Αβέβαιη η Μέρκελ, ανήσυχος ο Ολάντ, καθησυχαστικός ο Πούτιν Η επιτυχία της γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας για την ειρήνευση της Ουκρανί...
Η επιτυχία της γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας για την ειρήνευση της Ουκρανίας θα κριθεί «μέσα στις δύο ή τρεις επόμενες ημέρες», δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
«Το αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την οδό, θα αποφασισθεί μέσα στις δύο ή τρεις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ απ' ευθείας από τη διάσκεψη για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, την επομένη μιας επίσκεψης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Μόσχα.
Οι Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχουν ανακοινώσει για αύριο, Κυριακή, μια τηλεφωνική διάσκεψη για το θέμα. «Έχουμε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε λίγο», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ, «αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ελπίδα». Επανέλαβε, όπως είχε κάνει και στην ομιλία του νωρίτερα στο Μόναχο, πως η Ευρώπη βρίσκεται «σ' ένα σταυροδρόμι».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, αν και μία παγκόσμια τάξη όπου ένας ηγέτης λέει στους άλλους τι μπορούν να κάνουν δεν θα ταίριαζε στη Μόσχα. Είναι οι πρώτες δηλώσεις του Πούτιν μετά τις συναντήσεις που είχε με τον γάλλο πρόεδρο και τη γερμανίδα καγκελάριο.
«Υπάρχει ξεκάθαρα μία προσπάθεια να αναχαιτισθεί η ανάπτυξή μας με διαφορετικά μέσα. Υπάρχει μία προσπάθεια να διαταραχθεί η υπάρχουσα παγκόσμια τάξη… με έναν αδιαφιλονίκητο ηγέτη που θέλει να παραμείνει τέτοιος με τη σκέψη πως του επιτρέπονται τα πάντα ενώ στους άλλους επιτρέπεται μόνο ό,τι επιτρέπει και μόνο προς τα συμφέροντά του», είπε ο Πούτιν.
«Αυτή η παγκόσμια τάξη δεν θα ταιριάξει ποτέ στη Ρωσία. Όμως δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, πρόκειται να συνεργαστούμε με όλους», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με εργατικά συνδικάτα στην πόλη Σότσι (νότια Ρωσία).
Ο Πούτιν επανέλαβε πως οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε αντίποινα για τον ρόλο της στην ουκρανική διένεξη δεν θα έχουν αποτέλεσμα. «Οι κυρώσεις – στο τέλος νομίζω πως δεν θα φέρουν χαρά σε κανέναν και πως ξεκάθαρα δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές με μία χώρα σαν τη δική μας αν και μας προκαλούν μια ορισμένη ζημιά. Και θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να αυξήσουμε το επίπεδο της κυριαρχίας μας, περιλαμβανομένης της οικονομίας», είπε ο Πούτιν.
Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε ως «μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για να αποφευχθεί ο πόλεμος» τις συνομιλίες που διεξήγαγαν η Γαλλία και η Γερμανία με τη Ρωσία στην προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία.
«Σκέπτομαι πως είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες (...). Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μία βιώσιμη συμφωνία ειρήνης, γνωρίζουμε ακριβώς το σενάριο: έχει όνομα, λέγεται πόλεμος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, επιστρέφοντας στο Παρίσι έπειτα από συνομιλίες στη Μόσχα που κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ με τον Ρώσο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Α. Μέρκελ: Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν θα βοηθήσει
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα υπογράμμισε πως η αποστολή όπλων προκειμένου να βοηθηθεί η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα βοηθήσει να εξευρεθεί μία λύση στην κρίση.
«Καταλαβαίνω τη δημόσια συζήτηση αλλά πιστεύω πως περισσότερα όπλα δεν θα οδηγήσουν στην πρόοδο που χρειάζεται η Ουκρανία. Στ΄αλήθεια αμφιβάλλω γι΄αυτό», δήλωσε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.
«Αν είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στα άλλα πράγματα. Υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός όπλων στην περιοχή και δεν νομίζω ότι αυτό έχει κάνει μια στρατιωτική λύση πιο πιθανή».
Αντίθετη άποψη, ωστόσο, εξέφρασε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Φίλιπ Μπρίντλοβ, ο οποίος υποστήριξε ανοιχτά την αποστολή οπλισμού προκειμένου να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός.
«Η τελευταία λύση στην ανατολική Ουκρανία θα είναι διπλωματική και πολιτική», τόνισε ο αμερικανός πτέραρχος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, χαιρετίζοντας την πρόσφατη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
«Ωστόσο δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αποκλειστεί εξ αρχής η δυνατότητα της στρατιωτικής επιλογής», παράλληλα με τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που υιοθέτησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.
«Μιλάμε συγκεκριμένα για όπλα (...) και εξοπλισμό» που έχει έλλειψη ο ουκρανικός στρατός, διευκρίνισε. «Οι Ουκρανοί ήταν πολύ σαφείς στα αιτήματά τους προς όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και προς άλλα κράτη», ζητώντας «εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο πυροβολικό, προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες» ή ακόμη πολύ εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. «Αυτό το θέμα συζητούν τώρα τα κράτη», πρόσθεσε ο Μπρίντλοβ.
«Δεν γίνεται καν λόγος για την αποστολή στρατιωτών», υπογράμμισε.
«Οι ρωσικές δυνάμεις» οι οποίες, κατά τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ, έχουν αναπτυχθεί κατά «εκατοντάδες» στην ανατολική Ουκρανία και οι αντάρτες «αλλάζουν το τοπίο για να βρεθούν σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν, στο πλαίσιο μιας λύσης, όποια κι αν είναι αυτή», εκτίμησε σε σχέση με την κλιμάκωση των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες
Ο πτέραρχος Μπρίντλοβ αναφερόμενος στις προτάσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία έκρινε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτες».
kathimerini.gr
COMMENTS