Ο πρώτος «Άτλας των θρησκειών της Ρωσίας» αποτελεί ένα έργο μοναδικό, του οποίου δεν υπήρχαν αντίστοιχα στη χώρα, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο συγγραφέας του σημερινού «Άτλαντα» Ρομάν Λουνκίν:
Η ιδέα για τη δημιουργία του προήλθε από τις ευρωπαϊκές έρευνες για τις θρησκευτικές αξίες, οι οποίες διεξήχθησαν σε διάφορες χώρες. Αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία στα ρωσικά δεδομένα και στο πλαίσιο του προγράμματός μας πραγματοποιήσαμε μια έρευνα, η οποία έδειξε το επίπεδο της θρησκευτικότητας σε διάφορες Περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα μπορούμε να συνθέσουμε πλέον ένα πορτρέτο κάθε περιοχής της χώρας, κάθε εθνικότητας, που ζει σ’ αυτή, όπως επίσης και κάθε θρησκείας.
Σήμερα στη Ρωσία πιστεύουν στο Θεό ή σε μια ανώτερη δύναμη, αλλά δεν ασπάζονται κάποια συγκεκριμένη θρησκεία περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι.
Στη Γιακουτία, στη Δημοκρατία του Αλτάι, καθώς και στη Βόρεια Οσετία περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο πολίτες ακολουθούν τη θρησκεία των προγόνων τους, λατρεύουν παγανιστικούς θεούς και πνεύματα. Ο αριθμός των πιστών του καθολικισμού φθάνει μόλις τις 140.000 ανθρώπους, οι οποίοι κυρίως ζουν στις κεντρικές περιοχές. Οι προτεστάντες πάντως αποδείχθηκαν δύο φορές περισσότεροι. 140.000 στη Ρωσία είναι και οι εκπρόσωποι του Ιουδαϊσμού. Ως προς τον αριθμό των βουδιστών προηγείται η Δημοκρατία της Τουβά, εδώ το 62 % του πληθυσμού ακολουθεί τη διδασκαλία του Βούδα. Συνολικά στη Ρωσία οι βουδιστές είναι περίπου 700.000 άνθρωποι.
Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία, που προέκυψαν από τις δημοσκοπήσεις σε μουσουλμάνους.
Αποδείχθηκε ότι αυτοί, που πρεσβεύουν το Ισλάμ, αλλά δεν είναι ούτε σιίτες, ούτε σουνίτες είναι σχεδόν 7 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα. Τέτοιος για παράδειγμα, είναι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίας. Το Ισλάμ σουνιτικού προσανατολισμού ακολουθούν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Αλλά να όμως, που οι σιίτες αποδείχθηκαν σημαντικά λιγότεροι, 300.000. Περίπου το 2 % εξ αυτών ζουν στο Νταγκεστάν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι βέβαιος ο Ρομάν Λουνκίν, ότι με τη βοήθεια του «Άτλαντα» μπορεί να αποκαλυφθούν τα πιο εκρηκτικά σημεία από την άποψη του θρησκευτικού εξτρεμισμού:
Από τη μία πλευρά, προέκυψε ότι σχηματίσαμε το πνευματικό, θρησκευτικό, κοινωνικό και ψυχολογικό πορτρέτο της περιοχής. Έχουμε επιλογές, που αφορούν τη θρησκευτική πρακτική. Αλλά επίσης έχουμε και ένα πλέγμα από ερωτήματα, σχετικά με το κατά πόσο ένας άνθρωπος συμμετέχει στην κοινωνία των πολιτών, την εθελοντική εργασία, στις επιχειρήσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συντίθεται το πορτρέτο του πολίτη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να αποκαλυφθεί κατά πόσο εφαρμόζεται στην περιοχή μια φιλειρηνική θρησκευτική πολιτική.
Μια άλλη εκπληκτική ανακάλυψη αφορά τον αριθμό των Ορθόδοξων χριστιανών. Αμφισβητήσαμε τα υπάρχοντα δεδομένα, συνεχίζει ο Ρομάν Λουνκίν:
Συγκεντρώσαμε στοιχεία ότι στη Ρωσία αυτοαποκαλούνται ορθόδοξοι και σχετίζονται με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 41% ​​του πληθυσμού.
Αυτή είναι η συνειδητή ένταξη του εαυτού τους στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα συγκριτικά μεγάλο ποσοστό, διαφέρει σημαντικά από τους μύθους ότι σχεδόν το 90 % των Ρώσων είναι ορθόδοξοι. Είναι πιθανόν ότι οι περισσότεροι αυτοαποκαλούνται ορθόδοξοι, χωρίς να έχουν σκεφτεί την πίστη τους αυτή καθ’ εαυτή.
Συνολικά η δημοσκόπηση έδειξε ότι η Ρωσία είναι μια θρησκευόμενη χώρα.
 Στα εδάφη της μπορεί κάποιος να συναντήσει και απλούς χριστιανούς, που δεν κατατάσσουν τον εαυτό τους σε κάποιο δόγμα, αλλά πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, καθώς και παλαιόδοξους και πιστούς των ανατολικών θρησκειών και πρακτικών, όπως ινδουϊστές και κρισναΐτες. Αθεϊστές αυτοαποκλήθηκαν μόνο 18 εκατομμύρια άνθρωποι. 
Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Άτλαντα», είναι λίγο μεγαλύτερος από 143 εκατομμύρια.

Μιλένα Φαούστοβα
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: 

http://greek.ruvr.ru/2013_12_06/254024303/