του Γιάννη Παπαγιάννη Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα το Βερολίνο, με το οποίο καθιστά σαφές ότι επείγει να αποδεχθο...
του Γιάννη Παπαγιάννη
Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα το Βερολίνο, με το οποίο καθιστά σαφές ότι επείγει να αποδεχθούν ή όχι τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στις 27 Οκτωβρίου στις Κάννες.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα περιμένει μόνο λίγες ημέρες» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στο κυβερνητικό μπρίφινγκ. «Διαφορετικά, θα τεθεί σε εφαρμογή η λύση που εξήγγειλε προχθές στις Κάννες η Άνγκελα Μέρκελ», υπονοώντας τη δήλωσή της ότι η μη αποδοχή θα προκαλούσε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι για το οποίο η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι θα ήταν πλήρως «προετοιμασμένοι». «Πάντως, αισιοδοξούμε ότι θα βρεθεί σύντομα λύση» πρόσθεσε.
Κι αυτή η αισιοδοξία εδράζεται στην άριστη πληροφόρηση που έχει το Βερολίνο για τις εξελίξεις στην Αθήνα, είτε μέσω των τακτικών συναντήσεων των ηγετών των δύο χωρών, είτε μέσω των «καθημερινά πολυάριθμων εκθέσεων» της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Στήριξη Ομπάμα στον Σαμαρά
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει διαρθρωτικές αλλαγές και αυτό μου δίνει θάρρος για την αντιμετώπιση της κρίσης» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά το τέλος της συνόδου του G20. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχτηκε το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Τα γεγονότα στην Ελλάδα αποδεικνύουν την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει άμεσα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας ότι και η αμερικανική οικονομία επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα και χαιρέτισε την πρόθεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει το νέο πακέτο που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατανοούν την ανάγκη «ριζικών αλλαγών» στον τρόπο λήψης αποφάσεων, έσπευσε όμως να προειδοποιήσει ότι ο δρόμος των αλλαγών θα είναι μακρύς.
Μίλησε για... πραξικόπημα;
Έκπληξη προκαλεί, εφόσον αληθεύει, ένα tweet Γάλλου δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Κάννες, δικαιολόγησε την απόφασή του για το δημοψήφισμα προκειμένου να αποφύγει... το πραξικόπημα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο tweet του ο Jean Quatremer: «Ο Παπανδρέου στο δείπνο της Τετάρτης δικαιολόγησε το δημοψήφισμα για να αποφύγει τον κίνδυνο πραξικοπήματος». Σημειωτέον ότι η πηγή δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με το kozaro.com, καθώς ο J. Quatremer ήταν παρών στις Κάννες, στις off the record ενημερώσεις, είναι συνεργάτης της εφημερίδας Liberation, εξειδικευμένος στα ευρωπαϊκά θέματα και συγγραφέας του blog «Παρασκήνια των Βρυξελλών». Όπως έγραψε ο Γάλλος δημοσιογράφος, αυτόν τον ισχυρισμό ο Γ. Παπανδρέου τον διατύπωσε στη διάρκεια του δείπνου την Τετάρτη το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες. Επίσης, σε σκίτσο που φιλοξενεί στο blog του ο Jean Quatremer απεικονίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό να απευθύνεται στους Μέρκελ - Σαρκοζί και να προσπαθεί να τους τρομάξει με την είδηση του δημοψηφίσματος. Το σκίτσο έχει τίτλο «Το δημοψήφισμα δεν θα γίνει», στο οποίο απεικονίζεται ο Παπανδρέου να κρατά μία κολοκύθα, όπως συνηθίζουν οι Αμερικανοί στον αποκριάτικο στολισμό, στέκεται μπροστά στους δύο ηγέτες της Ευρώπης που κοιτιούνται παραξενεμένοι μεταξύ τους και με εμφανή διάθεση χιούμορ ο Έλληνας πρωθυπουργός τους λέει: Ήταν απόκριες! Ένα αστείο, για να τρομάξετε, γελάσατε;». Ακριβώς πίσω από τον Γ. Παπανδρέου στέκονται δύο εύζωνοι που αναρωτιούνται «αστείο;»...
Εκτός ατζέντας
Εκτός ατζέντας του Eurogroup της Δευτέρας τέθηκε η έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή πρακτορεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλείται τις πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, για ανάγκη έγκυρης εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Eurogrop της Δευτέρας κάνει λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως επισημαίνει, εκεί θα παρουσιαστούν οι πολιτικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για την εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, καθώς και για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής. Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, και τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τους ενημέρωσε για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, καθώς και για το σχέδιο 10 σημείων που παρουσίασε την Πέμπτη στη Βουλή.
ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν τυπώνει δραχμές
«Η Ελλάδα δεν τυπώνει δραχμές πουθενά στον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και θα συνεχίσει να είναι». Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στο blog της νεαρής Αμερικανίδας δημοσιογράφου του CNN, Nina dos Santos, η οποία... παρερμηνεύοντας τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη, στο CNN, αφήνει υπονοούμενα για εκτύπωση δραχμών στην Ελλάδα. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι σε αυτό το στάδιο η χώρα τυπώνει δραχμές» αναφέρει στο blog της η δημοσιογράφος. Το υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, ζήτησε από τη Nina dos Santos να διαγράψει τα σχόλια της ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν τυπώνει δραχμές. Πάντως, στο δημοσίευμα, ένας αναλυτής και ένας ειδικός επί νομικών θεμάτων απαντάει αρνητικά στο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ.
Τα ξαναβρίσκουν!
Ο Αλέκος Αλαβάνος –ως αρχηγός του Συνασπισμού– προώθησε τον Αλέξη Τσίπρα ως διάδοχό του και παραιτήθηκε. Στη συνέχεια, όμως, η σχέση τους πέρασε από χίλια κύματα. Ο σημερινός πρόεδρος του Συνασπισμού και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε κατηγορίες για πολιτική «πατροκτονία» και ο Αλέκος Αλαβάνος τον είχε επικρίνει περίπου σαν.. φυτό εσωτερικού χώρου. Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να παραμείνει επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις δυσκολίες και τις σφοδρές αντιδράσεις πολλών εκ των συνιστωσών του πολιτικού σχηματισμού και παρά την αποχώρηση ομάδας στελεχών υπό τον κ. Φώτη Κουβέλη για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Αλαβάνος συγκρότησε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
Μια σχέση γεμάτη συγκρούσεις
Οι σχέσεις Μετώπου και ΣΥΡΙΖΑ ήταν σχεδόν συγκρουσιακές, με δεδομένο ότι ακόμη και στις δημοτικές εκλογές τα δύο κόμματα κατήλθαν με διαφορετικά ψηφοδέλτια. Φαίνεται όμως ότι ο αντιμνημονιακός πολιτικός προσανατολισμός δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και το ενδεχόμενο οι κύριοι Τσίπρας και Αλαβάνος να συνεργαστούν σε έναν κοινό πολιτικό φορέα φαίνεται ως εξαιρετικά πιθανό. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των συναντήσεων με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. «Συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς και η ανάγκη για συντονισμό στην πολιτική δράση και για διάλογο πάνω στα θέματα που απασχολούν την Αριστερά και τα κινήματα αντίστασης, γενικότερα. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και η κάθε πλευρά διατύπωσε τις προσεγγίσεις της στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, και ιδιαίτερα στα ζητήματα του χρέους, των ιδιωτικοποιήσεων και των εξελίξεων στην ευρωζώνη. Κοινός τόπος, η αναγκαιότητα για κοινή δράση στο λαϊκό κίνημα ενάντια στις πολιτικές του μνημονίου». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται και ως κατ' αρχήν ένδειξη ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας –ίσως ακόμη και μελλοντικής επανασυστέγασης– του ΣΥΡΙΖΑ με το Μέτωπο Ανατροπής είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί!
Γιατί παραιτήθηκε ο Βγενόπουλος από πρόεδρος της MARFIN
Η παραίτηση του Ανδρέα Βγενόπουλου από τη θέση του προέδρου της MARFIN POPULAR BANK (MPB) έχει πολλαπλή σημειολογία. Κατ' αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος διατηρούσε θέση μη εκτελεστικού προέδρου και όχι εκτελεστικού. Δηλαδή, δεν ήταν κεντρικό μέλος του μηχανισμού λήψης αποφάσεων και ο ρόλος του ήταν πιο θεσμικός, ανταποκρινόμενος στη μετοχική του συμμετοχή στην τράπεζα, την οποία βέβαια και διατηρεί. Παράλληλα, όμως, η απόφασή του έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων για το νέο (υπό διαμόρφωση) σχέδιο νόμου περί στήριξης των κυπριακών τραπεζών. Το νομοσχέδιο, δηλαδή, που θα προστατεύσει προληπτικά τις τράπεζες της Κύπρου, από την απομείωση κεφαλαίων εξαιτίας του ελληνικού κουρέματος.
Η πραγματική αιτία της διαφωνίας
Ο Βγενόπουλος, από ημερών, είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τη στάση του Συνδέσμου των κυπριακών τραπεζών, υποστηρίζοντας πως –σε περίπτωση που χρειαστεί– οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να γίνουν με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές. Υποστήριξε ειδικότερα, πως θα πρέπει να οριστεί μια τιμή συμμετοχής από το κράτος, στην οποία να έχουν δικαίωμα προτίμησης οι ιδιώτες μέτοχοι και το Δημόσιο να συμμετάσχει μόνο κατά το υπόλοιπο που ενδεχομένως θα υπολείπεται. Και ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το Δημόσιο, ανάλογη πρέπει να είναι και η εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο. Αντίστοιχα, το Δημόσιο θα πρέπει –αποκτώντας ακόμη και μία μετοχή– να μπορεί να θέτει βέτο σε συγκεκριμένα ζητήματα. Και όταν το Δημόσιο θα προχωρήσει σε αποεπένδυση, τότε θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα προτίμησης οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών. Έτσι, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, πρόεδρος της MARFIN POPULAR BANK δεν πρέπει να είναι ένας μεγάλος μέτοχος που με την παρουσία του να δημιουργεί πιθανόν προϋποθέσεις αντίθεσης συμφερόντων. Επίσης, δεν πιστεύω ότι οι διοικήσεις πρέπει να αγωνισθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις τράπεζες ιδιωτικές, εάν αυτό είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας».
Τι κρύβει η δήλωση
Η δήλωση αυτή καταγράφει και τις πραγματικές του σκέψεις. Ότι, δηλαδή, δεν επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις της τράπεζας με το κυπριακό Δημόσιο να εμποδίζουν τυχόν άλλες επιχειρηματικές κινήσεις και αποφάσεις. Επίσης, ο πρόεδρος της MIG δίνει το έναυσμα για μια μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες αναφορικά με τα περιθώρια κινήσεων αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες των σημερινών μεγαλομετόχων των ελληνικών τραπεζών να κρατήσουν τα «μαγαζιά» τους. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της MARFIN POPULAR BANK και πρότεινα ως αντικαταστάτη μου τον κ. Κωνσταντίνο Μυλωνά που μέχρι στιγμής εκτελούσε καθήκοντα μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Θεωρώ ότι οι τράπεζες, εκτός από επιχειρήσεις επιδιώξεως κέρδους, έχουν κυρίως τη σημαντική αποστολή της στήριξης της οικονομίας με παροχή πιστώσεων για την επίτευξη ανάπτυξης και την αποφυγή ύφεσης. Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μετά την απόφαση για την κατά 50% μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων και της ευρωπαϊκής οδηγίας για 9% πρωτοβάθμια κεφαλαιακή επάρκεια μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου του 2012 έχει μπει κι αυτό στον προβληματισμό, εάν τελικά οι τράπεζες θα μείνουν ιδιωτικές ή θα κρατικοποιηθούν εν όλω ή εν μέρει και με τι όρους. Από τη στιγμή που είναι εντελώς βέβαιο ότι οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, κύριος γνώμονας και προτεραιότητα αυτών των εξελίξεων πρέπει να είναι το συμφέρον της χώρας και του κυπριακού λαού, ενώ δευτερεύουσα προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα των μετόχων των τραπεζών. Διατηρώ την πεποίθηση ότι τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της ταυτίζονται σε αυτή τη φάση με τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών, διότι συμφέρει τη χώρα να παραμείνουν οι τράπεζες ιδιωτικές, αλλά αυτό θα το αποφασίσει τελικά η κυπριακή κυβέρνηση και η Βουλή. Πιστεύω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρόεδρος της MARFIN POPULAR BANK δεν πρέπει να είναι ένας μεγάλος μέτοχος που με την παρουσία του να δημιουργεί πιθανόν προϋποθέσεις αντίθεσης συμφερόντων. Επίσης, δεν πιστεύω ότι οι διοικήσεις πρέπει να αγωνισθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις τράπεζες ιδιωτικές, εάν αυτό είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, διότι π.χ. μια πολιτική απομόχλευσης και μείωσης στοιχείων ενεργητικού για τη μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων θα προκαλέσει ή θα επιτείνει μια ύφεση που θα πλήξει την κοινωνία αλλά στο τέλος και τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών. Εάν λοιπόν η επιθυμία της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να μείνουν ιδιωτικές, πρέπει αυτό να γίνει με τέτοιους όρους ώστε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών να συνεχισθεί κανονικά. Παρά την αποχώρησή μου από τη θέση του προέδρου της Marfin Popular Bank για λόγους αρχών, παραμένω δίπλα στην τράπεζα και θα υποστηρίξω πλήρως όλες τις ενέργειες της διοίκησης. Τέλος, εκπροσωπώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας, εφόσον οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα επιθυμούν και ευνοούν την περαιτέρω προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, θα προσπαθήσω να βοηθήσω και στις σχετικές διαδικασίες που θα δρομολογηθούν. Την ίδια πρόθεση έχει εκφράσει και ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας DUBAI FINANCIAL GROUP LLC».
Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα το Βερολίνο, με το οποίο καθιστά σαφές ότι επείγει να αποδεχθούν ή όχι τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στις 27 Οκτωβρίου στις Κάννες.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα περιμένει μόνο λίγες ημέρες» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στο κυβερνητικό μπρίφινγκ. «Διαφορετικά, θα τεθεί σε εφαρμογή η λύση που εξήγγειλε προχθές στις Κάννες η Άνγκελα Μέρκελ», υπονοώντας τη δήλωσή της ότι η μη αποδοχή θα προκαλούσε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι για το οποίο η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι θα ήταν πλήρως «προετοιμασμένοι». «Πάντως, αισιοδοξούμε ότι θα βρεθεί σύντομα λύση» πρόσθεσε.
Κι αυτή η αισιοδοξία εδράζεται στην άριστη πληροφόρηση που έχει το Βερολίνο για τις εξελίξεις στην Αθήνα, είτε μέσω των τακτικών συναντήσεων των ηγετών των δύο χωρών, είτε μέσω των «καθημερινά πολυάριθμων εκθέσεων» της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Στήριξη Ομπάμα στον Σαμαρά
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει διαρθρωτικές αλλαγές και αυτό μου δίνει θάρρος για την αντιμετώπιση της κρίσης» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά το τέλος της συνόδου του G20. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχτηκε το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Τα γεγονότα στην Ελλάδα αποδεικνύουν την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει άμεσα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας ότι και η αμερικανική οικονομία επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα και χαιρέτισε την πρόθεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει το νέο πακέτο που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κατανοούν την ανάγκη «ριζικών αλλαγών» στον τρόπο λήψης αποφάσεων, έσπευσε όμως να προειδοποιήσει ότι ο δρόμος των αλλαγών θα είναι μακρύς.
Μίλησε για... πραξικόπημα;
Έκπληξη προκαλεί, εφόσον αληθεύει, ένα tweet Γάλλου δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Κάννες, δικαιολόγησε την απόφασή του για το δημοψήφισμα προκειμένου να αποφύγει... το πραξικόπημα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο tweet του ο Jean Quatremer: «Ο Παπανδρέου στο δείπνο της Τετάρτης δικαιολόγησε το δημοψήφισμα για να αποφύγει τον κίνδυνο πραξικοπήματος». Σημειωτέον ότι η πηγή δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με το kozaro.com, καθώς ο J. Quatremer ήταν παρών στις Κάννες, στις off the record ενημερώσεις, είναι συνεργάτης της εφημερίδας Liberation, εξειδικευμένος στα ευρωπαϊκά θέματα και συγγραφέας του blog «Παρασκήνια των Βρυξελλών». Όπως έγραψε ο Γάλλος δημοσιογράφος, αυτόν τον ισχυρισμό ο Γ. Παπανδρέου τον διατύπωσε στη διάρκεια του δείπνου την Τετάρτη το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες. Επίσης, σε σκίτσο που φιλοξενεί στο blog του ο Jean Quatremer απεικονίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό να απευθύνεται στους Μέρκελ - Σαρκοζί και να προσπαθεί να τους τρομάξει με την είδηση του δημοψηφίσματος. Το σκίτσο έχει τίτλο «Το δημοψήφισμα δεν θα γίνει», στο οποίο απεικονίζεται ο Παπανδρέου να κρατά μία κολοκύθα, όπως συνηθίζουν οι Αμερικανοί στον αποκριάτικο στολισμό, στέκεται μπροστά στους δύο ηγέτες της Ευρώπης που κοιτιούνται παραξενεμένοι μεταξύ τους και με εμφανή διάθεση χιούμορ ο Έλληνας πρωθυπουργός τους λέει: Ήταν απόκριες! Ένα αστείο, για να τρομάξετε, γελάσατε;». Ακριβώς πίσω από τον Γ. Παπανδρέου στέκονται δύο εύζωνοι που αναρωτιούνται «αστείο;»...
Εκτός ατζέντας
Εκτός ατζέντας του Eurogroup της Δευτέρας τέθηκε η έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή πρακτορεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλείται τις πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, για ανάγκη έγκυρης εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Eurogrop της Δευτέρας κάνει λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως επισημαίνει, εκεί θα παρουσιαστούν οι πολιτικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για την εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, καθώς και για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής. Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, και τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τους ενημέρωσε για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, καθώς και για το σχέδιο 10 σημείων που παρουσίασε την Πέμπτη στη Βουλή.
ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν τυπώνει δραχμές
«Η Ελλάδα δεν τυπώνει δραχμές πουθενά στον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και θα συνεχίσει να είναι». Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στο blog της νεαρής Αμερικανίδας δημοσιογράφου του CNN, Nina dos Santos, η οποία... παρερμηνεύοντας τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη, στο CNN, αφήνει υπονοούμενα για εκτύπωση δραχμών στην Ελλάδα. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι σε αυτό το στάδιο η χώρα τυπώνει δραχμές» αναφέρει στο blog της η δημοσιογράφος. Το υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, ζήτησε από τη Nina dos Santos να διαγράψει τα σχόλια της ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν τυπώνει δραχμές. Πάντως, στο δημοσίευμα, ένας αναλυτής και ένας ειδικός επί νομικών θεμάτων απαντάει αρνητικά στο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ.
Τα ξαναβρίσκουν!
Ο Αλέκος Αλαβάνος –ως αρχηγός του Συνασπισμού– προώθησε τον Αλέξη Τσίπρα ως διάδοχό του και παραιτήθηκε. Στη συνέχεια, όμως, η σχέση τους πέρασε από χίλια κύματα. Ο σημερινός πρόεδρος του Συνασπισμού και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε κατηγορίες για πολιτική «πατροκτονία» και ο Αλέκος Αλαβάνος τον είχε επικρίνει περίπου σαν.. φυτό εσωτερικού χώρου. Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να παραμείνει επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις δυσκολίες και τις σφοδρές αντιδράσεις πολλών εκ των συνιστωσών του πολιτικού σχηματισμού και παρά την αποχώρηση ομάδας στελεχών υπό τον κ. Φώτη Κουβέλη για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Αλαβάνος συγκρότησε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
Μια σχέση γεμάτη συγκρούσεις
Οι σχέσεις Μετώπου και ΣΥΡΙΖΑ ήταν σχεδόν συγκρουσιακές, με δεδομένο ότι ακόμη και στις δημοτικές εκλογές τα δύο κόμματα κατήλθαν με διαφορετικά ψηφοδέλτια. Φαίνεται όμως ότι ο αντιμνημονιακός πολιτικός προσανατολισμός δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και το ενδεχόμενο οι κύριοι Τσίπρας και Αλαβάνος να συνεργαστούν σε έναν κοινό πολιτικό φορέα φαίνεται ως εξαιρετικά πιθανό. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των συναντήσεων με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. «Συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς και η ανάγκη για συντονισμό στην πολιτική δράση και για διάλογο πάνω στα θέματα που απασχολούν την Αριστερά και τα κινήματα αντίστασης, γενικότερα. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και η κάθε πλευρά διατύπωσε τις προσεγγίσεις της στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, και ιδιαίτερα στα ζητήματα του χρέους, των ιδιωτικοποιήσεων και των εξελίξεων στην ευρωζώνη. Κοινός τόπος, η αναγκαιότητα για κοινή δράση στο λαϊκό κίνημα ενάντια στις πολιτικές του μνημονίου». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται και ως κατ' αρχήν ένδειξη ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας –ίσως ακόμη και μελλοντικής επανασυστέγασης– του ΣΥΡΙΖΑ με το Μέτωπο Ανατροπής είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί!
Γιατί παραιτήθηκε ο Βγενόπουλος από πρόεδρος της MARFIN
Η παραίτηση του Ανδρέα Βγενόπουλου από τη θέση του προέδρου της MARFIN POPULAR BANK (MPB) έχει πολλαπλή σημειολογία. Κατ' αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος διατηρούσε θέση μη εκτελεστικού προέδρου και όχι εκτελεστικού. Δηλαδή, δεν ήταν κεντρικό μέλος του μηχανισμού λήψης αποφάσεων και ο ρόλος του ήταν πιο θεσμικός, ανταποκρινόμενος στη μετοχική του συμμετοχή στην τράπεζα, την οποία βέβαια και διατηρεί. Παράλληλα, όμως, η απόφασή του έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων για το νέο (υπό διαμόρφωση) σχέδιο νόμου περί στήριξης των κυπριακών τραπεζών. Το νομοσχέδιο, δηλαδή, που θα προστατεύσει προληπτικά τις τράπεζες της Κύπρου, από την απομείωση κεφαλαίων εξαιτίας του ελληνικού κουρέματος.
Η πραγματική αιτία της διαφωνίας
Ο Βγενόπουλος, από ημερών, είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τη στάση του Συνδέσμου των κυπριακών τραπεζών, υποστηρίζοντας πως –σε περίπτωση που χρειαστεί– οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να γίνουν με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές. Υποστήριξε ειδικότερα, πως θα πρέπει να οριστεί μια τιμή συμμετοχής από το κράτος, στην οποία να έχουν δικαίωμα προτίμησης οι ιδιώτες μέτοχοι και το Δημόσιο να συμμετάσχει μόνο κατά το υπόλοιπο που ενδεχομένως θα υπολείπεται. Και ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το Δημόσιο, ανάλογη πρέπει να είναι και η εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο. Αντίστοιχα, το Δημόσιο θα πρέπει –αποκτώντας ακόμη και μία μετοχή– να μπορεί να θέτει βέτο σε συγκεκριμένα ζητήματα. Και όταν το Δημόσιο θα προχωρήσει σε αποεπένδυση, τότε θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα προτίμησης οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών. Έτσι, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, πρόεδρος της MARFIN POPULAR BANK δεν πρέπει να είναι ένας μεγάλος μέτοχος που με την παρουσία του να δημιουργεί πιθανόν προϋποθέσεις αντίθεσης συμφερόντων. Επίσης, δεν πιστεύω ότι οι διοικήσεις πρέπει να αγωνισθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις τράπεζες ιδιωτικές, εάν αυτό είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας».
Τι κρύβει η δήλωση
Η δήλωση αυτή καταγράφει και τις πραγματικές του σκέψεις. Ότι, δηλαδή, δεν επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις της τράπεζας με το κυπριακό Δημόσιο να εμποδίζουν τυχόν άλλες επιχειρηματικές κινήσεις και αποφάσεις. Επίσης, ο πρόεδρος της MIG δίνει το έναυσμα για μια μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες αναφορικά με τα περιθώρια κινήσεων αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες των σημερινών μεγαλομετόχων των ελληνικών τραπεζών να κρατήσουν τα «μαγαζιά» τους. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της MARFIN POPULAR BANK και πρότεινα ως αντικαταστάτη μου τον κ. Κωνσταντίνο Μυλωνά που μέχρι στιγμής εκτελούσε καθήκοντα μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Θεωρώ ότι οι τράπεζες, εκτός από επιχειρήσεις επιδιώξεως κέρδους, έχουν κυρίως τη σημαντική αποστολή της στήριξης της οικονομίας με παροχή πιστώσεων για την επίτευξη ανάπτυξης και την αποφυγή ύφεσης. Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μετά την απόφαση για την κατά 50% μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων και της ευρωπαϊκής οδηγίας για 9% πρωτοβάθμια κεφαλαιακή επάρκεια μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου του 2012 έχει μπει κι αυτό στον προβληματισμό, εάν τελικά οι τράπεζες θα μείνουν ιδιωτικές ή θα κρατικοποιηθούν εν όλω ή εν μέρει και με τι όρους. Από τη στιγμή που είναι εντελώς βέβαιο ότι οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, κύριος γνώμονας και προτεραιότητα αυτών των εξελίξεων πρέπει να είναι το συμφέρον της χώρας και του κυπριακού λαού, ενώ δευτερεύουσα προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα των μετόχων των τραπεζών. Διατηρώ την πεποίθηση ότι τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της ταυτίζονται σε αυτή τη φάση με τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών, διότι συμφέρει τη χώρα να παραμείνουν οι τράπεζες ιδιωτικές, αλλά αυτό θα το αποφασίσει τελικά η κυπριακή κυβέρνηση και η Βουλή. Πιστεύω ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρόεδρος της MARFIN POPULAR BANK δεν πρέπει να είναι ένας μεγάλος μέτοχος που με την παρουσία του να δημιουργεί πιθανόν προϋποθέσεις αντίθεσης συμφερόντων. Επίσης, δεν πιστεύω ότι οι διοικήσεις πρέπει να αγωνισθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις τράπεζες ιδιωτικές, εάν αυτό είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, διότι π.χ. μια πολιτική απομόχλευσης και μείωσης στοιχείων ενεργητικού για τη μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων θα προκαλέσει ή θα επιτείνει μια ύφεση που θα πλήξει την κοινωνία αλλά στο τέλος και τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών. Εάν λοιπόν η επιθυμία της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να μείνουν ιδιωτικές, πρέπει αυτό να γίνει με τέτοιους όρους ώστε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών να συνεχισθεί κανονικά. Παρά την αποχώρησή μου από τη θέση του προέδρου της Marfin Popular Bank για λόγους αρχών, παραμένω δίπλα στην τράπεζα και θα υποστηρίξω πλήρως όλες τις ενέργειες της διοίκησης. Τέλος, εκπροσωπώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας, εφόσον οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα επιθυμούν και ευνοούν την περαιτέρω προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, θα προσπαθήσω να βοηθήσω και στις σχετικές διαδικασίες που θα δρομολογηθούν. Την ίδια πρόθεση έχει εκφράσει και ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας DUBAI FINANCIAL GROUP LLC».
COMMENTS