ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΩΣΗ, ΑΛΛΑ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ...ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ. Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕ...
O Ευρωπαικός μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έχει ξεκινήσει μια συναλλαγή ομολόγων σε μια εποχή ,που ο μεγαλύτερος οφειλέτης της, η Ελλάδα, βρίσκεται σε κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο διάσωσης , που θα μπορούσε να αποφασίσει κατά πόσο ή όχι θα χρεοκοπήσει.
Από τα 300 δισ ευρώ και άνω του ελληνικού δημόσιου χρέους, τα 141,9 δισ ευρώ οφείλονται στο EFSF, στο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα της RBC Capital Markets.
Παρά το γεγονός αυτό, οι επενδυτές μέχρι στιγμής εμφανίζονται σίγουροι ότι ακόμη και μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα επηρεάσει κατ 'ανάγκη τους ομολογιούχους του EFSF , εξαιτίας των κρατικών εγγυήσεων, που το στηρίζουν.
Το βραχυπρόθεσμο ομόλογο λήξεως Ιουλίου 2017 με επιτόκιο 3,375% της Ελλάδας απέδιδε 28,50% με τιμή 62 τοις μετρητοίς το πρωί της Δευτέρας, αλλά μια παρόμοια έκδοση του EFSF - ένα ομόλογο με επιτόκιο 0,75% και λήξη τον Ιούνιο του 2017 - διαπραγματεύεται σήμερα με αρνητική απόδοση ίση με -0,1%, σύμφωνα με το Tradeweb.
Αυτό αποτελεί ένα καλό οιωνό για το EFSF, το οποίο παρουσίασε σήμερα τις πρώτες σκέψεις του για την τιμή του επιτοκίου στη περιοχή των 21 βασικών μονάδων κάτω από το επιτόκιο των mid-swaps για μια νέα συναλλαγή σε ευρώ με διάρκεια 10 ετών.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην αγορά είναι λίγο πιο προσεκτικοί και ισχυρίζονται ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα μας οδηγήσει σε ανεξερεύνητη περιοχή ως προς τη δοκιμή του συστήματος εγγυήσεων του EFSF, ακόμα κι αν το σύστημα φαίνεται στερεό στα χαρτιά.
"Κοιτάζοντας την τεκμηρίωση και τη δομή των εγγυήσεων του EFSF, τα πάντα θα πρέπει να εξελιχθούν καλά για τους επενδυτές .
Αλλά μια θεωρητική εξέταση μίας ελληνικής χρεοκοπία δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθούμε σε αδοκίμαστες περιοχές σε κάποιο βαθμό.
Θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα δεχθούν το χειρότερο πλήγμα οι πιστωτές του δημόσιου τομέα και όχι τα όργανα ή οι οργανισμοί του ιδιωτικού τομέα, " λέει ο αναλυτής καλυμμένων ομολογιών και SSA της Citigroup Michael Spies στο IFR.
"Από θεωρητική άποψη, η δομή των εγγυήσεων φαίνεται σταθερή σαν ένας βράχος, αλλά η ακεραιότητα της δέσμευσης των εγγυητών» είναι βασική " , είπε.
Δύο υπάλληλοι που ασχολούνται με κοινοπρακτικά δάνεια σχετικά με χρέος του δημόσιου τομέα εξέφρασαν την έκπληξή τους, που οι επενδυτές φαίνεται να θεωρούν τα γεγονότα στην Ελλάδα ως παντελώς άσχετα.
"Μη με παρεξηγείτε, πιστεύω ότι μια ελληνική χρεοκοπία από μόνη της είναι απίθανη , καθώς και μία χρεοκοπία του EFSF ακόμα περισσότερο.
Αλλά την ίδια στιγμή, θα περίμενα να υπάρχει τουλάχιστον κάποια επίδραση , με δεδομένο ότι το EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στην Ελλάδα, "είπε ένας απ' αυτούς.
ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΜΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ
Σε αντίθεση με τον ΕMS , το EFSF δεν υποστηρίζεται από καταβεβλημένο κεφάλαιο από τα κράτη μέλη του .
Ωστόσο, το EFSF είναι εγγυημένο από 14 από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με βάση την αρχή pari passu (αδιαίρετα) .
Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, ενώ η Εσθονία εισήλθε .
Αν ένας εγγυητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του, οι άλλοι θα μπορούσαν να κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα.
Ως εκ τούτου, μια χρεοκοπία του δανειολήπτη δεν συνεπάγεται κατ 'ανάγκη γεγονός αθέτησης υποχρέωσης σε ομολόγα του EFSF, σύμφωνα με το Citigroup.
Εκτός από την προφανή δύναμη αυτού του συστήματος, το EFSF είναι επίσης μία από τις υπερεθνικές οντότητες εκδοτών στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , που είναι επιλέξιμες για αγορά σύμφωνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
"Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να αμβλύνει οποιαδήποτε μεταβλητότητα" , είπε ένας οικονομολόγος.
Η Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να υποβάλει τη Δευτέρα σειρά προτάσεων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, οι οποίες , εάν γίνουν αποδεκτές , θα ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων διάσωσης και θα ξεκλειδώσουν τα 7,2 δισ ευρώ κεφαλαίων για την αποπληρωμή του χρέους.
Εάν οι διαπραγματεύσεις καθυστερήσουν , υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τα κεφάλαια για να καλύψει υποχρεώσεις 980 εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ, ένα άλλο βασικό πιστωτή, κατά το μήνα Μάιο.
Το κλίμα έγινε αρνητικό την περασμένη Πέμπτη από δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα είχε ανεπίσημα ζητήσει από το ΔΝΤ να χορηγήσει περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή, που λήγει τον Μάιο , και πήρε αρνητική απάντηση.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι το αρνήθηκαν , αλλά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι εξήγησε στον Έλληνα υπουργό οικονομικών τους λόγους, για τους οποίους το ΔΝΤ θα έπρεπε να αρνηθεί ένα παρόμοιο επίσημο αίτημα .
Δημοσίευμα από τον Abhinav Ramnarayan, Επιμέλεια: Philip Wright και Anil Mayre)
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Το άρθρο αυτό έμμεσα βγάζει σοβαρές ειδήσεις.
Ο σχεδιασμός δεκαετούς ομολόγου του EFSF με αρνητικό επιτόκιο σημαίνει ότι το EFSF ετοιμάζεται για την καταβολή της υπολειπόμενης δόσης προς την Ελλάδα ύψους 7,2 δισ ευρώ.
Εναλλακτικά θα μπορούσε όμως και να σημαίνει ότι με μία έκδοση αρνητικού επιτοκίου θα μπορούσε να σχεδιάζει την κάλυψη ομολόγων που λήγουν και προβλέπεται να μην πληρωθούν ή να παραταθούν.
Το ποσό του ομολόγου δεν αναφέρεται, αλλά μάλλον θα είναι ισοδύναμο με τα ομόλογα της Ελλάδας , που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και κατέχονται από την ΕΚΤ.
Το EFSF ανήκει στους υπερεθνικούς οργανισμούς, που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
'Ετσι η ΕΚΤ θα μπορέσει να παρακάμψει τις προβλέψεις του καταστατικού της και να ανανεώσει τα Ελληνικά ομόλογα που λήγουν, αντικαθιστώντας τα από τα υπερεθνικά ομόλογα του EFSF.
Aυτό βέβαια σημαίνει ότι τα λεφτά θα δοθούν στην Ελλάδα στο τέλος και ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Οι διαφωνίες είναι μόνο ένα επικίνδυνο για ατύχημα θέατρο των Γερμανών και της ΕΚΤ.
Με δεδομένους τους περιορισμούς του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (25% κάθε έκδοσης το πολύ), αναμένουμε ότι αξία του ομολόγου θα είναι τουλάχιστον 28,8 δισ ευρώ.
Κατά συνέπεια οι διαρροές του Ραχόι ότι ετοιμάζεται νέο δάνειο προς την Ελλάδα ύψους 30-40 δισ ευρώ, μάλλον επιβεβαιώνονται.
'Ολα αυτά όμως βασίζονται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να κάνει στάση πληρωμών ως προς το ΔΝΤ έως τότε.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι το επιτόκιο των ομολόγων θα έπρεπε να επηρεασθεί από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ευσταθούν λογικά.
Στη περίπτωση της Αυστριακής HETA αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι κρατικές εγγυήσεις δεν βοήθησαν τους κατόχους των καλυμμένων ομολόγων της ΗΕΤΑ: H αξία των ομολόγων αυτών μειώθηκε κατακόρυφα και η αποπληρωμή τους εμποδίστηκε δικαστικά για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Γιατί το EFSF θα πρέπει να εξασφαλίζει περισσότερο τους κατόχους των ακάλυπτων ομολόγων του?
Τα ομόλογα του EFSF είναι ακάλυπτα από περιουσιακά στοιχεία και η εγγύηση τους είναι "γενική και αδιαίρετη"...
H ρήτρα της αδιαίρετης εγγύησης , που συνοδεύει τα ομόλογα του EFSF περιπλέκει τα πράγματα.
Αν συμβεί χρεοκοπία της Ελλάδας θα πρέπει η πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων του EFSF να χειροτερεύσει.
Επιπλέον το EFSF δεν διαθέτει ίδια κεφάλαια παραπάνω από 31 εκατ ευρώ και οποιαδήποτε μικρή ζημία θα μπορούσε να το οδηγήσει σε χρεοκοπία εύκολα.
Οποιαδήποτε απαίτηση ομολογιούχου του EFSF θα μπορούσε με βάση την αρχή της αδιαίρετης εγγύησης να οδηγήσει στην απαίτηση για πληρωμή του από οποιοδήποτε κράτος από τα 14, ακόμα και από τη Γερμανία.
Θα ήταν διατεθειμένη η Γερμανία να πληρώσει τοις μετρητοίς οφειλή από ένα παρόμοιο ομόλογο για το σύνολο των 13 άλλων εγγυητών χωρίς δυνατότητα αναγωγής για αποζημίωση απ' αυτούς?
To άρθρο χρησιμοποιεί την παρακάτω διπλωματική έκφραση: "Ως εκ τούτου, μια χρεοκοπία του δανειολήπτη δεν συνεπάγεται κατ 'ανάγκη γεγονός αθέτησης υποχρέωσης σε ομολόγα του EFSF, σύμφωνα με το Citigroup"
'Aραγε υπάρχουν για τα ομόλογα του EFSF αντίστοιχα CDS και αν ναι , ποιός θα μπορούσε να τα έχει εκδόσει?
Mήπως αυτός που βάζει την Citigroup να κάνει τη σχετική γνωμάτευση?
Αν συμβεί τελικά Ελληνική χρεοκοπία θα τον μάθουμε, καθώς όποιος είναι θα εμφανίσει μία τεράστια ζημία και θα πρέπει να την πληρώσει σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο.
Θα πρόκειται για την απόλυτη ειρωνεία, αν ο εκδότης των CDS είναι Ευρωπαική τράπεζα και μάλιστα Γερμανική...
Οι κάτοχοι πάντως των CDS είναι τράπεζες ή επενδυτές χωρών, που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.
Αυτό είναι προφανές.
Αν συμβαίνει το ανάποδο, οι αναφορές ότι η ευρωζώνη είναι προστατευμένη από ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης από το Grexit θα είναι παντελώς ψευδείς.
Το Grexit, θα προκαλούσε στην ευρωζώνη κύμα χρεοκοπιών τραπεζών και επενδυτών, που θα είχαν επενδύσει τα κεφάλαια τους σε ομόλογα του EFSF.
Για τα ομόλογα αυτά η στάθμιση κινδύνου σήμερα είναι μηδέν.
Και μόνο η στάθμιση τους με κάποιο διαφορετικό συντελεστή θα οδηγούσε άμεσα σε έκτακτες κεφαλαιακές ανάγκες μεγάλου ύψους.
Ο επόμενος συντελεστής στάθμισης μετά το 0 είναι το 20%.
Τα 141,9 δισ ευρώ με συντελεστή στάθμισης 20% δίνουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες 28,38 δισ ευρώ.
Για το πρόβλημα αυτό θα επενέβαινε ίσως το ESM, αλλά θα χρειάζονταν πραγματικά λεφτά από τους κρατικούς προυπολογισμούς και όχι εγγυήσεις ή εκδόσεις πολυετών ομολόγων.
Το ποσό φαίνεται μικρό, αλλά εξαρτάται η επίπτωση του από την κατανομή του ανά χώρα ή ανά τράπεζα.
Και δεν μιλήσαμε ακόμα καθόλου για τη περίπτωση χρεοκοπίας του EFSF.
Aν συμβεί , θα μιλάμε για ζημίες 141,9 δισ ευρώ...
Σε προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα στο ότι χρεοκοπία του EFSF σημαίνει στην ουσία της χρεοκοπία του Δουκάτου του Λουξεμβούργου.
Εκεί εδρεύει το EFSF και στα δικαστήρια του θα κριθούν τα σχετικά αιτήματα με βάση το Αγγλικό δίκαιο.
Στο σημείο αυτό γελάστε λίγο:
Tι θα συμβεί αν μία απόφαση του Λουξεμβούργου κοινοποιηθεί προς εκτέλεση και πληρωμή στη Γερμανία?
θα πληρώσει?
Γνωρίζουμε όλοι ότι έχει τη δυνατότητα να πληρώσει...
Αλλά η Γερμανία δεν πλήρωσε ούτε τις αποζημιώσεις 28 εκατ ευρώ στους κληρονόμους των θυμάτων του Διστόμου. επικαλούμενη στο δικαστήριο της Χάγης ετεροδικία.
Με βάση το παραπάνω γεγονός , όλες οι εγγυήσεις των 14 χωρών για τα ομόλογα του EFSF,ίσως αποδειχθούν στο μέλλον πέτσινες με τη βούλα του δικαστηρίου της Χάγης....
COMMENTS