ενώ κάποτε λοιδορούνταν όσοι μιλούσαν για κρυμμένο πλούτο δισεκατομμυρίων (σε υδρογονάνθρακες, σε σπάνιες γαίες, ακόμα και στον τομέα των ακινήτων στο «φιλέτο» με το όνομα Ελλάδα), μήπως ήρθε η ώρα να κλείσουν τα μέτωπα;
Το εξαιρετικό ρεπορτάζ της συναδέλφου για λογαριασμό της έγκυρης «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι «κάτι τρέχει» στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με την πρόθεση εμπλοκής στην αξιοποίησή τους αμερικανικών κολοσσών όπως η ExxonMobil, την εταιρία που «έδωσε» στο State Department το νέο του «αφεντικό», Ρεξ Τίλερσον, να ενισχύει την ελληνική ασφάλεια περισσότερο από οτιδήποτε, να αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική σημασία του ελληνικού χώρου κάθετα και να φαίνεται διά των εξελίξεων αυτών, αχνά έστω, φως «στην άκρη του τούνελ».
Να συνδέσουμε με αυτές τις εξελίξεις τον «έρωτα» των αμερικανικών αεροπλανοφόρων με τη Σούδα;
Να θυμηθούμε τις απειλές των Τούρκων που αφορούν και την περιοχή νοτίως της Κρήτης;
Να συνδυάσουμε τις στρατιωτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή και τη θεαματική αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ; Το σίγουρο είναι πως κάτι συμβαίνει.
Στο «defence-point.gr» έχουμε την ικανοποίηση ότι την κατάσταση αυτή την έχουμε προδιαγράψει και επιμέναμε ότι η χώρα άργησε πολύ. Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Γρηγόρη Στεργιούλη, για όσα είπε στους Δελφούς. Η ύπαρξη ανθρώπων με μεράκι και όραμα, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση επιτυχίας, πάντα η χώρα με το όραμα ορισμένων «γραφικών» πήγαινε μπροστά… Κάτι φαίνεται πως έχει αλλάξει.
Επειδή όμως εμάς δεν μας ήρθε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, αλλά μας «ξεστράβωσαν» άνθρωποι που είχαμε την ευκαιρία να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας στο ρεπορτάζ, όπως ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος που τον παρακολουθούσαμε να φωνάζει πολλά πολλά χρόνια, παρέα με τον έτερο ειδικό του χώρου, Ηλία Κονοφάγο και μερικούς ακόμα που δεν είχαμε την τιμή να συναντήσουμε ακόμα.
Επειδή όμως έχουν υπάρξει περιστατικά… «bullying» σε βάρος αυτών των ανθρώπων όταν έλεγαν όσα σήμερα μας κάνουν να πανηγυρίζουμε, ακόμα και, αν όχι κυρίως από, «οντότητες» που θα επωφεληθούν και θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή», ενώ κάποτε λοιδορούνταν όσοι μιλούσαν για κρυμμένο πλούτο δισεκατομμυρίων (σε υδρογονάνθρακες, σε σπάνιες γαίες, ακόμα και στον τομέα των ακινήτων στο «φιλέτο» με το όνομα Ελλάδα), μήπως ήρθε η ώρα να κλείσουν τα μέτωπα;
Ένα «θεσμικό mea culpa» που θα αποκαθιστούσε την τάξη και θα περνούσε το μήνυμα ότι κάποιοι δεν ήταν τρελοί, θα ήταν ό,τι καλύτερο. Ακόμα και τα τελευταία δημοσιεύματα στο «defence-point.gr» αποδεικνύουν την ηθική υποχρέωση αποκατάστασης της αλήθειας. Δε χρειάζεται να τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Απλά να αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» καλούμε άπαντες…
Αυτά. Όποιος θέλει, ας βάλει επί παραδείγματι στην «αναζήτηση» (search) του παρόντος ιστοχώρου «Του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου» και θα εκπλαγεί με όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς, με κλιμάκωση τους τελευταίους μήνες. Ας διαβάσουμε όμως το ρεπορτάζ της καλής συναδέλφου.
Της Χρύσας Λιάγγου
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Προ των πυλών βρίσκεται η είσοδος της ExxonMobil στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων. Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως πετρελαϊκός κολοσσός, μετά την Κύπρο, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα και είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με τα ΕΛΠΕ για συμμετοχή στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί ήδη στον ελληνικό όμιλο, αλλά και να «χτυπήσουν» μαζί νέες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με πρώτη στη «λίστα» τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, οι γεωλογικοί σχηματισμοί της οποίας προσομοιάζουν με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Zor στην Αίγυπτο.
Η συμφωνία για στρατηγική συνεργασία με τα ΕΛΠΕ φαίνεται να είναι κλεισμένη εδώ και μήνες, και ο μοναδικός λόγος που καθυστερεί η υπογραφή της είναι οι κωλυσιεργίες στην ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης και υπογραφής συμβάσεων για τις τέσσερις από τις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ, για να γίνει ένα ολοκληρωμένο «ντιλ».
Δεν είναι τυχαία, μετά τις εξελίξεις και το ενδιαφέρον της ExxonMobil αλλά και άλλων πολυεθνικών εταιρειών, η ανάδειξη του θέματος των υδρογονανθράκων από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη στην ομιλία του στους Δελφούς και οι επισημάνσεις του για τις καθυστερήσεις.
«Ιστορικό καθήκον για την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Έχουμε καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν», είπε ο κ. Στεργιούλης και πρόσθεσε ότι «τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος για να προχωρήσουν –αυτόνομα ή με διεθνείς συνεργασίες– στον εντοπισμό κοιτασμάτων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην ενεργειακή της θωράκιση».
Οι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και στις οποίες θα εισέλθει με σημαντικό μερίδιο η ExxonMobil είναι:
1. Η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, με εκτιμήσιμα απολήψιμα αποθέματα 200 εκατ. βαρέλια και με σημαντικές ενδείξεις επιβεβαίωσης από την έως τώρα επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ, και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Στο κοίτασμα συμμετέχει και η ιταλική Εdison.
2. Oι χερσαίες περιοχές στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στην «Άρτα-Πρέβεζα», με τη δεύτερη να εμφανίζεται ως πολλά υποσχόμενη σε κοιτάσματα, γι’ αυτό και αποτελεί μήλον της Έριδος με την Energean, η οποία, αν και δεν κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό, συνεχίζει να τη διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού. Η παραχώρηση των δύο περιοχών έγινε τον Φεβρουάριο του 2016 και οι σχετικές συμβάσεις έχουν «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
3. Η περιοχή δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος (οικόπεδο 2), στην οποία συμμετέχουν και η γαλλική Τotal και η ιταλική ΕΝΙ. Η απόφαση για την παραχώρηση υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2016, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο της σχετικής σύμβασης. Η παραχώρηση έγινε στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2014. Στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού τα ΕΛΠΕ ανακηρύχθηκαν προτιμητέος επενδυτής για ακόμη δύο περιοχές (το «οικόπεδο 1» βορειοδυτικά της Κέρκυρας και το «οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο), για τις οποίες αναμένεται η οριστικοποίηση των συμβάσεων.
Η ExxonMobil βλέπει στρατηγικά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η πρώτη ένδειξη ενδιαφέροντος για την Ελλάδα ήταν το 2014, όταν εξαγόρασε από την PGS τα σεισμικά της Κρήτης. Ο αμερικανικός κολοσσός φέρεται έτοιμος να καταθέσει αίτηση μαζί με τα ΕΛΠΕ για την παραχώρηση περιοχής νοτιοανατολικά της Κρήτης στα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, με τη διαδικασία «open door».
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΕΛΠΕ βρίσκεται και μια «παγωμένη» εδώ και πολλά χρόνια παραχώρηση στο Θρακικό Πέλαγος, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 25% από κοινού με την καναδική Calfrac, που κατέχει το 75%.
Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους Καναδούς για την εξαγορά του ποσοστού της, έναντι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Energean Οil, η οποία εκμεταλλεύεται το γειτονικό κοίτασμα του Πρίνου για συνεκμετάλλευση και πιθανότητα και τη συμμετοχή της ισπανικής Repsol, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κοντά σε στρατηγική συνεργασία με την Energean.
Αν και υπάρχουν ενδείξεις για πολύ σημαντικά κοιτάσματα στην περιοχή αυτή του Θρακικού Πελάγους, το 70% αυτής, στο οποίο εντοπίζονται και τα σημαντικότερα ευρήματα, βρίσκεται έξω από τα 6 ναυτικά μίλια και η διερεύνησή της προϋποθέτει επίλυση ζητημάτων που άπτονται της διπλωματίας και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παλαιότερη μελέτη της εταιρείας Ρόμπερτσον ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου μπορεί να υπάρχουν αποθέματα και 1 δισ. βαρελιών, ενώ μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί μόνο τα 320 εκατ. βαρέλια του Πρίνου.
defence-point.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
Tο greek1.blogspot.com δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Tο greek1.blogspot.com δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο
παρακαλούμε ενημερώστε μας στο 1greek.wordpress.com@gmail.comγια να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί
να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα που δημοσιεύονται
εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις
των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
COMMENTS