O βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Με αυτό το ελληνικό ρητό ξεκινάει το σημερινό άρθρο της ελβετικής έγκυρης εφημερίδας Tages An...
O βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.
Με αυτό το ελληνικό ρητό ξεκινάει το σημερινό άρθρο της ελβετικής έγκυρης εφημερίδας Tages Anzeiger, από τον ανταποκριτή της στην Ελλάδα, Peter Seibt, ο οποίος είναι βραβευμένος καλλιτέχνης και ζει και εργάζεται στην Πάρο από το 1992.
Το δημοσίευμα, που φιλοδοξεί να παρουσιάσει στους αναγνώστες της εφημερίδας ουσιαστικά στοιχεία για την κατανόηση της παρούσας κατάστασης της χώρας, ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα αποτελεί σαφέστατα μια χώρα ευρισκόμενη σε κρίση, κάτι στο οποίο η χώρα έχει εμπειρία.
Ωστόσο, η διαφορά είναι πως αυτή την φορά η κρίση αποτυπώθηκε τόσο έντονα στην Ελλάδα, που οι άνθρωποι της χώρας έκαναν κάτι διαφορετικό, σε σχέση με μέχρι πρότινος.
Απαλλάχτηκαν, αναφέρει το δημοσίευμα, από τους εγχώριους προύχοντες που επί 50 χρόνια κυβερνούσαν τη χώρα. Και εξέλεξαν μια νέα κυβέρνηση, με ελπίδα, κόντρα στην προηγούμενη εμπειρία.
Ο Ελβετός ανταποκριτής, στην συγκρότηση των 33 στοιχείων, συνδυάζει τόσο στατιστικά στοιχεία, και πρωτογενές υλικό, όσο και προσωπικές εντυπώσεις και εμπειρίες, από την ζωή του στην Ελλάδα.
1. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, 81% των Ελλήνων θεωρεί πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει κάνει τα πάντα μέχρι στιγμής σωστά. Ο ίδιος αριθμός επιθυμεί και την παραμονή στο ευρώ.
2. Την ίδια ημέρα, η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε ένα σχόλιο του αρχισυντάκτη της, στα ελληνικά. Το κείμενο εύχεται στην Ελλάδα ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς ευρώ όμως.
Η εφαρμογή μιας εχθρικής καμπάνιας εναντίον της Ελλάδας μετράει ήδη αρκετές βδομάδες. Η Άννα, η οποία εργάζεται ως εφημεριδοπώλης το καλοκαίρι, ρωτάει τον Γιώργο, τον άνδρα της: «πρέπει να συνεχίσω να πουλάω αυτή τη φυλλάδα;». Ο άνδρας της αποκρίνεται πως «πρέπει, αφού όλοι οι Γερμανοί αυτή διαβάζουν» και η γυναίκα δυσανασχετεί.
3. Η Λεωνή που καλείται να αποπληρώσει ένα μικρό χρέος λέει: «Για τη μητέρα μου! Δεν μπορώ! Ίσα που έχουμε να φάμε! Και τώρα μας έρχεται και άλλο παιδί, εδώ ακριβώς, να» και ακουμπάει την φουσκωμένη κοιλιά της.
4. Ο Σάμυ Κάμις, ρεπόρτερ της γερμανικής «Süddeutsche Zeitung» αναφέρει: «Την κρίση μπορεί να την αντικρίσει κανείς σε κάθε γωνία: κλεισμένα καταστήματα με σπασμένα παράθυρα, άστεγοι και ουσιομανείς.
Αυτή η εικόνα κάνει δύσκολο να αναδειχθούν οι θετικές πλευρές της πόλης, όπως η ατμόσφαιρα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης. Έχουμε προσπαθήσει να αναδείξουμε και τα δύο αυτά στοιχεία, γιατί η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των ανθρώπων είναι σημαντική, παρά τις συνθήκες».
5. Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, έχει απομακρυνθεί, καθώς εν μέσω κρίσης πρόκρινε αυξήσεις στις απολαβές διευθυντών (σ.σ. 19 πρόκειται για 19 διευθυντές, συνολικά).
6. Όλοι οι πολίτες καλούνται να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το κράτος, για αυτό είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι. Το κράτος, ωστόσο, δεν διαθέτει επαρκή ελεγκτικά μέτρα. Η λύση: κάμερες στα καταστήματα, που θα ελέγχουν αν τηρούνται οι διατάξεις και θα συγκεντρώνουν σχετικό υλικό για την κυβέρνηση.
7. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το 2014 έφτασαν στη χώρα 2.5 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες, ένα σύνολο 8.5% υψηλότερο από το περασμένο έτος. Ο Γιώργος, που το ξενοδοχείο του δεν ήταν πλήρες από κρατήσεις ούτε κατά την υψηλή σεζόν δηλώνει «έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαν να το πληρώσουν», ενώ ο Σταύρος στη γεμάτη από κόσμο καφετέρια «Ήταν πολλοί, πολλοί περισσότεροι».
8. Στις 10 Μαρτίου γνωστοποιήθηκε πως ο Γκίκας Χαρδούβελης, υπουργός Οικονομικών το 2012 στην κυβέρνηση Παπαδήμου, έβγαλε στο εξωτερικό μισό εκατομμύριο ευρώ.
9. Την ίδια ημέρα έγινε γνωστή και η ημερομηνία της δίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Θα λάβει χώρα στις 20 Απρίλη, ημερομηνία γέννησης του Χίτλερ. Οι 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο αρχηγός του Κόμματος, αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων κατηγορίες για δολοφονίες, επιθέσεις και εκβιασμούς, καθώς και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Η Χρυσή Αυγή είναι αυτή τη στιγμή το τρίτο Κόμμα στη Βουλή, αποτελούμενη από αποφασισμένους Νεοναζιστές με σβάστιγκες και φυλετικές απόψεις, και κακοποιούς. Το ποσοστό δημοφιλίας τους στις τάξεις της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα υψηλό.
10. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τους Έλληνες που ζουν υπό καθεστώς φτώχειας: περισσότεροι από 4 εκατομμύρια. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας:11 εκατομμύρια.
11. Η Βρόνι από την κεντρική Ελβετία: «Λίγο ακόμη και πάω σπίτι. Όλοι θέλουν κάτι. Αν μπουν και άλλοι φόροι στην περιουσία, θα φύγω»
12. Η εφημερίδα «Griechenland-Zeitung» δημοσιεύει διαλεκτικά τα τυπικά πρωτοσέλιδα γερμανικών και ελληνικών εφημερίδων, με . Ένα γερμανικό φύλλο εξοργίζεται με τους άπληστους Γερμανούς, που τους καλούν να πουλήσουν τα δάση τους, προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους- ένας γερμανικός τίτλος, απ’ την άλλη, ανησυχεί για τα άδεια κρατικά ταμεία και τα δισεκατομμύρια, που έχουν διοχετευθεί σε άλλες χώρες. Λίγοι βρίσκουν την κατάσταση αστεία.
13. Μετά από δέκα χρόνια προετοιμασίας, μόλις τώρα ξεκινάει η διαδικασία κατά του μαύρου χρήματος, που η Siemens φέρεται να έχει καταβάλλει σε Έλληνες αξιωματούχους: πρόκειται για 64 άτομα, μεταξύ των οποίων 13 πρώην στελέχη της Siemens, που κατηγορούνται για μίζες ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν δοθεί ή ξεπλυθεί.
14. Ο Φραντς, πρώην τραπεζίτης από την Φρανκφούρτη σχολιάζει: «Τυπικό! Αυτοί οι αριστεροί είναι οι ίδιοι παντού. Όμως τα χρέη παραμένουν χρέη». Σύμφωνα με τον Μιχάλη, ο καθένας στο τραπέζι γνωρίζει πως ο Φραντς έχει χάσει μια δίκη. Για πολλά χρόνια δεν είχε καταβάλει τα τιμολόγια του.
15. Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Πέτρος Μάρκαρης σημειώνει: «Όταν συνομιλώ με αστυνομικούς, μου λένε: Είμαστε 50.000 στο Σώμα, είναι λογικό πως μεταξύ μας θα βρίσκονται και συμπαθούντες των Ναζιστών.
Ναι, απαντάω εγώ τότε, αλλά στην περίπτωση μας πρόκειται περίπου για τα δύο τρίτα». Και συνεχίζει: «Τι θα συμβεί, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει; Τότε, φοβάμαι πως η Χρυσή Αυγή θα βρεθεί στην εξουσία. Και τότε θα μετανιώσουν όλοι οι Ευρωπαίοι. Τότε θα δουν τι έχουν δημιουργήσει».
16. Πρόσφατα στοιχεία της 12ης Μαρτίου: Περισσότερα από 600.000 παιδιά στην Ελλάδα πεινούν καθημερινά.
17. Περισσότεροι από το 40% έχουν αποκλειστεί από την ιατρική ασφάλιση, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το (σχετικά μικρό) ασφάλιστρο.
18. Ο Στράτος και η Άννα, που πρόσφατα ολοκλήρωσαν το διδακτορικό τους εγκαταλείπουν τη χώρα, γεμάτη ελπίδα να βρουν αλλού δουλειά, εισόδημα και ασφάλεια. Είναι λυπημένοι που εγκαταλείπουν τη χώρα, την οικογένεια και τους φίλους τους. Το 2013 μετανάστευσαν περίπου 150.000 Έλληνες, το 2014 θα πρέπει να είναι ακόμη περισσότεροι.
Οι μισοί από τους ανέργους βρίσκονται σε δίλημμα ή αναμονή για φυγή στο εξωτερικό. Πολλοί περιμένουν στον δρόμο. Εκεί ζουν. Εκεί παγώνουν. Εκεί τρώνε. Εκεί πάνε για τις ανάγκες τους. Και εκεί ελπίζουν.
19. Ο Στέφανος εξηγεί πως το χρέος της Ελλάδας δημιουργήθηκε όπως και των ανθρώπων της: «Ήθελες ένα αυτοκίνητο. Ο πωλητής σε διευκόλυνε, εσένα αυξανόταν το χρέος σου. Το ίδιο για ψυγεία, σκάφη, τα πάντα. Ακριβώς το ίδιο συνέβη με το κράτος. Ήθελε τανκς; Εντάξει, διευκολυνόταν. Νοσοκομειακό εξοπλισμό; Το ίδιο. Τρόφιμα; Φάρμακα; Βενζίνη; Το ίδιο».
20. Ο Γιάννης Κουτσομίτης, ειδικός στα οικονομικά, γράφει: «Η κυβέρνηση μας έχει πέσει σε παγίδα. Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης έχουν αποτύχει. Με τις προεκλογικές τους καμπάνιες δημιούργησαν πολύ υψηλές προσδοκίες στους ψηφοφόρους, οι οποίες πιθανότατα θα εκπυρσοκροτήσουν σε εμάς.
21. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, δηλώνει: «Το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη δεν είναι στη λιτότητα, αλλά ένα μέλλον της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας».
22. Από τις 15 Μαρτίου έχει διαρρεύσει σε ένα ελληνικό blog η νέα ατζέντα για την Ευρώπη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος τις ημέρες εκείνες παραβρέθηκε σε συνέδριο στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας.
«Η Ευρώπη βρίσκεται δυστυχώς μπροστά σε ένα λανθασμένο δίλημμα». Ενθουσιώδη σχόλια στους παρευρισκόμενους. Κάποιος όμως παραμένει δύσπιστος: «Ένα γεράκι προσπαθεί, να νουθετήσει τα κοτόπουλα».
23. Ο Τομ, πολύγλωσσος Αμερικανός, γεννημένος στην Αθήνα, αναρωτιέται τι είδους εφημερίδα είναι η «Frankfurter Allgemeine”. Συντηρητική. «Συντηρητική; Αλλά δεν έχουν τρόπους. Έχουν γράψει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση αποτελείται από πολιτικούς απατεώνες». Ο Μάρκος, από το Αμβούργο, γεννημένος στην Αθήνα, συμβουλεύει την ανάγνωση της «Bild». Γιατί; «Γιατί πρέπει να γνωρίζεις, πως δηλητηριάζουν τον κόσμο».
24. Ο Χρίστος για τον γιό του, που σπούδασε στη Γερμανία. «Τα πάει καλά, καλύτερα από ότι εγώ. Και ελπίζω να μου χαρίσει μερικά εγγόνια, πριν είμαι πολύ γέρος».
25. Έχει αλλάξει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ μόλις τα 3 δισεκατομμύρια από τα προσδοκώμενα 22 έχουν διασφαλιστεί μέχρι στιγμής. Ο Μανώλης που έκανε το διδακτορικό του στην Γερμανία, στα οικονομικά, σχολιάζει: «Σε καμία γερμανική περιφέρεια δεν υπάρχει τομέας που μετά από την ιδιωτικοποίηση να έγιναν όλα πιο ακριβά και πιο άσχημα.
26. Ο Κωνσταντίνος, αφού έχει παρακολουθήσει με τη Γερμανίδα σύζυγο του της ειδήσεις ενός γερμανικού καναλιού: «Αυτός ο Σόιμπλε μιλάει για μας, σαν να ήμασταν νέγροι σε κάποια γερμανική αποικία».
27. Ο αρχιεπίσκοπος Καλαβρύτων Αμβρόσιος εξηγεί την συμπεριφορά της Άνγκελα Μέρκελ. Μεγάλωσε σε ένα σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς. Έτσι, είχε μέσα της φόβο για μεγάλο διάστημα. Έζησε σε συνθήκες φτώχειας και στέρησης. Και αυτό την έχει κάνει να αντιμετωπίζει την αλληλεγγύη των ανθρώπων με μίσος. Για αυτό και η αυστηρότητα της.
28. Τα επεισόδια κατά την ημέρα εγκαινίων της έδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη έχει ενθουσιάσει τον Θανάση. «Ποίος άφησε τις τράπεζες να κάνουν ό,τι θέλουν; Οι πολιτικοί. Ποιοι πολιτικοί; Όλοι. Όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
29. Στο Δίστομο, οι SS είχαν σκοτώσει όλους τους κατοίκους του χωριού. Ο Πάνος Καμμένος, που συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, είναι ένας δεξιός με έμφυτο ταλέντο στον λαϊκισμό. Απείλησε την Γερμανία με ελληνικές αντιδράσεις, αν η Γερμανία εκτοπίσει την Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση, για την οποία δεν υπάρχουν ενδείξεις διαφθοράς μέχρι στιγμής, θυμάται πως ο Γερμανός υπουργός έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο χρηματοδότησης Κομμάτων.
30. «Η Ελλάδα δεν πρέπει μόνο να εξοικονομήσει χρήματα, αλλά και αν μειώσει το χρέος της, απολύτως άμεσα. Αυτό είναι ένα παράλογο οικονομικά και αποτρέπει την χώρα απ’ το να μπορέσει να χαλαρώσει», διαβάζει ο Βαγγέλης απ’ τα γερμανικά, από την «Zeit online» και μεταφράζει στους υπόλοιπους στο καφενείο.
31. Ένα μικρό κατάστημα σχεδόν για τα πάντα. Ο Σταύρος, 74 ετών ζει από αυτό, σχεδόν 40 χρόνια. Τώρα απ’ αυτό συντηρείται και ο Παναγιώτης, δεύτερος ξάδερφος του, από την Αθήνα, που μένει στο σπίτι του: «Δεν μπορούσα να τον αφήσω άλλο. Έψαχνε κάθε μέρα για φαγητό στα σκουπίδια. Κανείς άνθρωπος δεν πρέπει να ζει σαν ποντικός».
32. Το τελευταίο τεύχος τους Spiegel δείχνει στο εξώφυλλο του την Μέρκελ με ναζιστική ενδυμασία στην Ακρόπολη. Ο Στάθης, 90 χρονών, ψαράς, φωνάζει από θυμό στο περίπτερο. Γυρίζει σε μένα και με κοιτάζει, με δάκρυα στα μάτια.
33. Ο Ζαχαρίας, πρώην στρατιώτης των Ειδικών Δυνάμεων που με την γυναίκα του από το Κιργιζστάν μεσούσης της κρίσης δημιούργησαν μια ακμάζουσα επιχείρηση ερωτάται για το πώς βλέπει τη νέα κυβέρνηση: «Ελπίζω, ελπίζω και ελπίζω. Αλλά επίσης φοβάμαι».
COMMENTS