Το Μαξίμου παρήγγειλε σε βουλευτές και στελέχη να συνεχίσουν τις δημόσιες παρουσίες τους, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους συνεργάτες του ν...
Το Μαξίμου παρήγγειλε σε βουλευτές και στελέχη να συνεχίσουν τις δημόσιες παρουσίες τους, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να του ετοιμάσουν πρόγραμμα περιοδειών μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ για τους πραγματικά αγανακτισμένους η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως "έχουν δίκιο". Οδηγίες Παπανδρέου στον Παπουτσή να είναι η αστυνομία ιδιαίτερα προσεχτική στον χειρισμό των αγανακτισμένων και στην προστασία του κτιρίου της ΒουλήςΑγανάκτησαν τους βουλευτές οι αγανακτισμένοι. Για την ακρίβεια, όσοι από αυτούς επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή και όσοι φροντίζουν να τους ακολουθούν για να δημιουργούν επεισόδια. Η κυβέρνηση χρεώνει τη συγκεκριμένη τακτική σε ομάδες ακροδεξιών και στον ΣΥΡΙΖΑ και εφιστά την προσοχή των απλών πολιτών που διαδηλώνουν "να μη γίνονται άθελά τους η κρυψώνα αυτών των ατόμων".
"Το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης δεν δίνει το άλλοθι σε κανέναν να ασκεί βία" είναι το δόγμα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ανανέωσε την εντολή στα στελέχη του να συνεχίσουν χωρίς κανένα δισταγμό τις δημόσιες παρουσίες τους.
Σε κεντρικό επίπεδο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για "φασιστική νοοτροπία" και "μεθόδους εκφοβισμού που είχαμε να δούμε από την εποχή του Στάλιν". "Η τρομοκρατία δεν θα περάσει" απαντούν και θυμίζουν την παρότρυνση του Γέρου της Δημοκρατίας στους νέους της εποχής του "νέοι τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες".
Το θέμα θα έχει σίγουρα πολιτική συνέχεια, για την ώρα όμως, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε οδηγίες στον Χρ. Παπουτσή να είναι η αστυνομία ιδιαιτέρως προσεχτική στον χειρισμό των αγανακτισμένων και στην προστασία του κτιρίου της βουλής, που αποτελεί και το σύμβολο της δημοκρατίας μας.
Η επισήμανση του πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της σημερινής πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, καθώς σε κυβερνητικά γραφεία έχουν περιέλθει πληροφορίες πως θα επιχειρηθεί νέα επίθεση στη βουλή.
"Εχουν δίκαιο"
Επί της ουσίας των αιτημάτων των πραγματικών αγανακτισμένων η κυβέρνηση αναγνωρίζει απλά πως... "έχουν δίκιο". "Ακόμη δεν φαίνεται το φως στο βάθος του τούνελ, ακόμη υπάρχει ατιμωρησία" παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά προσθέτουν ότι "λύση δεν είναι η ισοπέδωση".
Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν τα βήματα προόδου που γίνονται, τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των θεσμών. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει ο ίδιος στους αγανακτισμένους, ανακοινώνοντας την έναρξη της διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. "Θα απαντήσουμε θετικά στο αίτημα της κοινωνίας, θα δώσουμε ξανά στο κράτος τον ρόλο του και στους πολιτικούς το κύρος τους" είναι το μότο των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου.
Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το νέο πεδίο των πρωτοβουλιών συναίνεσης προς την αντιπολίτευση, τις οποίες είναι αποφασισμένος να συνεχίσει ο Γ. Παπανδρέου. Προκειμένου, μάλιστα, να απαντήσει ο ίδιος και στους ανθρώπους που επιδιώκουν την μπαχαλοποίηση της χώρας, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να του ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα περιοδειών και δημοσίων εμφανίσεων για την περίοδο μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.
Τις κινήσεις του πρωθυπουργού χρειάζονται πρώτοι απ" όλους οι βουλευτές του. Οι οποίοι έχουν λυγίσει κάτω από τις αντιδράσεις που συναντούν στις εκλογικές τους περιφέρειες και οι οποίοι αισθάνονται παραγκωνισμένοι από το σύστημα εξουσίας. Αυτός ήταν ο λόγος που μετέτρεψαν σε σάκο του μποξ τον Δ. Δρούτσα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τα προνόμιά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν διστάζουν να επιτίθενται σε παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη, "που μετά από 30 χρόνια στη Βουλή ανακάλυψαν πως θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών", όπως είπε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος για τον Δ. Ρέππα.
Περί φυλακής και λεφτών
Η πλειοψηφία των βουλευτών θεωρούν ότι κατηγορούνται άδικα για τις αμαρτίες των προηγούμενων και επισημαίνουν ότι "η παρούσα Βουλή έχει νέους βουλευτές σε ποσοστό 50%"! Από εκεί και πέρα ενώνουν κι αυτοί τη φωνή τους με τον κόσμο όταν φωνάζει "να πάει κάποιος φυλακή" και ρωτούν κι αυτοί "πού πήγαν τα λεφτά".
Οσοι βρίσκονται στη μέση, όσοι έχουν και παρελθόν και επιδιώκουν να έχουν και μέλλον κινούνται στη γραμμή "δεν είναι όλοι ίδιοι". Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ανίκανοι, διεφθαρμένοι ή υπηρέτες του πελατειακού κράτους. Τα πάντα, βέβαια, θα κριθούν από το αν θα πετύχει η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία. Αλλιώς, ξέρουν ότι τα πράγματα στο κοινωνικό πεδίο θα εκτραχυνθούν, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που εξωθούνται κοινωνικά στρώματα στο περιθώριο.
Για τον λόγο αυτό, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις οχλήσεις στον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποδώσει ευθύνες για τις αστοχίες της τελευταίας περιόδου και να πάρει μέτρα για να διασφαλίσει αυξημένη αποτελεσματικότητα στο άμεσο μέλλον.
ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ
"Η ξώφαλτση βρισιά είναι μέσα στο παιχνίδι"
Στον Εθνικό Κήπο επιστρατεύθηκαν οι φακοί των πυροσβεστών για να φύγουν από το Κοινοβούλιο οι βουλευτές, στην Κέρκυρα βρέθηκε ένα καΐκι για να τους απομακρύνει από το κάστρο και στην Αργυρούπολη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής έφυγε από την πλαϊνή έξοδο του ΚΑΠΗ. Οι προπηλακισμοί πολιτικών είναι συνεχείς και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι ανάλογα περιστατικά ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν.
"Αν φάμε καμία... "ξώφαλτση βρισιά", αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι του πολιτικού αυτοματισμού. Δεν μπορώ να αγνοήσω την αγωνία των ανέργων, όσων αναγκάστηκαν να μειώσουν τα απαραίτητα ή καλούνται τώρα να επιβαρυνθούν φορολογικά για εισόδημα 6.000 ευρώ...
Πιστεύω όμως ότι κάποιοι στην κυβέρνηση προσπαθούν για να βρεθεί διέξοδος", λέει η υφυπουργός Εργασίας κ. Αννα Νταλάρα, εισηγήτρια στο συνέδριο που είχε διοργανωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Κέρκυρα.
Μειοψηφίες. "Εμεινα έκπληκτη με τη βία, όταν έμαθα ότι έριξαν και πέτρες. Θέλω να πιστεύω ότι δεν εκφράζουν την πλειονότητα. Η ζωή μου δεν είναι ταυτισμένη με το Κοινοβούλιο, έχω μάθει να επιδίδω ψηφίσματα και όχι να παραλαμβάνω. Καταλαβαίνω τη διαμαρτυρία και είναι χρήσιμες οι προτάσεις από την κοινωνία των πολιτών, αλλά με προβληματίζουν η βία και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Αλίμονο αν αμφισβητήσουμε τους θεσμούς της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας".
"Η έγνοια μας ήταν πώς θα περάσουμε τους 65 ξένους βουλευτές μέσα από τον κόσμο. Εντέλει, με προτροπή της Αστυνομίας, μπήκαμε στο καΐκι, ενώ από πάνω δεχθήκαμε πέτρες. Κάποιες θα μπορούσαν να σκοτώσουν άνθρωπο", λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ντίνος Βρεττός, που εν πλω έβλεπε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του να αντιμετωπίζουν την κατάσταση άλλοι με χιούμορ, άλλοι με φόβο, άλλοι με κατανόηση. "Δεν θεωρώ οτι η επίθεση σε βουλευτές μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιον σκοπό. Είναι καλό να παίρνουμε το μήνυμα, κάτι ανάλογο γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι ο κόσμος πεινάει. Σε αυτό υπάρχει, όμως, συνολική ευθύνη". Συνεπιβάτες στο καΐκι ήταν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου, Αλ. Αθανασιάδης και η Ροδούλα Ζήση, που μετείχαν στη συνεδρίαση στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
"Δεν συνεδρίαζε η τρόικα, αλλά επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση. Τελικά μπήκαμε στην βάρκα και... τραβήξαμε κουπί. Προσωπικά ξέρω να κάνω κουπί. Εχω μετάσχει σε κινήματα, ήμουν στο Πολυτεχνείο και δεν είχα αίσθηση φόβου", λέει η κ. Ροδούλα Ζήση.
"Γιατί σε μία δημοκρατία με υψηλό βαθμό πολιτισμού να υπάρχουν αγανακτισμένοι πολίτες; Είναι το κομμένο εισόδημα, η ανασφάλεια, το έλλειμμα ελπίδας. Τα κατανοώ, όμως, έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία".
ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ
Αυτό που κάνει η Βουλή είναι πολλαπλάσια ταπεινωτικό
Τη διαδρομή μέσω Εθνικού Κήπου ακολούθησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης.
"Εφυγα από τον Κήπο όπως και αρκετοί υπάλληλοι και βουλευτές. Ορισμένοι βάζουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου στο ίδιο τσουβάλι. Οι άνθρωποι αισθάνονταν μεγάλη αγανάκτηση όταν βλέπουν ότι η Βουλή περνά νόμους που χειροτερεύουν τη ζωή τους. Ομως δεν συμφωνώ ότι οι βουλευτές πρέπει να αισθάνονται ταπεινωμένοι. Αυτό που κάνει η Βουλή, να ψηφίζει νόμους, που χειροτερεύουν τη ζωή και καταστρέφουν όνειρα, είναι πολλαπλάσια ταπεινωτικό. Η απαξίωση που δείχνει η κυβέρνηση σε αξίες και αγαθά, είναι πολλαπλάσια προσβλητική απ΄ ό,τι τα γιουχαΐσματα, τα οποία αν και δεν εγκρίνω, τα κατανοώ. Δεν συμμερίζομαι την... ιερή αγανάκτηση συναδέλφων μου όταν οι ίδιοι δεν αγανακτούν για όλη αυτήν την καταστροφική πολιτική".
ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ
Τραυματική εμπειρία
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μαρία Θεοχάρη είχε, όπως λέει, τραυματική εμπειρία στο σκοτάδι του Εθνικού Κήπου.
"Μετά την ομιλία μου στη Βουλή ήθελα επιστρέψω σπίτι μου. Η Αστυνομία όμως υπέδειξε σε αρκετούς βουλευτές να φύγουμε από τον Κήπο. Δεν είναι ωραία εικόνα για βουλευτή να φεύγει από την πίσω πόρτα και να μην μπορεί να βγει από την κεντρική είσοδο. Από την άλλη ο κόσμος έχει δίκιο, διότι βιώνει σκληρή πραγματικότητα. Αλλο όμως είναι να διαδηλώνεις και άλλο να θέλεις να κάψεις τη Βουλή. Δεν στοχοποιείται πλέον το πρόσωπο, αλλά ο θεσμός. Αγωνιστήκαμε πολύ για τη Δημοκρατία. Ούτε για μας είναι εύκολο να ψηφίσουμε σκληρά μέτρα. Αλλά είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Αν διώξουμε το μνημόνιο γλιτώνουμε; Θα είναι καλύτερη η ζωή μας;...".
ΓΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ
Ενοχοποιούν θεσμούς
Για "τραγωδία της Δημοκρατίας" κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, που βίωσε τα ίδια γεγονότα. "Μια φοβισμένη Δημοκρατία δεν είναι Δημοκρατία. Το αρνητικό είναι ότι ενοχοποιούν τους θεσμούς και όχι πρόσωπα. Είναι μια τραγική ιστορία που αφορά όχι μόνο τους νυν βουλευτές, αλλά ίσως και τους επόμενους. Αλλο όμως η διαμαρτυρία και άλλο η χειροδικία και οι ύβρεις".
ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
"Με την προτροπή της αστυνομίας μπήκαμε στο καΐκι, ενώ δεχόμασταν πέτρες" λέει ο βουλευτής Αττικής Ντίνος Βρεττός, που έβλεπε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του να αντιμετωπίζουν την κατάσταση άλλοι με χιούμορ, άλλοι με φόβο και άλλοι με κατανόηση. "Ξέρω να κάνω κουπί, έχω μετάσχει σε κινήματα, ήμουν στο Πολυτεχνείο και δεν είχα αίσθηση του φόβου" λέει η κυρία Ροδούλα Ζήση. Δεξιά ο Νίκος Δένδιας και η Αντζελα Γκερέκου συνεπιβάτες στο "περίφημο" καΐκι.
Γ. ΑΝΤΥΠΑΣ - Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
www.ethnos.gr/
"Το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης δεν δίνει το άλλοθι σε κανέναν να ασκεί βία" είναι το δόγμα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ανανέωσε την εντολή στα στελέχη του να συνεχίσουν χωρίς κανένα δισταγμό τις δημόσιες παρουσίες τους.
Σε κεντρικό επίπεδο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για "φασιστική νοοτροπία" και "μεθόδους εκφοβισμού που είχαμε να δούμε από την εποχή του Στάλιν". "Η τρομοκρατία δεν θα περάσει" απαντούν και θυμίζουν την παρότρυνση του Γέρου της Δημοκρατίας στους νέους της εποχής του "νέοι τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες".
Το θέμα θα έχει σίγουρα πολιτική συνέχεια, για την ώρα όμως, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε οδηγίες στον Χρ. Παπουτσή να είναι η αστυνομία ιδιαιτέρως προσεχτική στον χειρισμό των αγανακτισμένων και στην προστασία του κτιρίου της βουλής, που αποτελεί και το σύμβολο της δημοκρατίας μας.
Η επισήμανση του πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της σημερινής πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, καθώς σε κυβερνητικά γραφεία έχουν περιέλθει πληροφορίες πως θα επιχειρηθεί νέα επίθεση στη βουλή.
"Εχουν δίκαιο"
Επί της ουσίας των αιτημάτων των πραγματικών αγανακτισμένων η κυβέρνηση αναγνωρίζει απλά πως... "έχουν δίκιο". "Ακόμη δεν φαίνεται το φως στο βάθος του τούνελ, ακόμη υπάρχει ατιμωρησία" παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά προσθέτουν ότι "λύση δεν είναι η ισοπέδωση".
Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν τα βήματα προόδου που γίνονται, τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των θεσμών. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει ο ίδιος στους αγανακτισμένους, ανακοινώνοντας την έναρξη της διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. "Θα απαντήσουμε θετικά στο αίτημα της κοινωνίας, θα δώσουμε ξανά στο κράτος τον ρόλο του και στους πολιτικούς το κύρος τους" είναι το μότο των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου.
Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το νέο πεδίο των πρωτοβουλιών συναίνεσης προς την αντιπολίτευση, τις οποίες είναι αποφασισμένος να συνεχίσει ο Γ. Παπανδρέου. Προκειμένου, μάλιστα, να απαντήσει ο ίδιος και στους ανθρώπους που επιδιώκουν την μπαχαλοποίηση της χώρας, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να του ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα περιοδειών και δημοσίων εμφανίσεων για την περίοδο μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.
Τις κινήσεις του πρωθυπουργού χρειάζονται πρώτοι απ" όλους οι βουλευτές του. Οι οποίοι έχουν λυγίσει κάτω από τις αντιδράσεις που συναντούν στις εκλογικές τους περιφέρειες και οι οποίοι αισθάνονται παραγκωνισμένοι από το σύστημα εξουσίας. Αυτός ήταν ο λόγος που μετέτρεψαν σε σάκο του μποξ τον Δ. Δρούτσα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τα προνόμιά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν διστάζουν να επιτίθενται σε παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη, "που μετά από 30 χρόνια στη Βουλή ανακάλυψαν πως θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών", όπως είπε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος για τον Δ. Ρέππα.
Περί φυλακής και λεφτών
Η πλειοψηφία των βουλευτών θεωρούν ότι κατηγορούνται άδικα για τις αμαρτίες των προηγούμενων και επισημαίνουν ότι "η παρούσα Βουλή έχει νέους βουλευτές σε ποσοστό 50%"! Από εκεί και πέρα ενώνουν κι αυτοί τη φωνή τους με τον κόσμο όταν φωνάζει "να πάει κάποιος φυλακή" και ρωτούν κι αυτοί "πού πήγαν τα λεφτά".
Οσοι βρίσκονται στη μέση, όσοι έχουν και παρελθόν και επιδιώκουν να έχουν και μέλλον κινούνται στη γραμμή "δεν είναι όλοι ίδιοι". Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ανίκανοι, διεφθαρμένοι ή υπηρέτες του πελατειακού κράτους. Τα πάντα, βέβαια, θα κριθούν από το αν θα πετύχει η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία. Αλλιώς, ξέρουν ότι τα πράγματα στο κοινωνικό πεδίο θα εκτραχυνθούν, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που εξωθούνται κοινωνικά στρώματα στο περιθώριο.
Για τον λόγο αυτό, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις οχλήσεις στον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποδώσει ευθύνες για τις αστοχίες της τελευταίας περιόδου και να πάρει μέτρα για να διασφαλίσει αυξημένη αποτελεσματικότητα στο άμεσο μέλλον.
ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ
"Η ξώφαλτση βρισιά είναι μέσα στο παιχνίδι"
Στον Εθνικό Κήπο επιστρατεύθηκαν οι φακοί των πυροσβεστών για να φύγουν από το Κοινοβούλιο οι βουλευτές, στην Κέρκυρα βρέθηκε ένα καΐκι για να τους απομακρύνει από το κάστρο και στην Αργυρούπολη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής έφυγε από την πλαϊνή έξοδο του ΚΑΠΗ. Οι προπηλακισμοί πολιτικών είναι συνεχείς και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι ανάλογα περιστατικά ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν.
"Αν φάμε καμία... "ξώφαλτση βρισιά", αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι του πολιτικού αυτοματισμού. Δεν μπορώ να αγνοήσω την αγωνία των ανέργων, όσων αναγκάστηκαν να μειώσουν τα απαραίτητα ή καλούνται τώρα να επιβαρυνθούν φορολογικά για εισόδημα 6.000 ευρώ...
Πιστεύω όμως ότι κάποιοι στην κυβέρνηση προσπαθούν για να βρεθεί διέξοδος", λέει η υφυπουργός Εργασίας κ. Αννα Νταλάρα, εισηγήτρια στο συνέδριο που είχε διοργανωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Κέρκυρα.
Μειοψηφίες. "Εμεινα έκπληκτη με τη βία, όταν έμαθα ότι έριξαν και πέτρες. Θέλω να πιστεύω ότι δεν εκφράζουν την πλειονότητα. Η ζωή μου δεν είναι ταυτισμένη με το Κοινοβούλιο, έχω μάθει να επιδίδω ψηφίσματα και όχι να παραλαμβάνω. Καταλαβαίνω τη διαμαρτυρία και είναι χρήσιμες οι προτάσεις από την κοινωνία των πολιτών, αλλά με προβληματίζουν η βία και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Αλίμονο αν αμφισβητήσουμε τους θεσμούς της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας".
"Η έγνοια μας ήταν πώς θα περάσουμε τους 65 ξένους βουλευτές μέσα από τον κόσμο. Εντέλει, με προτροπή της Αστυνομίας, μπήκαμε στο καΐκι, ενώ από πάνω δεχθήκαμε πέτρες. Κάποιες θα μπορούσαν να σκοτώσουν άνθρωπο", λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ντίνος Βρεττός, που εν πλω έβλεπε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του να αντιμετωπίζουν την κατάσταση άλλοι με χιούμορ, άλλοι με φόβο, άλλοι με κατανόηση. "Δεν θεωρώ οτι η επίθεση σε βουλευτές μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιον σκοπό. Είναι καλό να παίρνουμε το μήνυμα, κάτι ανάλογο γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι ο κόσμος πεινάει. Σε αυτό υπάρχει, όμως, συνολική ευθύνη". Συνεπιβάτες στο καΐκι ήταν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου, Αλ. Αθανασιάδης και η Ροδούλα Ζήση, που μετείχαν στη συνεδρίαση στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
"Δεν συνεδρίαζε η τρόικα, αλλά επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση. Τελικά μπήκαμε στην βάρκα και... τραβήξαμε κουπί. Προσωπικά ξέρω να κάνω κουπί. Εχω μετάσχει σε κινήματα, ήμουν στο Πολυτεχνείο και δεν είχα αίσθηση φόβου", λέει η κ. Ροδούλα Ζήση.
"Γιατί σε μία δημοκρατία με υψηλό βαθμό πολιτισμού να υπάρχουν αγανακτισμένοι πολίτες; Είναι το κομμένο εισόδημα, η ανασφάλεια, το έλλειμμα ελπίδας. Τα κατανοώ, όμως, έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία".
ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ
Αυτό που κάνει η Βουλή είναι πολλαπλάσια ταπεινωτικό
Τη διαδρομή μέσω Εθνικού Κήπου ακολούθησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης.
"Εφυγα από τον Κήπο όπως και αρκετοί υπάλληλοι και βουλευτές. Ορισμένοι βάζουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου στο ίδιο τσουβάλι. Οι άνθρωποι αισθάνονταν μεγάλη αγανάκτηση όταν βλέπουν ότι η Βουλή περνά νόμους που χειροτερεύουν τη ζωή τους. Ομως δεν συμφωνώ ότι οι βουλευτές πρέπει να αισθάνονται ταπεινωμένοι. Αυτό που κάνει η Βουλή, να ψηφίζει νόμους, που χειροτερεύουν τη ζωή και καταστρέφουν όνειρα, είναι πολλαπλάσια ταπεινωτικό. Η απαξίωση που δείχνει η κυβέρνηση σε αξίες και αγαθά, είναι πολλαπλάσια προσβλητική απ΄ ό,τι τα γιουχαΐσματα, τα οποία αν και δεν εγκρίνω, τα κατανοώ. Δεν συμμερίζομαι την... ιερή αγανάκτηση συναδέλφων μου όταν οι ίδιοι δεν αγανακτούν για όλη αυτήν την καταστροφική πολιτική".
ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ
Τραυματική εμπειρία
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μαρία Θεοχάρη είχε, όπως λέει, τραυματική εμπειρία στο σκοτάδι του Εθνικού Κήπου.
"Μετά την ομιλία μου στη Βουλή ήθελα επιστρέψω σπίτι μου. Η Αστυνομία όμως υπέδειξε σε αρκετούς βουλευτές να φύγουμε από τον Κήπο. Δεν είναι ωραία εικόνα για βουλευτή να φεύγει από την πίσω πόρτα και να μην μπορεί να βγει από την κεντρική είσοδο. Από την άλλη ο κόσμος έχει δίκιο, διότι βιώνει σκληρή πραγματικότητα. Αλλο όμως είναι να διαδηλώνεις και άλλο να θέλεις να κάψεις τη Βουλή. Δεν στοχοποιείται πλέον το πρόσωπο, αλλά ο θεσμός. Αγωνιστήκαμε πολύ για τη Δημοκρατία. Ούτε για μας είναι εύκολο να ψηφίσουμε σκληρά μέτρα. Αλλά είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Αν διώξουμε το μνημόνιο γλιτώνουμε; Θα είναι καλύτερη η ζωή μας;...".
ΓΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ
Ενοχοποιούν θεσμούς
Για "τραγωδία της Δημοκρατίας" κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, που βίωσε τα ίδια γεγονότα. "Μια φοβισμένη Δημοκρατία δεν είναι Δημοκρατία. Το αρνητικό είναι ότι ενοχοποιούν τους θεσμούς και όχι πρόσωπα. Είναι μια τραγική ιστορία που αφορά όχι μόνο τους νυν βουλευτές, αλλά ίσως και τους επόμενους. Αλλο όμως η διαμαρτυρία και άλλο η χειροδικία και οι ύβρεις".
ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
"Με την προτροπή της αστυνομίας μπήκαμε στο καΐκι, ενώ δεχόμασταν πέτρες" λέει ο βουλευτής Αττικής Ντίνος Βρεττός, που έβλεπε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του να αντιμετωπίζουν την κατάσταση άλλοι με χιούμορ, άλλοι με φόβο και άλλοι με κατανόηση. "Ξέρω να κάνω κουπί, έχω μετάσχει σε κινήματα, ήμουν στο Πολυτεχνείο και δεν είχα αίσθηση του φόβου" λέει η κυρία Ροδούλα Ζήση. Δεξιά ο Νίκος Δένδιας και η Αντζελα Γκερέκου συνεπιβάτες στο "περίφημο" καΐκι.
Γ. ΑΝΤΥΠΑΣ - Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
www.ethnos.gr/
COMMENTS