Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θεωρείται παραδοσιακά ένας χώρος στον οποίο συναντάται η παγκόσμια οικονομική ελίτ
To φετινό Φόρουμ αναμένεται να σημαδευτεί από την παρουσία του Donald Trump, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον
«Ένα κοινό μέλλον σε έναν διαιρεμένο κόσμο» είναι το κεντρικό σύνθημα του 48ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο ξεκινά σήμερα 23 Ιανουαρίου 2018 τις εργασίες του στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας.
To φετινό Φόρουμ αναμένεται να σημαδευτεί από την παρουσία του Donald Trump, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Πέραν των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα κατακερματισμένο διεθνές περιβάλλον, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις (Brexit, Συρία), καθώς και ζητήματα όπως η δίκαιη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα, το διεθνές εμπόριο, η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιακή οικονομία κ.α.
Το πρώτο πάνελ της σημερινής ημέρας, στο οποίο θα συμμετέχουν κορυφαίοι CEOs, θα εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διεθνείς αγορές.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή των CEOs της Citigroup και της Barclays για το πόσο πιθανή είναι μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι ηγέτες στο Νταβός
Την εναρκτήρια ομιλία εκφώνησε ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi, ενώ το Φόρουμ θα κλείσει με την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου D. Trump, υπέρμαχο του προστατευτισμού και του δόγματος «Πρώτα η Αμερική».
Για τρεις κινδύνους που απειλούν τον ανθρώπινο πολιτισμό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ινδίας, αφήνοντας αιχμές και κατά της πολιτικής Trump.
«Η κλιματική αλλαγή, η τρομοκρατία και ο προστατευτισμός απειλούν τον ανθρώπινο πολιτισμό», τόνισε ο Modi, στην πρώτη παρουσία Ινδού πρωθυπουργού από το 1997.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα ζητήματα της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας έχουν αναδειχθεί ως σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις.
Σημείωσε επίσης ότι η τελευταία φορά που ένας πρωθυπουργός της Ινδίας έδωσε το παρόν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 1997, το ΑΕΠ της Ινδίας ήταν λίγο πάνω από τα 400 δισ. δολάρια, αλλά πλέον έχει αυξηθεί περισσότερο από έξι φορές.
Για τον K. Swab, ιδρυτή και πρόεδρο της διεθνούς διοργάνωσης, η παρουσία των δυο πολιτικών δεν εμπεριέχει καμία αντίφαση.
Αντίθετα, συνάδει με τις αξίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Ο Swab θεωρεί ότι το Νταβός είναι ο ιδανικός τόπος για να έρθουν κοντά άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις και να συνδιαλλαχθούν.
«Εδώ συζητάμε για το εμπόριο, το περιβάλλον, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το φορολογικό σύστημα και θέματα ανταγωνισμού και είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε κοντά μας τον Πρόεδρο Trump» δηλώνει ο Swab.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συνοδεύεται από οχτώ εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και τον υπουργό Εξωτερικών R. Tillerson.
Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους η καγκελάριος Merkel, ο Γάλλος Πρόεδρος E. Macron, η Βρετανίδα πρωθυπουργός T. May και ο πρόεδρος της Κομισιόν Z.K. Junker.
Από την Αφρική θα συμμετάσχουν δέκα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, από τη Μέση Ανατολή εννέα και από τη Λατινική Αμερική έξι.
Ακόμη στο Νταβός θα μεταβούν οι επικεφαλής 40 διεθνών οργανισμών όπως των ΗΕ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και της Greenpeace και της Oxfam.
Εκτός από τις ανοιχτές εκδηλώσεις, για πρώτη φορά στο Νταβός θα υπάρξουν και εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών όπου θα συζητηθούν «ευαίσθητα θέματα» όπως το συριακό, το θέμα της Βόρειας Κορέας, η κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή και στο Κέρας της Αφρικής.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θεωρείται παραδοσιακά ένας χώρος στον οποίο συναντάται η παγκόσμια οικονομική ελίτ ωστόσο προσφέρεται ώστε να συζητηθούν και άλλα θέματα όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, το μέλλον των ασφαλιστικών συστημάτων, η ανεργία, η κατανομή του πλούτου.
Ανάμεσα στους 3.000 συμμετέχοντες είναι και πολλοί επιστήμονες, μεταξύ αυτών και δώδεκα νομπελίστες
.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο χιονισμένο Νταβός (AFP/Getty Images)
Αισιόδοξοι οι CEOs για την παγκόσμια ανάπτυξη - «Όχι» στον εφησυχασμό
Σε ιστορικά υψηλά ενισχύεται η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μεταξύ των CEOs παγκοσμίως για τις προοπτικές της ανάπτυξης το 2018, όπως προκύπτει από την έρευνα της PWC.
Ωστόσο οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι του πλανήτη προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να επικρατήσει ο εφησυχασμός, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία.
Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο των εργασιών του World Economic Forum στο Νταβός, ο πρόεδρος της PwC, Bob Moritz τόνισε τα εξής:
Από τη μία έχουμε τις τάσεις των αγορών οι οποίες είναι πολύ θετικές και από την άλλη την ενίσχυση της κατανάλωσης, της μεσαίες τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως στην Ασία και στις χώρες του Ειρηνικού.
Σημειώνει ωστόσο ότι παρά τη συρρίκνωση των παραδοσιακών κινδύνων για τις επιχειρήσεις, άλλοι κίνδυνοι έχουν ενισχυθεί, όπως η απειλή της τρομοκρατίας, η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.
Με βάση την έρευνα της PwC, η αισιοδοξία των CEOs για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης σε ορίζοντα 12 μηνών, ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Για πρώτη φορά από το 2012, όταν ξεκίνησε η εν λόγω έρευνα, η πλειοψηφία των CEOs δήλωσε ότι πιστεύει πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί.
Η παρέμβαση Lagarde
Θα πρέπει να αναπτύξουμε τα εργαλεία για τη διεύρυνση της ανάπτυξης, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, μιλώντας στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ωφεληθούν όλο και περισσότεροι από την παγκόσμια ανάπτυξη.
Χρειαζόμαστε κοινές ευκαιρίες για όλους, ειδικά για τις γυναίκες και τους νέους, ανέφερε.
Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα διαφθοράς και υπερβολικής ανισότητας, πρόσθεσε.
Η Lagarde δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κλιματική αλλαγή, καθιστώντας όλους υπεύθυνους να προσπαθήσουν για την καταπολέμησή της.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Lagarde τουίταρε το εξής:
"Αυτό το γυναικείο πάνελ στο #WEF δείχνει ότι ακόμα και χωρίς τεστοστερόνη μπορούμε να παράγουμε θετικές λύσεις για τον κόσμο".
Στο Νταβός ο Α. Τσίπρας - Σημαντικές επαφές για Σκοπιανό, χρέος
Ως μία επίσκεψη με υψηλό ενδιαφέρον τόσο για την ελληνική οικονομία και για την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια όσο και για τα εθνικά θέματα, με κυρίαρχο το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Davos.
O πρωθυπουργός θα βρεθεί από σήμερα Τρίτη 23/1 το απόγευμα και για το επόμενο τριήμερο στο Νταβός, σε μια επίσκεψη με υψηλό ενδιαφέρον τόσο αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας όσο όμως και σχετικά με τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Πέραν από τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα έχει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, καίριας σημασίας θα είναι οι συναντήσεις τόσο με την κα Lagarde όσο και τον κ. Moscovici.
Ο κ. Τσίπρας θα συνομιλήσει με την κυρία Lagarde για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την επόμενη ημέρα της ελληνική οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Σύμφωνα, πάντα, με τις κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο της συνάντησης Lagarde - Τσίπρα αναμένεται να βρεθεί η στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του και είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το σημερινό Eurogroup, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Moscovici.
Με εκπεφρασμένη τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, την ικανοποίηση των Βρυξελλών, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η συζήτηση πλέον προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Ιδιαίτερης κρισιμότητας όμως, είναι και η συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Zaev από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του.
Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς.
Ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και αναμένεται να την εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, kοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.
Με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, κ. Χαν, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Έχει ιδιαίτερο βάρος η θέση και η στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον Αλβανό ομόλογο του, για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες μέρες μάλιστα μετά και την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα.
Ενώ τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και με τον Κροάτη Πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.
www.bankingnews.gr
COMMENTS