισάχθεια,1,Σελήνη,15,σενάρια,1,ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ,1,Σενάρια συνωμοσίας,1,σενάριο εξόδου,1,Σερβία,1,Σεφέρης,1,Σημίτης,3,Σιδερένιος Βούδας,1,Σιταρόχορτο,1,ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ,10,ΣΚΑΪ,5,ΣΚΑΚΙ,1,ΣΚΑΝΔΑΛΑ,5,Σκάνδαλα,1,ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΕΗ,1,σκλήρυνση κατά πλάκας,3,Σκόπια,18,Σκοπιανό,210,Σόλωνας,1,Σοφία Βούλτεψη,2,Σπυρος Πριφτης,199,Σπύρος Στάλιας,10,ΣΤΑΘΗΣ,1,Στάση πληρωμών,1,Σταύρος Δήμας,1,Σταύρος Λυγερός,35,Στέλιος Παπαθεμελής,1,ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ,3,Στέλιος Συρμόγλου,3,Στέργιος Ζυγούρας,2,Στέργιος Σμυρλής,1,Στήν ἱερή μνήμη τοῦ ὁσίου Γέροντος Ἰακώβου,2,Στίβεν Χόκινγκ,3,Στουρνάρας,2,στρατηγική ανάπτυξη,1,Στρουμφάκια,1,Στυτική δυσλειτουργία,1,συγκυβέρνηση,1,ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΣΗ,1,συλλαλητήριο,30,συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης,1,συλλήψεις χρυσαυγιτών,1,συμβάσεις,2,συμβάσεις ΟΠΑΔ,1,Συμβουλίο της Επικρατείας,2,σύμβουλοι,1,συμφωνία,1,συναλλαγές,1,Συνδικαλισμός,2,συνείδηση,2,Συνειδητό,1,ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ,1,συνέντευξη,1,Συνήθης Ύποπτος,3,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,77,Σύνταγμα,2,Σύνταγμα της Ελλάδας,1,ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,1,Συντάξεις,5,ΣΥΝΤΑΞΗ,2,Σύνταξη,1,ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ,1,ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ,3,συνταξιούχοι,2,ΣΥΝΤΡΙΒΗ UFO,2,ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ,293,Συρία,12,ΣΥΡΙΖΑ,16,Συσπείρωση Αναρχικών,2,σχέδιο "ΗΓΕΜΩΝ",1,σχέδιο Πυθία,2,Σχέδιο Πυθώ,1,ΣΧΕΔΙΟ ΦΑΙΔΩΡΑ,2,Σωκράτης,4,Σωμάτωα Ασφαλείας,1,Σώρρας,1,Ταϊβάν,1,Ταμείο Μολυβιάτη,2,ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,2,ΤΕΙ Λαμίας,1,ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ,2,τέλη κυκλοφορίας,1,τέλος ακινήτων,1,ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ,1,ΤΕΣΤ - ΚΟΥΙΖ,1,τεστ Παπ,1,τεχνητά νησιά,1,τεχνητή νοημοσύνη,1,ΤΖΑΜΙ,2,Τζόρτζ Όργουελ,1,Τηλεπάθεια,2,ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.ΥΓΕΙΑ,1,Το Πείραμα Συμμόρφωσης,1,το πιτσιρικι,1,ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ,1,Τόσκας,1,ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,1,ΤΟΥΡΚΙΑ,180,Τουρκία,6,Τούρκοι,1,ΤΡΑΙΝΟΣΕ,1,Τράπεζα της Ελλάδας,1,τράπεζα της Ελλάδος,3,Τραπεζες,76,τράπεζες,3,τραπεζική κρίση,1,ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,4,τρίδυμα αδέρφια,1,ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,1,Τριμερής Επιτροπή,2,τρισδιάστατη προβολή,1,Τρόικα,2,Τροπολογία εργολάβων,1,Τρύφωνας Τιπούρτης,6,Τσακαλώτος,1,Τσαμουριά,2,ΤΣΙΠΡΑΣ,12,Τσίπρας,2,τσουκνίδα,1,Τσούτσουρος.,1,Τesla,1,Τime,1,υβέρνησης εθνικής ενότητας,1,ΥΓΕΙΑ,713,υδρογόνο,1,Ύμνος,1,υπ. Παιδείας,2,ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΜΠΕΒΑΤΡΟ,1,υπέρταση,1,Υπόθεση Βατοπεδίου,1,υπόθεση end,1,υποκλοπές,1,υποκρισία,1,υποκριτές του Βερολίνου,1,Υπολογισμός Μισθοδοσίας,2,Υποσυνείδητα Μηνύματα,1,υποσυνείδητο,1,υπουργείο Αμυνας,1,Υπουργείο Δικαιοσύνης,1,Υπουργείο Οικονομικών,2,υψηλή φορολογία,2,φάρμακα,2,φασισμός,1,ΦΘΟΡΙΟ,1,ΦΘΟΡΙΩΣΗ,1,Φιάσκο,2,Φιντέλ Κάστρο,1,ΦΟΒΟΣ,1,φόβος,1,Φοιτητές,1,φόνος τιμής,1,φοροαπαλλαγές,1,φοροδιαφυγή,4,φοροκάρτα,2,ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,9,φορολογία,2,φορολογικο συστήμα,2,φοροφυγάδες,8,ΦΡΑΓΚΟΣ,2,Φτιάχνω μόνος μου,1,φτώχεια,2,φυλή Χούνζα,1,Φωκίωνος Νέγρη,1,Φωτεινή Τυράσκη,11,Φωτόπουλος,1,Χαμόγελο του Παιδιού,1,Χαρά Καφαντάρη,1,χαρατσι,1,χαράτσι,2,ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ,1,ΧΑΡΤΕΣ,2,Χατζηγάκης,1,ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ,1,χειραγώγηση,1,Χειραγώγηση του Πληθυσμού,1,ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ,1,ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ,2,χημικά νέφη,1,χοληστερίνη,1,Χοληστερόλη,1,χορήγηση δανείων,1,Χόρχε Μπουκάι,7,ΧΟΥΝΤΑ,2,χρεοκοπία,5,χρεοκοπία του ευρώ,1,ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ,2,Χριστίνα Σαλεμή,6,Χριστός,2,χρονογράφημα,1,Χρονοταξιδιώτης,2,ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ,8,χρυσός,1,Ψαριανος,1,Ψάρρης Ασημάκης,3,ψέματα,1,Ψήφος εμπιστοσύνης,4,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,4,Ψυχολογία,6,Ψυχοτρονικά Υπερόπλα,1,ψυχρή σύντηξη,1,Ψωμί Παιδεία Ελευθερία,1,Aρχιεπίσκοπος Κύπρου,1,Agenda 21,23,aiolos greko,60,Amazon Go,1,Ami Boue,1,Anunnaki,1,Archaeology Magazine,1,ARCTURIAN,1,auto-moto,22,Baba Vanga,1,Barsa-Kelmes,1,Bio-bus,1,BLOG,150,blogger,5,BRICS,4,CCHF,1,CCIAS,1,CETA,3,chemtrail,1,CIA,3,Codex Alimentarius,6,Codex Gigas,1,cosmosnet,1,COUDENHOVE-KALERGI,1,diese,1,Diovan 21,1,Donald Trump,6,Dr Robert Lanza,1,EAST MED,1,Ebola Virus,5,Economist E,7,ExxonMobil,3,F-15,1,F-35,1,Facebook,3,FBI,2,Femen,2,Feng Shui,1,Flat-Earth,1,Freddy’s Cell,1,Gardasil,1,google earth,1,Grecovery,1,Greek Spirit,66,Gucci,1,HAARP,2,HEIL GAP,180,HIV,1,human trafficking,2,illuminati card game,1,ISIL,71,ISIS,115,Jo Di,1,John Ofeon,33,John Titor,1,Jumbo,1,KON MAR,19,KTEO,1,Magazine,70,Mars One,1,Mind control,2,Monsanto,28,MORGELLONS,5,NAFTA,1,NAMCO,5,NASA,6,NATO,2,Navtex,3,Nectome,1,netakias,26,News,3072,NEWSWEEK,1,Nibiru,1,Nigel Farage,1,NOVARTIS,31,NYT,1,OΔΥΣΣΕΑΣ ΧΡ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ,1,Optical Trap Display,1,Panama papers,4,Paul Craig Roberts,1,Plasm ERG,1,Pony,5,Project Chess,1,PROJECT HELIOS,1,Proton Bank,2,PSI,1,Putin’s Global Game Changer,1,Reuters,2,RFID,6,Rothschild,5,Rothschilds,3,Sherman,1,Simple Man,19,slider,33,Spiegel,1,Stephen Miller,1,STRATFOR,1,Strauss-Kahn,1,SV40,1,The Asch Conformity Experiment,1,TPP,2,Triton II,1,TTIP,13,UFO,24,Valsartan,1,VIDEO,238,Washington Post,1,Wikileaks,14,Wirtschafts Woche,1,World Economic Forum,1,
ltr
item
1Greek Blog.: Η πριγκίπισσα Αργυρώ - Το Αργυρόκαστρο και η δολοφονία του γιου της
Η πριγκίπισσα Αργυρώ - Το Αργυρόκαστρο και η δολοφονία του γιου της
https://4.bp.blogspot.com/-PGx2kWpqAK8/XGJkrbIh3jI/AAAAAAABRfw/fE9cJB_3oY0nimuAogStNzrlz8D1hJ-wACLcBGAs/s640/monoviza_girokastra.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-PGx2kWpqAK8/XGJkrbIh3jI/AAAAAAABRfw/fE9cJB_3oY0nimuAogStNzrlz8D1hJ-wACLcBGAs/s72-c/monoviza_girokastra.jpg
1Greek Blog.
https://greek1.blogspot.com/2019/02/blog-post_2.html
https://greek1.blogspot.com/
https://greek1.blogspot.com/
https://greek1.blogspot.com/2019/02/blog-post_2.html
true
2612118482275594073
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy