Η ανησυχία Ρωσίας και Τουρκίας για τον east med τους ενώνει περισσότερο
Greek Spirit Ο πόλεμος της Συρίας μπορεί να μην έχει τελειώσει ωστόσο για τη Ρωσία έχει κερδηθεί.Η Ρωσία με την παρέμβαση της έχει καταφέρει να θέσει το Ισλαμικό Κρατος σε τροχιά αποσύνθεσης αλλά πέρα από αυτό η Ρωσία έχει καταφέρει να ακυρώσει την κατασκευή του αγωγού Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Ευρώπης, αγωγός Γερμανό-καταριανών συμφερόντων. 'Ετσι η Ρωσία κράτησε το ενεργειακό μονοπώλιο στην ίσως καλύτερη αγορά αερίου του κόσμου, την ευρωπαϊκή.Οι Γερμανοί υποταγμένοι στη μοίρα τους βασίζονται όλο και περισσότερο στους αγωγούς της βόρειας θάλασσας που φέρνουν αέριο απο τη Ρωσία και στο δίκτυο αγωγών που διατρέχουν την ανατολική Ευρώπη , δίκτυο το οποίο κι αυτό φέρνει ρωσικό αέριο στην Γερμανία.
Κάποιες προσπάθειες για τον ΤΑΡ που θα φέρνει Αζερμπαιτζανικό αέριο στην Γερμανία δείχνουν αναιμικές και δεν τρομάζουν την Ρωσία.
Ωστόσο η Ρωσία τρομάζει από τον αγωγό east med που σχεδιάζεται από Ισραηλινο-ευρωπαικό σχήμα και ο οποίος θα συνδέει με υποθαλάσσια διαδρομή τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας και που θα καταλήγει στην καρδιά της Ευρώπης.
Η Ρωσία δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ ή κατά αυτού του αγωγού αλλά δουλεύει παρασκηνιακά εναντίον του.
Ο αγωγός αυτός δεν πρέπει να γίνει ειδάλλως η Ρωσία θα κινδυνεύσει και πάλι να χάσει το μονοπώλιο στην Ευρώπη.
Οι μπαγάσηδες οι Εβραίοι το 2011 και ενώ άρχιζε ο πόλεμος στην Συρία κατάλαβαν ότι ο αγωγός Κατάρ-Ευρώπης που ήταν και η αιτία του πολέμου ( ο Άσαντ ήταν ο μόνος που δε δέχονταν να περάσει ο αγωγός από την χώρα του) ότι δε θα υλοποιούνταν επειδή θα επενέβαιναν οι Ρώσοι.
Έτσι οι ισραηλινοί και πάντα μπροστά απο την εποχή τους πρότειναν τον east med.
Παράλληλα και μέχρι να ωριμάσει το σχέδιο του east med έκαναν προσπάθειες προσέγγισης με τη Τουρκία με στόχο ένα εναλλακτικό αγωγό πολύ πιο εύκολο στην κατασκευή ο οποίος θα ξεκίναγε και πάλι από τις ακτές του Ισραήλ άλλα θα ήταν υποθαλάσσιος μόνο για 100 μίλια και μετα θα έβγαινε σε τουρκικό έδαφος όπου απο εκεί και μέσω στεριά πλέον θα έφτανε μέχρι την Ευρώπη.
Σε αυτό το σχέδιο βέβαια τα Αιγυπτιακά και Κυπριακά κοιτάσματα δεν θα συνδέονταν και έτσι θα απομονώνονταν απο την αγορά της Ευρώπης.
Ευτυχώς όμως που ο Ερντογαν ήθελε να παραστήσει τον ΄΄πατερούλη΄΄ των Παλαιστινίων και βρίσκονταν σε διαρκή ένταση με το Ισραήλ με συνέπεια το σχέδιο να ναυαγήσει.
Έτσι το Ισραήλ γύρισε στον east med που έχει ήδη πάρει την έγκριση της.Ε.Ε
Αλλά όπως είπαμε οι Ρωσοι δεν θέλουν αυτό τον αγωγό.
Ούτε οι Τούρκοι.
Ο Ενρτογάν από το 2011 και μετά έχει αναστήσει την τουρκική οικονομία με την χρηματοδότηση του Κατάρ το οποίο ήθελε την Τουρκία ως την χώρα που θα υποστήριζε με διοικητική μέριμνα και εκπαίδευση τους ισλαμιστές μισθοφόρους του στη Συρία αρχικά και το Ισλαμικό Κ΄ρατος σε δεύτερο χρόνο
Τώρα όμως που το Κατάρ έχει εγκαταλείψει το σ΄χεδιο του για την ανατροπή Άσαντ και την κατασκευή του αγωγού θα σταματήσει και την χρηματοδότηση της Τουρκίας.
Ούτε οι Τούρκοι ,ούτε οι Ρωσοι θέλουν τον αγωγό east med...
Οι Ρωσοι απο το 2011 και μετά που οι Εβραίοι πρότειναν το σχέδιο του east med έδειχναν υπέρ του δέοντος φιλικοί προς την Κύπρο και κάνανε προτάσεις ακόμα και προστασία των κοιτασμάτων της.Η αλήθεια είναι ότι ήθελαν να αυξήσουν την επιροή τους στο νησί για να μπορέσουν να εμποδίσουν τον east med.
O αγωγός αυτός δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Κύπρο η οποία θα αποτελέσει σημείο στήριξης του στην μεγάλη υποθαλάσσια διαδρομή.Όμως η Κύπρος, η Κρήτη και η Ελλάδα έχουν κοιτάσματα αερίου περισσότερα απο την Αραβική χερσόνησο και οι Ρώσοι δεν θέλουν λαχτάρες με το χάσιμο του μονοπωλίου τους . Εξάλλου εκτός απο τα έσοδα η Ευρώπη ως εξαρτημένη απο τη Ρωσία δεν μπορεί να επιτεθεί εναντίον της.Τι θα γίνονταν εάν η Γερμανία ανεξαρτοποιούνταν με τον east med ;Όσο η Ευρώπη είναι εξαρτημένη ενεργειακά απο τη Ρωσία οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την σπρώξουν σε πόλεμο με τον Πούτιν.
Ο Ερντογάν απο την άλλη βλέπει ότι ο east med θα τον βγάλει απο το γεωπολιτικό και οικονομικό πεδίο και θα χάσει χρήμα και επιρροή και κατά συνέπεια την εξουσία και θα καταλήξει σε κάποιο μπουντρούμι .
Γιαυτό και οι Γερμανοί το 2013 δημιούργησαν την τραπεζική κρίση στην Κύπρο με το κούρεμα καταθέσεων, για να πλήξουν τις σχέσεις Κύπρου -Ρωσίας εφόσον οι Ρωσοι ολιγάρχες είχαν τόνους χρήματος σε κυπριακές τράπεζες.
Η ρωσική επιρροή έπρεπε να απομακρυνθεί απο την Κύπρο για να για να υλοποιηθεί ο east med που τότε βέβαια ήταν το plan B .
Σημερα ο Ερντογάν απειλεί με casus beli την εξόρυξη των κυπριακών κοιτασμάτων .Ο λόγος είναι ότι όσο διατηρείται η ένταση στην Κύπρο και την περιοχή των κοιτασμάτων της τόσο καθυστερεί ο east med, ή τουλάχιστον έτσι νομίζει ο ΕρΝτογάν.......αλλά και ο Πούτιν .'
Σήμερα 3-5-2017 Πούτιν κι Ερντογάν συναντήθηκαν και κατέληξαν ότι είναι πιο φίλοι από ποτέ και έδειχναν ερωτευμένοι. Ακούσατε πουθενά την Ρωσία να καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο; Ακούσατε πουθενά την Ρωσία να καταδικάζει τις δηλώσεις των Τούρκων περί casus beli εάν αρχίσει η εξόρυξη στο ΄΄οικόπεδο΄΄ ν. 6 των κυπριακών κοιτασμάτων ;
Όχι βέβαια.
Η ανησυχία Ρωσίας και Τουρκίας για τον east med τους ενώνει περισσότερο απο την μπαρούφα του turk stram, του αγωγού που φιλοδοξεί να φέρει αέριο από τη νότια Ρωσία και μέσω βόρειας Τουρκίας να ενωθεί με τον ΤΑΡ .Ο αγωγός αυτός υπάρχει σήμερα μόνο απο Ρωσία έως Τουρκία και είναι ένας απο τους δυό που τροφοδοτεί την Τουρκία, αλλά για να περάσει στην Ευρώπη θα πρέπει να πάρει την έγκριση Γερμανίας και ΗΠΑ, κάτι που δεν αποκλείεται αλλά θα είναι προϊόν μεγάλου παζαριού.
Η Ρωσία όχι μόνο καταδικάζει τις προκλήσεις του Ερντογάν εναντίον της Κύπρου αλλά ανακοινώνει ότι θα του πουλήσει και τους S 400 !!!
Οι ΗΠΑ του Τραμπ τελικά αποδεικνύονται άτολμες ,άχρωμες και άοσμες .Πέρα από την βούληση για την ίδρυση Κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία τίποτα άλλο δεν έχει αποσαφηνισθεί σχετικά με την Ελλάδα κι ανατολική Μεσόγειο
Όσο για το Ισραήλ τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.Το Ισραήλ το 2013-14 είχε στραφεί προς την Ρωσία μετά την κίνηση Ομπάμα για την άρση του εμπάργκο στο Ιράν και την σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με αυτό με κύριο άξονα τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος των Ιρανών.Οι Εβραίοι απογοητευμένοι από την προδοσία Ομπαμα χτύπησαν την πόρτα της Ρωσίας.Τα μισά κυβερνητικά στελέχη του Ισραήλ τότε ήταν Εβραίοι που είχαν γεννηθεί, μεγαλώσει και σπουδάσει στην πρώην ΕΣΣΔ και είχαν στενούς δεσμούς με την Ρωσία.Ο Πούτιν ωστόσο τους έδωσε να καταλ΄βουν ότι εάν το Ισραήλ διαλέξει ως προστάτη την Ρωσία θα λάβει την βοήθεια που του αντιστοιχεί με καθαρά αντικειμενικά κριτήρια (πληθυσμός-μέγεθος-μέγεθος οικονομίας κ.α) και ότι δεν έχει την ευνοϊκή μεταχείριση που έτυχε με τις ΗΠΑ.Το Ισραήλ εγκατέλειψε το σχέδιο για συμμαχία με την Ρωσία και κράτησετην ανάσα του μέχρι να φύγει ο Ομπάμα.Σήμερα όμως βλέπει ότι η Ρωσία και η Τουρκία εμποδίζουν τον east med και ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν τρεις μήνες μετά την άνοδο Τραμπ να αναλάβουν τα ηνία.
Φανταστείτε η Ελλάδα και η Κύπρος τι έχουν να φοβούνται.
Κατά τα άλλα πάτε να αρχίσετε τα μπάνια σας έχοντας στο μυαλό ότι οι Ρωσοι θα μας δώσουν την Πόλη και μάλιστα την ώρα που εμείς θα είμαστε τ ανάσκελα στις παραλίες
hellenicsunrise.blogspot.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
Tο greek1.blogspot.com δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Tο greek1.blogspot.com δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο
παρακαλούμε ενημερώστε μας στο 1greek.wordpress.com@gmail.comγια να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί
να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα που δημοσιεύονται
εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις
των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
COMMENTS