Ρωσία - Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω απο την κλιμάκωση της έντασης.
Η Ρωσία εχει ανακοινώσει οτι θα πραγματοποιήσει γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και η Ουκρανία εχει δώσει εντολή στα στρατεύματα της να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται με τις κινήσεις αυτές να γίνονται μόλις μια μέρα αφου η Μοσχα ανακοίνωσε οτι απέτρεψε ουκρανική εισβολή στην Κριμαία.
Τι κρύβεται όμως πίσω απο την συμπεριφορά της Ρωσίας; Ας δούμε ένα ένα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB, οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν"τρομοκρατικές επιθέσεις" και μια ένοπλη εισβολή στην Κριμαία. Σύμφωνα με την FSB, οι "τρομοκρατικές επιθέσεις" είχαν σχεδιαστεί από την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης κι ένας πράκτορας της FSB σκοτώθηκαν σε δύο επεισόδια, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, στα σύνορα της Κριμαίας με την Ουκρανία. Το Κίεβο διέψευσε ότι τα επεισόδια αυτά συνέβησαν καν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε οτι θα λάβει αντίμετρα κατά της Ουκρανίας. Χθες ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε σε σύσκεψη τους κυριότερους αξιωματούχους της χώρας για να συζητήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας στην Κριμαία.
Εν τω μεταξύ στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ελίζαμπεθ Τρουντό έκανε έκκληση για την αποφυγή κάθε ενέργειας που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ήδη “πολύ επικίνδυνη κατάσταση.” “Παραμένουμε σε στενή επαφή με τους διεθνείς εταίρους μας για το θέμα αυτό”, δήλωσε. “Αλλά πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να μειώσουμε τις εντάσεις, να μειώσουμε τη ρητορική και να συνεχίσουμε τον διάλογο."
“Η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας και αναγνωρίζεται ως μέρος της Ουρανίας από τη διεθνή κοινότητα”, δήλωσε.
Νωρίτερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό της Ρωσίας για εισβολή από το Κίεβο. “Η Ρωσία έχει την τάση να κατηγορείι συχνά την Ουκρανία για να αποσπά την προσοχή από τις δικές της παράνομες ενέργειές”, είπε ο Geoffrey Pyatt.
Μετά από αίτηση από το Κίεβο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε τις αυξανόμενες εντάσεις στην Κριμαία κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη. Μετά τη συνάντηση, ο Πρέσβης της Ουκρανίας Volodymyr Yelchenko δήλωσε πως η Ρωσία είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 40.000 στρατεύματα στην Κριμαία και στα ουκρανικά σύνορα.
Ο Ρώσος πρέσβης του ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, εν τω μεταξύ, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ως "χρήσιμη” για να εξηγήσει την κατάσταση και απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με “μια ρωσική στρατιωτική συσσώρευση”. "Αντί να μετράνε στρατεύματα θα πρέπει να τερματίσουν τη σύγκρουση [στην ανατολική Ουκρανία]", τόνισε.
Η FSB, είπε επίσης ότι είχε υπό κράτηση αρκετούς άνδρες - τόσο της Ουκρανίας όσο και Ρώσους πολίτες - και εχει κατάσχει αρκετά όπλα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι θάνατοι δύο ανδρών από τις δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν συνέπειες, και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε οτι στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που βρίσκεται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, θα διεξάγει ασκήσεις απο τις 11 εώς της 13 Αυγούστου. Το σενάριο θα βασίζεται στην απόκρουση επίθεσης δολιοφθορέων από τη θάλασσα, ανέφερε το ρώσικο υπουργείο Άμυνας.
Οι ρωσικές αξιώσεις γίνονται εν μέσω αναφορών μιας ασυνήθιστα αυξημένης ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στο βόρειο τμήμα της Κριμαίας, κοντά στα διοικητικά σύνορα με την ηπειρωτική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς και οι ρωσικές καταγγελίες αλλα και η αναζωπύρωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες στην Ουκρανία οτι το Κρεμλίνο μπορεί να επιδιώξει να αναλάβει τον έλεγχο περισσότερων εδάφων της.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μαρτιο του 2014, η Ρωσία στήριξε τους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει εδάφη στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχανσκ, τροφοδοτώντας έναν πόλεμο που έχει πάρει πάνω απο 9.500 ζωές μαχητών και αμάχων. Η σημερινή ένταση στην Κριμαία ειναι το αποτέλεσμα αυξημένων μαχών στην ανατολική Ουκρανία.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ εχει δηλώσει οτι η στρατιωτική συμμαχία παρακολουθεί την αυξημένη ένταση στην Κριμαία με ανησυχία. Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι "η πρόσφατη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Κριμαία δεν είναι χρήσιμη στην αποκλιμάκωση της έντασης.”
Στη Ρωσία, η εφημερίδα Kommersant αναφέρει ότι δύο από τους επτά υπόπτους είχαν σκοτωθεί και οι άλλοι πέντε συνελήφθησαν. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν κάτοικοι της Κριμαίας και μερικοί είχαν ρωσικά διαβατήρια, αναφέρει.
Η Kommersant ανέφερε επίσης οτι στόχος των κρατουμένων ήταν να φέρουν τον πανικό για να καταστρέψουν την τουριστική βιομηχανία, αλλά να μην σκοτώσουν κανέναν.
Η Ουκρανία αρνήθηκε γρήγορα τους ισχυρισμούς, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Oleksandr Motuzyanyk δήλωσε οτι οι ισχυρισμοί της Μόσχας "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Ουκρανία δεν υπέπεσε σε ένοπλες προκλήσεις στην [Κριμαία] ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Κανείς από το προσωπικό πληροφοριών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας [της Ουκρανίας] δεν εχει συλληφθεί στην κατεχόμενη Κριμαία."
Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός όπως γράφει η ιστοσελίδα Radio Liberty οτι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ελεγχθεί η ακρίβεια των ρωσικών αναφορών. Οι ρωσικές αρχές συχνά αναφέρουν ότι οι ύποπτοι έχουν ομολογήσει χωρίς να έχει γίνει με την θέληση τους. Μαρτυρίες απο ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι ομολογίες συχνά εξάγονται μέσω βασανιστηρίων.
Ο Σεργκέι Αξουόνοβ, ο επικεφαλής της ρώσικης κυβέρνησης στην Κριμαία, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση κανάλι Rossia-24 στις 11 Αυγούστου ότι οι «σαμποτέρ» θα πρέπει να απαγχονιστούν.
“Οι σαμποτέρ πρέπει να αντιμετωπίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και οι αγρότες αντιμετωπίζουν τα κοράκια που κλέβουν την σοδιά τους - θα πρέπει να τους σκοτώνουμε και να τους κρεμάμε στα σύνορα, ώστε οι άλλοι να λάβουν το μήνυμα”, είπε.
Μεταξύ αυτών που η Ρωσία υποστηρίζει οτι ειναι υπο κράτηση ειναι ο Yevhen Panov, ένας Ουκρανός οδηγός φορτηγού ο οποίος στο παρελθόν ήταν εθελοντής στη ζώνη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα υποστηρίζει οτι ο Panov ειναι στις μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού στρατού, και η ρωσική τηλεόραση έδειξε πλάνα από του Panov με σημάδια στο πρόσωπο και στα χέρια.
Το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε οτι ένα δικαστήριο στην Κριμαία συνέλαβε τον Panov για δύο μήνες με την υποψία οργάνωσης τρομοκρατικών επιθέσεων στη χερσόνησο.
Ωστόσο το Κίεβο, θεωρεί οτι ειναι όμηρος και ο ετεροθαλής αδελφός του Panov, Kotelyanets, ο οποίος δήλωσε στο Radio Liberty ότι o Panov δεν ήταν μέλος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και ότι είχε απαχθεί. Ο Kotelyanets είπε χαρακτηριστικά οτι ο ετεροθαλής αδελφός του είχε αφήσει το σπίτι τους στις 6 Αυγούστου για να επισκεφθεί φίλους το Σαββατοκύριακο με σκοπό να γυρίσει πάλι στις 8 Αυγούστου.
Ακόμη πιο περίεργα γίνονται τα πράγματα οταν, σύμφωνα με το Radio Liberty που επικαλείται πληροφορίες του επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Valeriy Kondratyuk, οτι υπήρξε μια αψιμαχία μεταξύ μελών των ρώσικών ενοπλων δυνάμεων και των ρώσων συνοριοφύλακων της FSB. Ο Valeriy Kondratyuk δεν είπε πότε ή πού ακριβώς πραγματοποιήθηκε, ενημερώνοντας μόνο τον Ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο .
Τα κίνητρα του Πούτιν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία ειναι θέμα συζήτησης σε πολλά μέσα ενημέρωσης.
Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί σκόπιμα να αυξάνει τις εντάσεις και την πίεση στο Κίεβο και στη Δύση πριν από ένα πιθανό νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.
Στο άρθρο με τον τίτλο “Ένας νέος παλιός εχθρός”, η Vedomosti γράφει ότι η Μόσχα έχει μια τάση να αναταράζει τα νερά εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.
"Το κύριο πολιτικό ζήτημα τώρα είναι ποιο είναι το μέλλον της διαδικασίας του Μινσκ," γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην κατάπαυση του πυρός και το σχέδιο για την ειρήνη που συμφωνήθηκε στη Λευκορωσία τον Φεβρουάριο 2015, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί. "Θα φέρει το τέλος του η Ρωσία ή θα απαιτήσει νέες παραχωρήσεις;"
Ο Motuzyanyk, ο ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, δήλωσε οτι οι ενέργειες και οι δηλώσεις της Ρωσίας είχαν ως στόχο “την δυσφήμιση της Ουκρανίας, το τέλος της συμφωνίας στο Μινσκ, και την κλιμάκωση στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, που προκλήθηκε εξ' αρχής από τη ρωσική επιθετικότητα”.
Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP, Reuters, dpa, Kommersant, Vedomosti, Radio Free Europe/Radio Liberty
Απόδοση: OnAlert
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Συνδεθείτε
στη σελίδα μας στο Facebook