Αρχικά, αυτή η ένδειξη, Made in China, μας έδωσε πρόσβαση σε πράγματα που δεν μπορούσαμε ούτε να ονειρευτούμε. Προτού οι επιχειρηματίες ανακαλύψουν το φθηνό εργατικό της Κίνας, δεν μπορούσαν να απευθύνονται στα εκατομμύρια των καταναλωτών.

 Κι εμείς οι καταναλωτές, ένα παιδάκι ας πούμε, δεν μπορούσαμε να μπούμε σε ένα πολυκατάστημα παιχνιδιών και να μπορούμε να αποκτήσουμε οτιδήποτε. 
Οι ενήλικες, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε όλοι από ένα tablet αν δεν ήταν οι Κινέζοι εργάτες που κατεβάζουν το κόστος παραγωγής. 
Γενικά δεν θα είχαμε πρόσβαση σε όσα καταναλωτικά αγαθά έχουμε σήμερα πρόσβαση με τόση μάλιστα ευκολία. Πώς επιτυγχάνεται αυτό όμως; Πώς χαμηλώνει το κόστος;

Πριν λίγα χρόνια έγινε παγκόσμια είδηση το εργοστάσιο που κατέρρευσε σκοτώνοντας εκατοντάδες εργάτες κι αποκαλύπτοντας τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν οι άνθρωποι για να φτιάξουν γνωστά αγαθά που πωλούνται ακριβά στη Δύση. 

Οι εταιρείες έσπευσαν τότε μια-μια να δηλώσουν άγνοια και να αποδώσουν την ευθύνη σε ντόπιους υπεργολάβους. Κατά καιρούς διαρρέουν πληροφορίες για τα εξαντλητικά ωράρια, για τους μισθούς πείνας, για ανήλικους εργαζόμενους, για ανθυγιεινές συνθήκες.
 Σε προϊόν αγγλικής αλυσίδας με φθηνά προϊόντα πελάτισσα βρήκε πέρσι σημείωση εργάτριας που κατήγγελλε τις συνθήκες με τις οποίες παράχθηκε το προϊόν. Δεν δόθηκε σημασία. Θα μπορούσε εξάλλου να είναι προβοκάτσια.

Πριν λίγες μέρες η «Daily Mail» δημοσίευσε μια σειρά από συγκλονιστικές φωτογραφίες. Ειδικά μια, που δείχνει έναν άντρα να σέρνεται γονατιστός, λες και πάει να προσκυνήσει την Παναγία της Τήνου, και δίπλα του τον συνοδεύει ένας άλλος που αντιλαμβάνεται τον φακό και κοιτά προς αυτόν. Γύρω-γύρω το περιβάλλον δείχνει μια υπερσύγχρονη πόλη με ουρανοξύστες. 

Η πόλη Zhengzhou στην Κίνα. Και δεν είναι τάμα. Είναι κάποιος εργάτης που τιμωρήθηκε με αυτό τον τρόπο γιατί δεν πέτυχε τους στόχους του κι ο συνοδός έχει καθήκον να επιβλέπει ότι εκτελείται η τιμωρία. 
Σε μια χώρα που κατά τα άλλα διοικείται από κομμουνιστικό κόμμα. 
Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί πριν δύο χρόνια από εταιρεία καλλυντικών που ανάγκασε εργαζομένους να τρέχουν ημίγυμνοι στους δρόμους.
 Το νέο περιστατικό φαίνεται να διαδραματίστηκε στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής για τους Κινέζους και γνωστοποιήθηκε με φωτογραφίες στο Weibο, μια κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. 
Στη Γαλλία πάλι, εργαζόμενοι κόντεψαν να λιντσάρουν διοικητικά στελέχη τις Air France λόγω απόφασης συρρίκνωσης των εργασιών της εταιρείας που θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια εργασίας για 3.000 περίπου άτομα. Δύο παράλληλα γεγονότα, με κοινή αφετηρία, σε έναν κόσμο που ασφυκτιά στο σύστημα που έκτισε.