Ανοιχτό παράθυρο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σε περίπτωση μη επιθυμητής συμφωνίας με τους δανειστές άφησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρ...
Ανοιχτό παράθυρο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σε περίπτωση μη επιθυμητής συμφωνίας με τους δανειστές άφησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star.
Έριξε «καρφιά» κατά των εταίρων αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει όλο το 2015 εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
«Η εντολή μου βάζει όρια. Εάν καταλήξω μία συμφωνία που με βγάζει από τα όρια τότε ο λαός πρέπει να αποφασίσει. Προφανώς όχι με εκλογές. Ποιος ο λόγος για εκλογές;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν στο σημείο αυτό και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν…έντιμο συμβιβασμό.
Για την δήλωση προεκλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά όπως υποσχέθηκε. Η κυβέρνηση έχει εντολή λύσης, πρόσθεσε, αλλά δεν θα επαναλάβει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Είναι μικρόψυχοι όσοι νομίζουν ότι θα έχουν όφελος από μία ρήξη, είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμα ότι είναι πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ η πολυσυλλεκτικότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Με διάθεση για λύση η Μέρκελ
«Έχει διαφανεί ότι η καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση. Το κριτήριο της επιτυχίας για την κυρία Μέρκελ και για εμάς είναι διαφορετικό. Η εξέλιξη της ρήξης και της χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία γι’ αυτήν. Βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πολιτική της αδυναμία ότι στην Ελλάδα ακολουθήθηκε ένα αποτυχημένο πρόγραμμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Η 20η του Φλεβάρη ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Δεν καταφέραμε να σκίσουμε μονομιάς το μνημόνιο ή δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση, αλλά καταφέραμε να ξεφύγουμε από το e-mail Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Μια σειρά από δεσμεύσεις υφεσιακές» τόνισε και σημείωσε ότι δεχόμαστε πιέσεις για αναίρεση πολλών σημείων της συμφωνίας του Φεβρουαρίου.
Είπε ακόμα για την καγκελάριο ότι «δεν είναι τυχαίο που έχει μείνει τόσα χρόνια καγκελάριος. Είναι τακτική, επιμελής διαβασμένη, έχει τη γερμανική κουλτούρα που θέλει ο άλλος να λέει την αλήθεια».
Αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση
«Θα ήταν εύκολο για μένα να πάω σε συμφωνία, με μια υπογραφή στο e-mail Χαρδούβελη και την πέμπτη αξιολόγηση. Κάποιοι είχαν επιλέξει εσκεμμένα να πάρουν δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση για να βρεθεί η επόμενη με την πλάτη στον τοίχο, σε ναρκοθετημένο πεδίο» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι προσδοκούν να σκοντάψει η κυβέρνηση, ακόμα και εάν η χώρα μπει σε περιπέτειες και ότι «ισχυρά κέντρα της Ευρώπης και πολιτικοί αντίπαλοι μας είχαν στήσει παγίδα».
«Πότε προλάβαμε εμείς να καταστρέψουμε τα υπέροχα που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενοι;» αναρωτήθηκε. «Παραλάβαμε τη χώρα σε κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Έληγε το ασφυκτικό όριο ενώ μπορούσαν να είχαν πάρει εξάμηνη παράταση» είπε και έκανε λόγο για «κατάσταση απελπισίας στα δημόσια ταμεία» όταν παρέλαβε η κυβέρνηση.
Καρφιά για τους εταίρους
Παράλληλα, άφησε αιχμές προς τους εταίρους για την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
«Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά», τόνισε και επισήμανε ότι με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση. «Όταν θέσαμε εγώ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ακόμα ότι διαφοροποιήθηκε η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα.
Παράλληλα έκανε λόγο και για μία νέα μονταζιέρα διαρροής ψευδών ειδήσεων, ρίχνοντας «καρφιά» προς τους εταίρους.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι δανειστές επιμένουν στα μέτρα που περιελάμβανε το e-mail Χαρδούβελη, προσθέτοντας ότι δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση και σημειώνοντας ότι «προφανώς και ζητούν να έρθουν στην Αθήνα».
Χαρακτήρισε, ωστόσο «νίκη στα σημεία, αλλά σημαντική» την κατάργηση της τρόικας και της διαδικασίας αξιολόγησης που συνήθιζαν να ακολουθούν τα στελέχη της. «Υπουργοί επί κυβέρνησης Σαμαρά περίμεναν οκτώ ώρες, έως τις 3 το πρωί σε κάποιο σαλονάκι για να εξεταστούν από κάποιους τροϊκανούς τεχνοκράτες» ανέφερε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας.
«Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές. Εφόσον θα έχουν αποκατασταθεί γέφυρες επικοινωνίας θα συζητήσουμε μετά για τα δύσκολα. Θέλαμε στην πρώτη φάση να βάλουμε στο τραπέζι αυτά στα οποία μπορούμε να τα βρούμε. Θα υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία. Αν βάζαμε χρέος και ασφαλιστικό δεν θα γινόταν» τόνισε, σημειώνοντας ότι «έχουμε καθυστερήσει δραματικά από τις 20 Φεβρουαρίου όχι με δική μας ευθύνη».
Είμαστε κοντά σε συμφωνία
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ως τις 9 Μαΐου.
Δεν κάνει πίσω ο Βαρουφάκης – Το αρνητικό κλίμα μέρος της διαπραγμάτευσης
«Ο Γιάνης ο Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για τη χώρα και την κυβέρνηση. Έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από αυτούς. Δεν κάνει πίσω. Η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αρνητικό, αλλά είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού που θέλουν να τον αποδομήσουν. Θα ήθελαν κάποιον που θα του έλεγαν forget και θα ξέχναγε ή κάποιον που θα του έλεγαν να πάει να μαζέψει χρήματα στην Ελβετία, ενώ είχε βγάλει τα λεφτά του έξω» είπε.
«Eίμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας είχε αποφασιστεί πριν το Eurogroup της Παρασκευής.
Πού διαφωνεί η κυβέρνηση με τους εταίρους
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με τους εταίρους διαφωνούμε στο ασφαλιστικό, διαφωνούμε στην περικοπή των συντάξεων, έχουμε θέμα με τα εργασιακά, εκτός από τις ομαδικές απολύσεις. «Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό, κάτι που θα γίνει σταδιακά», είπε ο πρωθυπουργός.
«Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια», ανέφερε ο ακόμη, τονίζοντας: «Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα», ενώ τόνισε πως υπάρχει η σκέψη της επιβολής φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης».
«Έχουμε προτείνει, ειδικά στα νησιά που υπάρχει μεγάλη κίνηση, να βάλουμε την υποχρέωση η συναλλαγή πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα» συμπλήρωσε.
Για το χρέος είπε ότι μπορεί να έχει ίδιο αποτέλεσμα όχι μόνο η διαγραφή αλλά και η απομείωση και το roll over.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «μία νέα κυβέρνηση χωρίς εμπειρία βρέθηκε στην κρίσιμη στιγμή να διαχειρίζεται ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Αμοιβαία εκτίμηση, αλλά όχι πολιτικό φλερτ με Καραμανλή
«Υπάρχει εκτίμηση αμοιβαία αλλά όχι πολιτικό φλερτ με τον Κώστα Καραμανλή. Δεν είναι αλήθεια ότι του προτάθηκε να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας» τόνισε, λέγοντας ότι έχει 1,5 χρόνο να τον συναντήσει και έκανε λόγο για «παραφιλολογία καφενείου».
«Η μόνη πρόταση ήταν στον Προκόπη τον Παυλόπουλο. Το γεγονός ότι πρότεινα για ΠτΔ έναν πολιτικό της Δεξιάς έδειξε ότι η φιλοσοφία μου δεν είναι της πολιτικής ρεβάνς και του «παρ’ τα όλα»» πρόσθεσε.
ΗΠΑ και Ξηρός
«Δεν έχουμε χαλάσει τις σχέσεις μας με της Ηνωμένες Πολιτείες» είπε και σημείωσε ότι η προστριβή για τον Σάββα Ξηρό δεν θα αλλάξει τη στάση των ΗΠΑ για την ελληνική κρίση.
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι ο ίδιος ο Σ. Ξηρός δεν θέλει να κάνει χρήση της νομοθεσίας και δεν θέλει να φύγει από την φυλακή. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού.
«Οι φυλακές πρέπει να αλλάξουν με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ επικαλέστηκε τη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι «η Δημοκρατία δεν εκδικείται».
Τι είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις
«Αν είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία για να βγούμε από την κρίση ας το κάνουμε, παρά το ότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση, αλλά μέρος των κερδών θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αναπτυξιακά» είπε.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για προοπτική κοινοπραξιών του Ελληνικού Δημοσίου με ιδιώτες, σημειώνοντας ότι μέρος των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να πάει στα ασφαλιστικά Ταμεία.
«Θα κάνουμε υποχωρήσεις στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους» διαμήνυσε βάζοντας στο τραπέζι ΔΕΣΦΑ, ακίνητα, Ιππόδρομο αλλά και Αστέρα.
Δεν θέλουμε να κουρέψουμε τα ταμειακά διαθέσιμα
Για το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων είπε ότι ζητάμε από ΟΤΑ και φορείς δημοσίου τομέα, αντί να τοκίζουν χρήματα σε συστημικές τράπεζες να το κάνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν παίρνουμε τα χρήματα για να τα «κουρέψουμε», τόνισε αφήνοντας αιχμές προς την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Αν δεν πάει καλά το πράγμα, θα είναι ασφαλή τα χρήματα στις άλλες τράπεζες; Και όχι στην Τράπεζα της Ελλάδος;» αναρωτήθηκε.
ΕΝΦΙΑ το 2015 αν…
Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας, αλλιώς θα πάνε το 2016, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα είπε πως αν η χώρα κινηθεί σε ομαλό περιβάλλον σε πρωτογενες πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1.4% στο δεύτερο εξάμηνο θα μπορέσει η κυβέρνηση να ξαναδει το θέμα (και αυτό του αφορολόγητου).
Για το μέτρο της ρύθμισης των 100 δόσεων, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής έχει αποφέρει έσοδα 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ποσό των ρυθμιζόμενων χρεών αγγίζει το 1,4 δισ.
Κάνει καλά τη δουλειά της η Κωνσταντοπούλου
Ερωτηθείς για την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πολλές φορές υπερβάλλει. Κάνει όμως τη δουλειά της καλά όμως. Είναι αυστηρή κριτής, έτσι πρέπει να είναι, έτσι είναι και με εμάς».
Και σημείωσε ότι η στοχοποίηση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα κρύβει σκοπιμότητα.
Πανεπιστήμια και άσυλο
Για το θέμα των πανεπιστημίων είπε ότι η χρηματοδότηση είναι το βασικό τους πρόβλημα. «Βλέπουμε να καταστρατηγείται η δημοκρατία από μειοψηφίες, πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα εκτροπής από το δημοκρατικό πλαίσιο. Είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ το δικαίωμα μιας μειοψηφίας να διαμαρτύρεται» είπε.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε, σημειώνοντας ότι «το θέμα των αιώνιων φοιτητών είναι ένα αιώνια ανύπαρκτο θέμα, δεν επιβαρύνει οικονομικά. Μεγαλύτερο πρόβλημα δημιούργησαν οι μετεγγραφές».
Για το θέμα του ασύλου είπε ότι ο πρώτος που εισηγήθηκε γι’ αυτό ήταν ο Γιάννης Πανούσης.
olympia.gr
COMMENTS