Toυ Λ.Λιγουριώτη Πολιτική δυο ταχυτήτων ως προς πιθανό ”μπλοκάρισμα” πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία λόγω της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumph δείχνουν ότι κρατούν Ουάσιγκτον και Βερολίνο.
Toυ Λ.Λιγουριώτη
Πολιτική δυο ταχυτήτων ως προς πιθανό ”μπλοκάρισμα” πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία λόγω της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumph δείχνουν ότι κρατούν Ουάσιγκτον και Βερολίνο.
Η μόλις προ μερικών ημερών απόφαση Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών ημιαυτόματων όπλων και πυρομαχικών προς τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για τη βία που ασκήθηκε την περασμένη άνοιξη από σωματοφύλακες του κ. Ερντογάν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, έχει μεν καταγραφεί ως προειδοποιητικό μήνυμα προς την Αγκυρα, ωστόσο αυτό δεν είναι τόσο ισχυρό για να μετρήσει και για την περίπτωση των S-400.
<<Όπλο>> πίεσης τα ημιαυτόματα …
Ενας εκ των γερουσιαστών που στήριξαν την τροπολογία, ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Ολεν ,είπε ότι αυτή αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα: «Δεν θα επιτρέψουμε στους προσωπικούς σωματοφύλακες του προέδρου Ερντογάν να επιτίθενται σε ειρηνικούς Αμερικανούς διαδηλωτές σε αμερικανικό έδαφος και, σίγουρα, δεν πρόκειται να τους πουλάμε όπλα όσο το κάνουν αυτό»- σημειώνεται ότι το μπλόκο αφορούσε όπλα αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων .
Το ερώτημα που γεννάται είναι αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην έκφραση ανησυχίας όπως έγινε χθες με τις δηλώσεις εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Συγκεκριμένα, όπως ήδη έφραψε το Militaire.gr με βάση ρεπορτάζ του mignatiou.com η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ,δήλωσε : «Θα ήταν ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν σύμμαχοι στη διάσκεψη κορυφής της Βαρσοβίας, η οποία υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες εξαρτήσεις από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία – μέσω κάποιων εθνικών μας προσπαθειών».
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο δεν τοποθετήθηκε στο ερώτημα εάν η Αμερική είναι έτοιμη να συζητήσει τις όποιες επιπτώσεις της αγοράς του ρωσικού συστήματος- έτσι εκ των πραγματων άφησε ανοιχτό θεμα και τα τυχόν αντί-μετρα από ΗΠΑ…
Στη διασύνδεση με τα δυτικά όπλα – οπως και το ΝΑΤΟ- στάθηκε και το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο ανέφερε ότι εξέφρασε στην Άγκυρα τις ανησυχίες του για τη συμφωνία για τους S-400.«Διαβιβάσαμε τις ανησυχίες μας στους τούρκους αξιωματούχους όσον αφορά ενδεχόμενη αγορά των S-400. Ένα αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων που μπορεί να λειτουργήσει μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ παραμένει η καλύτερη επιλογή για την υπεράσπιση της Τουρκίας από ολόκληρο το εύρος των απειλών στην περιοχή της», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τζόνι Μάικλ.
Εδω λοιπόν είναι το ζήτημα και μια απάντηση σε αυτό θα δίνει το βαθμό αντιστοίχησης της αντίδρασης των ΗΠΑ για τους S-400 σε σχέση με το μπλόκο για την υπόθεση των σωματοφυλάκων του Ερντογαν…Θα μείνει σε μέτρα όπως το να απαγορεύσει – δια του ΝΑΤΟ- την διασύνδεση των S-400 με το (Νατοϊκό) σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας όπως έκανε με τους S-300 της Ελλάδας ( όχι όμως με τους TOR M1, χάρις σε μια ελληνική πατέντα) ή θα πάει και σε γενικότερο μπλόκο ΠΩΛΉΣΕΩΝ ΌΠΛΩΝ που θα αποτυπώνει το «βαρομετρικό χαμηλό» που χαρακτηρίζει τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα;
Ολα ειναι ανοιχτά: Οπως δήλωσε ο κ Ερντογάν συμφώνησε να τα συζητήσει όλα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ δια ζώσης στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί ”ανατολίτικο παζάρι” αλλα ο Τραμπ ειναι …Τραμπ!
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κλείσει τελικά πλήρως η συμφωνία, η Τουρκία θα γίνει η 3η χώρα στον κόσμο (μετά την Ρωσία και την Κίνα) που θα έχει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, και η 1η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που σύναψε με την Ρωσία μια τόσο μεγάλη συμφωνία ( Η απόκτηση από την Ελλάδα των S-300 ειναι άλλη περίπτωση αφου ήταν μέσω Κύπρου) .
Η Γερμανία
Η Γερμανία πάντως με δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ – που αναφέρθηκε σκόπιμα και στην συνεργασία Βερολίνου -Αγκυρας κατά του ISIS- χαμήλωσε εμφανώς τους τόνους έναντι προηγούμενων δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Γερμανία έχει «παγώσει» τις εξαγωγές σημαντικών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία λόγω των γερμανικών ανησυχιών για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.- δήλωση που ο Τουρκος ομόλογός του κ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε ”απερίσκεπτη”…. Η <<διορθωτική >>.δήλωση της Α. Μέρκελ ωστόσο συνοδευόταν από σχετικά αρκετά αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, τονίζοντας . (στο τηλεοπτικό δίκτυο NDR), ότι η Γερμανία θα κρίνει τα αιτήματα για εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία κατά περίπτωση.
Ο τύπος επισημαίνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν. Όμως, στην απάντησή του στο κοινοβουλευτικό αίτημα του βουλευτή των Γερμανών Πρασίνων, Οζκάν Μουτλού, ο γενικός γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, Ματίας Μάχνιγκ, προχώρησε μισό βήμα λέγοντας ότι οι εξαγωγές όπλων δεν θα εγκριθούν αν το Βερολίνο έχει υπόνοιες ότι τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για καταστολή.
Δίνοντας δείγμα της λογικής των δυο ταχυτήτων από γερμανικής πλευράς, ο αρμόδιος Εξωτερικής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Γίργκεν Χαρντ, είχε απορρίψει λίγο νωρίτερα τις πιέσεις για αναστολή των πωλήσεων όπλων, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η άρνηση εξαγωγών «θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ θέτοντας σε κίνδυνο τα γερμανικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας».
Μια πιθανή ερμηνεία περιέχεται σε στοιχεία δημοσιευματος της ”Καθημερινής” στηριγμένο σε τηλεγραφήματα των πρακτορείων Reuters και του A.P.Τα στοιχεία για τις ετήσιες εγκρίσεις εξαγωγών γερμανικών όπλων προς την Τουρκία – γράφει- αναφέρουν ότι τη χρονιά έγκρισης που τελείωσε τον Αύγουστο, η Γερμανία έχει δώσει άδεια για εξαγωγές 99 ειδών στρατιωτικού υλικού, συνολικού κόστους 25,3 εκατ. ευρώ, και τριών ειδών των οποίων το κόστος δεν αναγράφεται. Τα ακριβότερα γερμανικά όπλα (18 εκατ. ευρώ) που αγόρασε φέτος η Τουρκία ήταν αντιαεροπορικά συστήματα για το τουρκικό ναυτικό. Εκ πρώτης όψεως συνάγεται ότι οι εξαγωγές γερμανικών όπλων προς την Τουρκία έχουν μειωθεί κατά την τελευταία χρονιά των γερμανοτουρκικών εντάσεων (τα αντίστοιχα νούμερα πέρυσι ήταν 158 είδη αντί 69,3 εκατ. ευρώ). «Ωστόσο», σημειώνει η εφημερίδα Welt, «η πραγματική αξία των συναλλαγών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη». Τα τρία είδη που δεν αναγράφονται, ύστερα από σχετική απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, ανήκουν στην κατηγορία «εκρηκτικές και εύφλεκτες ύλες» και «εξοπλισμός βαλλιστικής προστασίας».
Και καταλήγει το ρεπορτάζ: Η διχογνωμία στους κόλπους της γερμανικής ηγεσίας σχετικά με την ενδεδειγμένη προσέγγιση προς την Τουρκία έγινε επίσης σαφής μετά την είδηση ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών στις οποίες το προσωπικό των γερμανικών υπηρεσιών αντιμετωπίζει ιδιαίτερους κινδύνους, κατάλογο στον οποίο δεν περιλαμβάνεται καμία χώρα του ΝΑΤΟ.
www.militaire.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
Tο greek1.blogspot.com δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Tο greek1.blogspot.com δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια.
Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο
παρακαλούμε ενημερώστε μας στο 1greek.wordpress.com@gmail.comγια να τα αφαιρέσουμε.
Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί
να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Για τα άρθρα που δημοσιεύονται
εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις
των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
COMMENTS