Eπεκτείνονται οι συγκρούσεις του τουρκικού κράτους με το PKK στην περιοχή του Πόντου καθώς οι Κούρδοι θέλουν να προσελκύσουν στον αγώνα κατά της τουρκικής καταπίεσης και άλλες εθνοτικές ομάδες που ζουν εκεί, όπως Λαζοί, ελληνόφωνους Πόντιους μουσυλμάνους, αρμενόφωνους μουσουλμάνους και Γεωργιανούς.
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Eπεκτείνονται οι συγκρούσεις του τουρκικού κράτους με το PKK στην περιοχή του Πόντου καθώς οι Κούρδοι θέλουν να προσελκύσουν στον αγώνα κατά της τουρκικής καταπίεσης και άλλες εθνοτικές ομάδες που ζουν εκεί, όπως Λαζοί, ελληνόφωνους Πόντιους μουσυλμάνους, αρμενόφωνους μουσουλμάνους και Γεωργιανούς.
Πραγματοποιήθηκαν δύο επιθέσεις του PKK στην περιοχή του Πόντου.
Στη μια, οι Κούρδοι μαχητές επιτέθηκαν σε υδροηλεκτρικό φράγμα που βρίσκεται στο Κιουρτούν, του νομού Αργυρούπολης (Γκιουμουσχανά), προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.
Μετά την επίθεση ακολούθησε μικρής κλίμακας συμπλοκή μεταξύ των Κούρδων και των δυνάμεων ασφαλείας.
Στην δεύτερη επίθεση, ομάδα Κούρδων επιτέθηκε στο σταθμό της στρατοχωροφυλακής της ορεινής κωμόπολης Τσάλνταγ, που βρίσκεται νότια της Κερασούντας και ανατολικά της Πουλαντζάκης.
Η επίθεση έγινε με ρουκέτες και πυροβόλα όπλα, από την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής του σταθμού, ανθυπασπιστής Ζαφέρ Τσαλισκάν.
Μετά την επίθεση ειδικές δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής και του στρατού έχουν μεταφερθεί στην περιοχή και με τη βοήθεια των 750 πολιτοφυλάκωντου νομού Κερασούντος που πήραν όπλα από το κράτος τους προηγούμενους μήνες για να συμβάλουν στην καταπολέμηση του αντάρτικου του PKK, προσπαθούν να εντοπίσουν τους μαχητές του PKK.
Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Όσον αφορά τη δράση του PKK στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα έχει ως στρατηγικό του στόχο το «άνοιγμα» στον Πόντο
Ας σημειωθεί ότι η επαρχία της Κερασούντας βρίσκεται εκτός του συνήθους πεδίου δράσης του PKK σύμφωνα με το pontos-news.
Η δράση του PKK στην περιοχή του Πόντου εντάσσεται στη στρατηγική του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος να απαξιώσει το κράτος και να δημιουργήσει εντυπώσεις στον τουρκικό λαό αλλά και διεθνώς, για να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επίλυσης του κουρδικού με ειρηνικά μέσα.
«Αγαπάμε την χώρα μας, τους συμπατριώτες μας και το έδαφός μας. Γι’ αυτό θέλουμε να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες που επιδιώκουν να διασπάσουν την χώρα μας», δήλωσε ένας από τους «εθελοντές» παραστρατιωτικούς προσθέτοντας ότι οι μαχητές του PKK έχουν προσπαθήσει και στο παρελθόν να διεισδύσουν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε.
Οι εθελοντές ξεκίνησαν την υπηρεσία τους τον Απρίλιο, αφού εκπαιδεύτηκαν για έναν μήνα στην χρήση όπλων.
Το συγκεκριμένο σύστημα εθελοντισμού ιδρύθηκε το 1924, έχοντας ως σκοπό να μεριμνήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι για την δική τους ασφάλεια και έμεινε ουσιαστικά αδρανές μέχρι το 1980, οπότε και ξεκίνησε η επαναλειτουργία του λόγω της εμφάνισης του PKK.
Παράλληλα στην περιοχή Guroymak της ανατολικής επαρχίας Bitlis, κατασχέθηκαν περίπου 600 κιλά αυτοσχέδιων εκρηκτικών, πρώτες ύλες για την παρασκευή τους καθώς και 580 κιβώτια με πυρομαχικά, τα οποία ήταν θαμμένα στο έδαφος σύμφωνα με αναφορά της 16ης Μαΐου.
Εντωμεταξύ 500 συνολικά στρατιώτες της διοίκησης των τουρκικών ειδικών δυνάμεων γνωστοί ως «Bordo Bereliler», έχουν αναπτυχθεί στην οροσειρά του Άμανος της επαρχίας Χατάι, με αποστολή την σύλληψη δύο μαχητών του PKK και συγκεκριμένα του διοικητή Seyithan Sinet και του υποδιοικητή Ibrahim Sengul.
Σύμφωνα με την daily Sabah, οι δύο άνδρες είχαν υπό τις διαταγές τους μία ομάδα 70 με 80 μαχητών του PKK.
Οι 42-χρονοι Sinet και Sengul, με κωδικές ονομασίες Vedat και Bedrettin αντίστοιχα, βρίσκονται ψηλά στην λίστα καταζητούμενων του τουρκικού υπουργείου εσωτερικών το οποίο προσφέρει μέχρι 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες αμοιβή σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη τους.
Συνολικά αναπτύχθηκαν 8 ομάδες Bordo Bereliler , στην ορεινή περιοχή όπου σκοτώθηκε λοχαγός του τουρκικού στρατού, ο οποίος έπεσε από μεγάλο ύψος σε βραχώδη περιοχή κατά την κοινή επιχείρηση ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας.
Το ζήτημα του Πόντου πάνω στο οποίο ποντάρουν οι Κούρδοι είναι υπαρκτό. Παρά την Γενοκτονία των Ποντίων παρέμειναν ελληνογενείς φυλετικά πληθυσμοί υπό την κάλυψη του κρυπτοχριστιανισμού και της επιφανειακής αποδοχής του σουνιτικού μουσουλμανισμού.
«Είμαστε Ρωμιοί σαν εσάς» λένε τωρινοί κάτοικοι του Πόντου και προσθέτουν «να μας δείξετε στη δική σας τηλεόραση και όχι στην τηλεόρασή εδώ, γιατί θα μας σκοτώσουν!» αποδεικνύοντας ότι παρά την Γενοκτονία και τον εποικισμό του Ιερού Πόντου με Τούρκους κατοίκους το ελληνικό στοιχείο δεν ξεριζώθηκε ποτέ και ακόμα παραμένει ισχυρό προκαλώντας τρόμο στην Άγκυρα που ανησυχεί για μαζική αφύπνιση Κρυπτοχριστιανών (που κυρίως βρίσκονται ανάμεσα στις τάξεις των Αλεβιτών) και Ελλήνων που έχουν γνώση της πραγματικής τους καταγωγής.
Όταν το τηλεοπτικό συνεργείο της εκπομπής «World Party» επισκέφθηκε την Τραπεζούντα και τα γύρω χωριά για τα γυρίσματα του επεισοδίου με στόχο ο Σ. Τανιμανίδης να βρει το χωριό της οικογενείας του, συνάντησαν δύο ηλικιωμένες γυναίκες που έκαναν γεωργικές εργασίες στα χωράφια τους και μιλούσαν άπταιστα ποντιακά με την χαρακτηριστική αρχαία ελληνική προφορά.
«Κι εμείς είμαστε Ρωμιοί σαν εσάς!» ανέφερε η μία από αυτές, «να μας δείξετε στη δική σας τηλεόραση και όχι στην τηλεόρασή εδώ, γιατί θα μας σκοτώσουν!». Tις δηλώσεις αυτές θα τις δείτε μετά το 36ο λεπτό της εκπομπής.
Στην Άγκυρα ανησυχούν και για έναν επιπλέον λόγο καθώς η «φλόγα» της σύγκρουσης με τους Κούρδους έχει φτάσει στην Τραπεζούντα και στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και συνεχίζονται μέχρι τώρα, από αντάρτες του ΡΚΚ, θυμίζοντας τα γεγονότα της δεκαετίας του ενενήντα όταν στην περιοχή του Πόντου μαίνονταν ο εσωτερικός πόλεμος με διάφορες τοπικές ανταρτικές ομάδες, ελληνικής ποντιακής συνείδησης και κρυπτοχριστιανικών καταβολών.
Ο εκνευρισμός των Τούρκων είναι πολύ μεγάλος, καθώς πριν λίγα μόλις χρόνια στον Πόντο από την δεκαετία του 90 μέχρι και τα πρώτα χρόνια μετά το 2000 , είχε εμφανιστεί τοπικό «Αντάρτικο Σώμα» από Τούρκους υπηκόους που μιλούσαν όμως όλοι Ποντιακά.
Αρχηγός τους ήταν τότε μια 28χρονή κοπέλα… η πολυάριθμη αυτή ομάδα δεν είχε σχέση με τις κουρδικές οργανώσεις ή άλλες ακροαριστερές.
Η Τουρκία με αφορμή το κουρδικό ζήτημα είναι ένα «ηφαίστειο» εθνοτήτων έτοιμο να εκραγεί.
Σε αυτό βοήθησε και ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τον ισλαμικό χαρακτήρα που έδωσε στο τουρκικό κράτος,κάνοντας τις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες να νιώσουν ως ξένα «σώματα» που σκέφτονται ότι ήρθε ίσως η ώρα να τραβήξουν το δικό τους δρόμο.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός το είχε προβλέψει άλλωστε «1/3 των Τούρκων θα γίνουν Χριστιανοί»,και σύμφωνα με στοιχεία έρευνας τουρκικής εφημερίδας, που καταγράφει μεταξύ 2009-2012 στην Τουρκία τον εξωφρενικό αριθμό… των 8.000.000 πωλήσεων Αγίων Γραφών, στην τουρκική γλώσσα, μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως είναι πραγματικά πολλά εκατομμύρια οι Κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές το αναρωτιούνται πάντως.
Oι Τούρκοι φοβούνται δύο πράγματα: Τις υψηλές πωλήσεις της Αγίας Γραφής στην Τουρκία και την ύπαρξη 15.000.000 Αλεβιτών (σιιτική αίρεση με χριστιανικές προεκτάσεις) οι οποίοι θεωρούνται εν δυνάμει Χριστιανοί σε κάποια μελλοντική συγκυρία.
Στην Τουρκία ανησύχησαν σφόδρα όταν τα προγούμενα αχρόνια πωλήθηκαν 8.000.000 αντίτυπα της Αγίας Γραφής προκαλώντας φόβο ότι κάποιοι έψαχναν τις ρίζες τους και ήταν πάρα πολλοί αυτοί.
Θεωρείται ότι πολλοί Χριστιανοί προσχώρησαν στον Αλεβιτισμό ο οποίος έχει σαφείς χριστιανικές επιροές (δέχονται τον Τριαδικό Θεό) για να αποφύγουν την βαριά φορολόγηση και τους κινδύνους της ζωής μέσα στο οθωμανικό κράτος. Επειδή η Οθωμανική Αυτκρατορία ήταν πολυεθνική και πολυφυλετική επεδίωκε με κάθε μέσο να έχει θρησκευτική ομοιογένεια, ή τουλάχιστον γλωσσική.
Έτσι έβαζε βαρύτατους φόρους στους Χριστιανούς με αντάλλαγμα την γλώσσα ή την θρησκεία για την απαλλαγή τους.
Αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξης των Ελληνορθόδοξων Γκαγκαούζιων που υπάρχουν μέχρι την σημερινή Μολδαβία και ζητούν ανεξαρτησία και ένωση με την Ορθοδοξη Ρωσία, που μιλούν όμως τουρκικά διότι επέλεξαν να «δόσουν» την γλώσσα όχι όμως την Θρησκεία.
COMMENTS